Een boiler met warmtewisselaar biedt perspectief

Elektrische boiler 500 Liter DAT

Een boiler met warmtewisselaar biedt perspectief. Het woord warmtewisselaar horen we steeds vaker voorbij komen. Wat is dat nou precies en wat doet een elektrische boiler in dit verhaal?

Traditionele elektrische boiler

Een boilers is eigenlijk niets meer dan een goed geïsoleerd voorraadvat. De boiler wordt tussen uw waterleiding geplaatst en het water in het vat wordt opgewarmd met een elektrisch verwarmingselement. Door een goede isolatie van de ketel blijft het water lekker warm.

Zodra de boiler warm is kunt u bijvoorbeeld douchen met het warme water uit de boiler of de afwas doen. De boiler wordt bij gebruik direct weer bijgevuld door koud water van het waternet. Zo raakt de boiler nooit leeg. Zorg er dus voor dat u de juiste inhoud boiler neemt zodat u voldoende warm water heeft voor uw situatie.

Wat is een warmtewisselaar?

In de volksmond worden warmtewisselaars ook wel (warmte)spiralen genoemd. 

Deze spiralen zijn te gebruiken voor een externe warmtebron. Een gas of vloeistof die wordt verwarmt door de ene bron (warmteopwekker) brengt het over aan een ander bron (warmteopnemer). Denk bijvoorbeeld aan een warmtepomp, zonneboiler set of een pellet kachel waarmee u een elektrische boiler kunt verwarmen.

Een boiler met warmtewisselaar biedt perspectief

Een boiler is voorzien van één enkele warmtewisselaar of twee warmtewisselaars. U kunt kiezen of u van geen, één, of beide warmtewisselaars gebruik maakt. U hoeft in eerste instantie dus geen gebruik te maken van de warmtewisselaars. De elektrische boiler kan dan worden opgewarmd met een verwarmingselement.

Zodra u een externe warmtebron heeft zoals een warmtepomp, zonneboiler set of pellet kachel kunt u deze aansluiten op één van de warmtewisselaars. Heeft u twee externe warmtebronnen? Dan kunt u beide spiralen gebruiken om zo het boilerwater zonder (of weinig) gebruik van elektriciteit op te warmen 

Het elektrische element dient eventueel nog als back up. Als met de externe warmtebronnen niet de juiste temperatuur wordt behaald vangt het element dit op.