Bepalen van de schroefdraad maat

De juiste schroefdraad maat bepalen bij zonneboilers, centrale verwarming en warmtepompen kan een uitdaging zijn, er worden vaak veel fouten mee gemaakt. Dus, om verwarring te voorkomen, hier een praktische korte uitleg hoe de juiste maat te bepalen. Vaak wordt schroefdraad opgegeven in inches, aangegeven met “. Je weet waarschijnlijk wel dat een inch gelijk is aan 2,54cm. Toch heeft een 1” schroefdraad geen diameter van 2,54cm…

Dat zit zo;

Het maatsysteem komt uit Engeland en dateert nog uit de tijd dat er werd gewerkt met dikwandige stalen buizen waar het schroefdraad aan de buitenkant op werd getapt. Wanneer op zo’n dikwandige buis met een binnendiameter van 1”(2,54cm) een schroefdraad werd getapt noemden ze dat een 1” schroefdraad maar die buitendiameter was natuurlijk 2x de dikte van de buis groter. Ook zijn er nog verschillende soorten schroefdraden maar dat laten hier verder even buiten beschouwing, hier gaat het alleen om de schroefdraad BSP (British Standard Pipe).

Belangrijk is wel het verschil tussen een rechte schroefdraad en een conische (of tapse) schroefdraad. Bij zonneboilers en warmtepompen wordt meestal recht schroefdraad gebruikt maar soms worden er puntstukken toegepast voor het aansluiten van koud- en warmwaterleidingen of staartstukken bij radiatoren, deze zijn conisch. Voor inwendig en uitwendig schroefdraad worden verschillende afkoringen gebruikt: Uitwendige of buiten schroefdraad:  Inwendige of binnen schroefdraad: US, AG, OD, R IS, IG, ID, Rp.

De hieronder vermelde maten komen niet uit officiële maattabellen maar zijn met een schuifmaat opgemeten bij meerdere koppelingen per maat waaruit een gemiddelde is bepaald.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *