Een elektrische boiler aanschaffen: waar dien je op te letten? Ten eerste zo min mogelijk energie verbruiken, dat is wat je wilt. Ten tweede ektrische boiler is dan ook van belang dat deze zo energiezuinig mogelijk is. Bij de juiste keuze van een boiler is het belangrijk een boiler te kiezen met de juiste inhoud, passend bij het verbruik van de bewoners, met een capaciteit (inhoud in liters) die genoeg is om alle tappunten in je huis van voldoende warm water te voorzien. Daarnaast kan het voorkomen dat bij een te kleine boiler een gezinslid geen water op temperatuur heeft bij het douchen, als een ander lid van het gezin net even lekker een bad heeft genomen. De boilercapaciteit kun je uitrekenen door het totale waterverbruik in liters te delen door 2,5.
Een rekenvoorbeeld:
Stel, je gebruikt 250 liter warm water per dag, dan heb je een boiler met een inhoud van 100 liter nodig (250/2,5 = 100 liter). Omdat je bij het douchen of baden koud water bijmengt om een comfortabele temperatuur te verkrijgen kan de inhoud van het toestel kleiner zijn dan de totale waterbehoefte.
Hoeveel warm water gebruikt één doorgaans persoon per dag?
Hieronder worden enkele voorbeelden van het warm water verbruik van één persoon. Dit zijn gemiddelden. Uiteraard wordt dit sterk bepaald door de douchetijd en het soort douchekop (aantal liters per minuut).
- Voor een afwas met de hand: 9 liter
- Wassen aan de wastafel: 4 liter
- Gebruik van de douche: +/- 60 liter met een douchetijd van 10 minuten
- Het gebruik van een bad: 120 liter
Voorbeeld:
Een gezin dat bestaat uit 4 personen. Geen ligbad. Er wordt dagelijks 4x gedouched en circa 8 x handen gewassen. Wat betekent dat je ongeveer 240 liter voor het douchen en 32 liter voor handenwassen nodig hebt. Dat is zo’n 272 liter water op gebruikstemperatuur. Gedeeld door 2,5 komen we uit op ongeveer 110 liter boiler water van hoge temperatuur. JEr is in dit geval een boiler nodig van 120 liter. In dit voorbeeld gaan we er wel vanuit dat douchebeurten achter elkaar plaatsvinden. Wordt er meer gespreid gedouched? In dat geval zal een kleinere elektrische boiler volstaan.
Variant (liters) Geschikt voor
30-50 L 1-persoons huishouden
80-100 L twee tot vier personen
120-150 L grotere gezinnen, huishouden met bad
200-400 L grotere gezinnen, industrie, boerderij
Zéér zuinige boilers, bekroond met een gunstig energielabel!
Energie wordt steeds kostbaarder. Daarom zijn er elektrische boilers voorzien van een gunstig energielabel. Deze boilers zijn goed geïsoleerde elektrische boilers met minimale energieverliezen (stilstandverlies). Bij het kiezen van een elektrische boiler is het van belang dat je let op het energielabel. Hoe lager (slechter) het label, hoe sneller het water afkoelt bij stilstand. Er is dan meer elektriciteit nodig om het water weer op een constante temperatuur te krijgen. Het is dus een verstandig om te kiezen voor een boiler met een gunstig energielabel. Je energierekening zal lager zijn en op termijn verdien je de aanschafkosten vanzelf terug. Kijk goed welke boiler het beste aansluit bij jouw wensen, je leefsituatie en natuurlijk het budget.
Een elektrische boiler aanschaffen, zijn elektrische boilers energiezuinig?
Elektrische boilers geen gas, waardoor je dus sws op je gasverbruik zult besparen. Heb jij zonnepanelen? Dan zullen de energiekosten nog lager uitvallen.
Hoeveel liter boiler heb ik nodig?
Wat de juiste boiler is qua inhoud, is natuurlijk afhankelijk van jouw gezinssamenstelling. Een eenpersoonshuishouden zal logischerwijs minder warm water verbruiken dan een gezin dat uit 4 of meer personen bestaat. Hier is een hoge capaciteit boiler nodig, terwijl een eenpersoonshuishouden aan een boiler met een lagere inhoud voldoende heeft.
Een elektrische boiler aanschaffen, waar dien je op te letten?
Bij het uitzoeken van een nieuwe boiler is het goed om te kijken of deze duurzaam is. Hiervoor kijk je onder meer naar het energielabel. Een boiler van energieklasse A is energiezuiniger dan een model met energielabel B of energielabel klasse C bijvoorbeeld. Verder is het aan te raden om de isolatie van de boiler te bekijken.