Hoe werkt een elektrische boiler?

elektrische-boiler-water-drops

Hoe werkt een elektrische boiler? Een elektrische boiler zorgt voor het warme water in uw woning. Dat is prettig, want daardoor geniet u zorgeloos van een warm bad of douche na een lange dag hard werken. Iedereen kent wel het fenomeen van een lege boiler. Althans, zo noemen we dat. De boiler (of elektrische boiler) is echter nooit leeg, het verwarmde water is slechts op. In dit artikel leggen we uit hoe een boiler werkt en hoe je energiezuinig met de boiler omgaat.

Een boiler is een vat wat gevuld is met water en is voorzien van verwarmingselementen. Via het stroomnet wordt het water verwarmd totdat het gebruikt wordt. Feitelijk is het een warmwater opslagtank. Dit vat is extra geïsoleerd, zodat het water lang warm blijft. 

Dit is anders dan bij een geiser, waarbij het water ter plekke wordt verwarmd, het water wordt verwarmd op het moment dat u de warmwaterkraan opendraait.

Hoe werkt een elektrische boiler nu echt?

Een boiler zorgt ervoor om de voorraad van het warme water bij te houden in een thermisch vat. Hoe een boiler werkt is uit te leggen door een vrij simpel principe. Koud water is zwaarder dan warm water, wanneer de boiler gebruikt wordt, wordt de boiler aan de onderkant weer gevuld met het koude water, zodat het warme water het vat verlaat via de bovenste zijde. Het water stroomt dus eigenlijk van beneden naar boven in de boiler. Binnen in de tank zal er nooit een vermenging van het koude en het warme water tot stand komen omdat het koude water zwaarder is dan het warme water. Het koude water drukt het warme water dus de tank uit. Zodoende blijft het waterpeil vrijwel altijd op dezelfde stand staan.

Voor iedere druppel warm water wordt het vat direct aangevuld met koud water, dat vervolgens weer verwarmd wordt. Na lang douchen kan er dus meer koud dan warm water in het reservoir zitten, omdat het opwarmen tijd kost. De boiler zal opnieuw beginnen met het opwarmen van het water. 

Energiezuinig omgaan met uw boiler

Een goed werkende boiler is altijd energiezuiniger dan een boiler waar iets aan mankeert. Woont u in een gebied met hard water, dan is het bij een elektrische boiler met een natte weerstand aan te raden regelmatig het verwarmingselement en anodes te laten controleren. Het kalk uit hard water kan zich afzetten op de elementen, waardoor de boiler zijn werk niet goed kan doen.