De voordelen van een elektrische CV

elektrische-boiler-kat

Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van een elektrische CV? Een CV-ketel is in de meeste huishoudens het kloppend hart van het verwarmingssysteem. Bijna alle woningen maken gebruik van een CV-ketel gestookt op aardgas.
De CV-ketel verbrandt het aardgas en verwarmt hiermee het CV-water dat door de circulatiepomp naar de radiatoren en/of vloerverwarming wordt gepompt. Met de thermostaat regel je de temperatuur in de woning. 

Maar overstappen op all electric en van het gas af wint aan populariteit en het wordt ook steeds gemakkelijker door het groeiende aanbod van elektrisch aangedreven apparatuur. 
Bovendien zal de gasprijs gaan stijgen terwijl de stroomprijzen juist zullen gaan dalen.

Een elektrische cv ketel kan een prima oplossing zijn voor het duurzaam verwarmen van je woning of bedrijfspand. Het is namelijk een bijzonder veilige manier van verwarmen en kan goed toegepast worden in combinatie met andere systemen.

Een CV-ketel op aardgas is aangesloten op een rookgasafvoerkanaal of schouw om de rookgassen af te kunnen voeren. Een elektrische CV-ketel werkt, zoals de naam al aangeeft volledig op elektriciteit en biedt zo de mogelijkheid om gasloos te wonen. Een elektrische CV-ketel is veel veiliger omdat deze geen koolmonoxide (CO) produceert, er geen rookgaskanaal nodig is en je geen pijpen op je dak hebt en de e-ketel kan dus overal geplaatst worden. 

De voordelen van een elektrische CV, geen kans op koolmonoxide vergiftiging

Hierdoor is er ook geen afvoer nodig naar buiten door het dak en/of muur.
Een elektrische cv is zo goed als onderhoudsvrij en goedkoper qua installatie dan een gasketel of een warmtepomp.

Elektrische cv ketels zijn stil, er is geen geluid van een ventilator zoals bij een gas cv-ketel, geen geluid van een compressor zoals bij een bodem warmtepomp en geen buitengeluid zoals je hebt bij een warmtepomp.
Betrouwbaar en zeer breed inzetbaar. Een elektrische cv ketel slijt niet of nauwelijks en raakt niet vervuild door verbranding van gas.

Met een elektrische ketel kan je gewoon water van 70°C maken. Dit is van belang voor de vele woningen waar radiatoren aanwezig zijn en geen ‘laag temperatuur systeem’ waarmee dit dan ook prima kan worden toegepast. Dit in tegenstelling tot een warmtepomp waarbij een ‘laag temperatuur systeem’ echt noodzaak is. In tegenstelling tot een grondwater warmtepomp is het niet nodig om gebruik te maken van dure bronnen die geboord moeten worden. Er is geen sprake van hinderlijk geluid zoals dat voorkomt bij de buitenunits van lucht/water- warmtepompen.

De voordelen van een elektrische CV op een rijtje:

  • Een elektrische cv is bijzonder stil in gebruik. Helemaal als je deze vergelijkt met een warmtepomp
  • Voordelig in aanschaf
  • Zo goed als onderhoudsvrij
  • Geen rookgasafvoer nodig
  • Geen kans op CO2 vergiftiging
  • Ideaal in combinatie met een elektrische boiler of doorstromer
  • Je kunt je huidige radiatoren en/of vloerverwarming gewoon blijven gebruiken
  • De gasketel is in de meeste gevallen makkelijk om te wisselen voor elektrische variant