Welke CV combi ketel kiezen

Bij de keuze van uw elektrische combi ketel moet u er rekening mee houden dat deze is opgebouwd uit 2 apparaten. Een elektrische cv ketel en een doorstromer. Bij de juiste keuze is het van belang goed onderstaande te lezen.

De keuze van uw elektrische cv ketel hangt af van het te verwarmen oppervlak. In onderstaande tabel staat hoeveel kilowatt u nodig heeft voor een oppervlak.

VermogenOppervlakVermogenOppervlak
4 kW ->50 m2 (105m3)12 kW ->150 m2 (310m3)
6 kW ->70 m2 (147m3)18 kW ->220 m2 (450m3)
9 kW ->110 m2 (231m3)24 kW ->300 m2 (605m3)

Niet iedereen heeft voldoende stroom in huis om een elektrische cv ketel te kunnen aansluiten. Zo moet u bijvoorbeeld voor de 24kW een 3 maal 40 Ampere vrij hebben (dus krachtstroom 3x40 A). In de meeste woonhuizen heeft de stroomleverancier de stroom afgezekerd met 3x25A of 3x35A. Tot de 12kW kan in de meeste huizen dus nog wel gemonteerd worden. Let op dat als de elektrische cv ketel aan staat hij in het geval van 3x40A hij ook echt 3x40A op neemt. Als het huis afgezekerd zou zijn met 3x40A zullen de stoppen er uitgaan als u uw tv aanzet of uw vrouw het haar gaat fohnen.

Zoals eerder gezegd is de elektrische cv ketel een vervanger van het verwarmingsgedeelte van een bestaande cv ketel. U hoeft dus alleen de bestaande ketel weg te nemen en de elektrische variant op te hangen. Vergeet niet de meegeleverde ventielen te monteren i.v.m. aanspraak te kunnen maken op garantie.

Een elektrische cv ketel heeft geen rookgasafvoer nodig en is nagenoeg onderhoudsvrij.

Bij de keuze van een doorstroomapparaat is het belangrijk te weten hoeveel water u nu verbruikt. Een Eco douchekop zal beduidend minder water verbruikt dan een stort (regen) douche.

 • ECO douchekop: 7 tot 10 liter per minuut
 • Normale douchekop: 10 tot 15 liter per minuut
 • Stort (regen) douche: 20 tot 25 liter per minuut

Met deze informatie wordt het kiezen van een doorstroomapparaat al iets makkelijker maar houdt er ook rekening mee dat er voldoende stroom is op  de locatie waar u het doorstroomapparaat wil monteren. Gelukkig verbruikt het apparaat alleen stroom op het moment dat hij aan het verwarmen is. Als indicatie kan men onderstaande gegevens als voorbeeld nemen. Standaard is een woonhuis afgezekerd met 1x25Amp. of als het huis wat nieuwer is 1x35Amp. Bij krachtstroom 3x25Amp. en 3x35Amp.

 • 11kW is meestal een krachtstroom uitvoering van 3x16Amp.
 • 18kW  is altijd een krachtstroom uitvoering en 3x26Amp.
 • 24kW is altijd een krachtstroom uitvoering en 3x35Amp.

Bij de keuze dient u er ook rekening mee te houden dat dit het opgenomen vermogen is van alleen de doorstromer. In een woonsituatie komt er dus ook nog bij uw tv, föhn, kookplaat e.d. indien u deze op hetzelfde moment gebruikt.

Een doorstroomapparaat verwarmt het water real time. U hoeft dus nooit lang te wachten op het warme water. De uitgaande temperatuur is sterk afhankelijk van de ingaande temperatuur. In Nederland gemiddeld tussen de 10 en 15 graden.

Onderstaande geeft aan hoeveel liter water er per minuut uit de doorstromer komt en hoeveel dat ongeveer gemengd is met koud water. Een doorstromer samen met het gebruik van een stortdouche zullen wij nooit adviseren.

Onderstaande is puur indicatief en sterk afhankelijk van omgevingstemperatuur en temperatuur ingaand water.

 • 11kW doorstromer: Ongeveer 6 liter per minuut, 40 graden zonder menging
 • 11kW doorstromer: Ongeveer 7 liter per minuut, 38 graden met menging
 • 18kW doorstromer: Ongeveer 7 liter per minuut, 50 graden zonder menging
 • 18kW doorstromer: Ongeveer 9 liter per minuut, 38 graden met menging
 • 24kW doorstromer: Ongeveer 9 liter per minuut, 50 graden zonder menging
 • 24kW doorstromer: Ongeveer 12 liter per minuut, 38 graden met menging

Toepassing:

 • 11 kW: Douche en keuken indien met tevreden is met een niet hele harde waterstraal. Vergelijkbaar met een oudere geiser.
 • 18 kW: Douche en bad. Vanaf 18 kW is het een redelijke douche en een bad vullen met 18kW zal iets langer duren dan met uw stadsverwarming.
 • 24 kW: Douche en bad. Vergelijkbaar met een kleine combi ketel.