De salderingsregeling wordt afgebouwd.

Afbouw saldering 2025

De salderingsregeling voor zonnepanelen in Nederland wordt vanaf 2025 geleidelijk afgebouwd en zal uiteindelijk in 2031 volledig zijn uitgefaseerd. Tot en met 2024 kunnen huishoudens en kleine bedrijven 100% van de door hun zonnepanelen opgewekte en aan het net teruggeleverde elektriciteit salderen tegen hun eigen verbruik. Vanaf 2025 wordt dit percentage elk jaar verlaagd: in 2025 en 2026 is het 64%, daarna daalt het jaarlijks met 9% tot het in 2031 op 0% uitkomt.

Zijn zonnepanelen het nog waard?

Ondanks dat de salderingsregeling wordt afgebouwd blijft het investeren in zonnepanelen aantrekkelijk. Dit komt doordat zonnepanelen steeds goedkoper en efficiënter worden, wat de terugverdientijd verkort. Volgens onderzoek van TNO is de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ongeveer 7 jaar. terwijl zonnepanelen gemiddeld 25 jaar meegaan. Bovendien wordt er voor de elektriciteit die niet gesaldeerd kan worden een vergoeding beloofd. Die tot 2027 minimaal 80% van het leveringstarief zal bedragen.

Daarnaast heeft de Nederlandse overheid aangekondigd 100 miljoen euro uit te trekken voor subsidies. Voor zonnepanelen in de huursector, om de uitrol van zonnepanelen te versnellen. Dit maakt het ook voor huurwoningen aantrekkelijk om zonnepanelen te installeren.

De oplossing!

Het is ook belangrijk om te weten dat voor de afbouw van de regeling de energieleveranciers op jaarbasis moeten salderen. Dit betekent dat een overschot aan opgewekte elektriciteit in de zomer kan worden weggestreept tegen een overschot aan afname in de winter. Huishoudens kunnen tijdens en na de afbouw nog steeds voordeel halen uit de regeling door bijvoorbeeld meer elektriciteit te verbruiken tijdens de momenten dat er veel elektriciteit wordt opgewekt.

Wij hebben een paar handige tips waardoor u de opgewekte elektriciteit niet terug hoeft te leveren aan de leverancier, en dus dan ook buiten de saldering regels valt vanaf 2025. Één van de beste opties om uw hiermee uw voordeel te doen, is een antisalderingsboiler aan te schaffen. Deze boiler zorgt ervoor dat doormiddel van een tijdklok de boiler kan opwarmen op de tijden dat u de meeste energie opwekt. Met deze 800 watt boiler weet u zeker dat het niet over het gewenste verbruik gaat.

Anti saldering boiler de beste optie voor iedereen met zonnepanelen vanaf 2025

De antisalderings boiler kunt u zelf instellen. Als u tussen 11:00 en 14:00 het meeste stroom opwekt kunt u dat instellen op de tijdklok. Dan zal de boiler tussen die tijden opwarmen. Dat kost geen energie en nog beter; u levert ook niks terug aan het net en kunt het nu zelf gebruiken. Zo wordt de elektrische boiler als water accu gebruikt.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.