Frequently Asked Questions

 

Druk, bar, Mpa en drukreduceren

Waterleidingnetwerk:

De waterdruk in Nederland is in de straat gemiddeld 3 bar. In uw huis komt in de meeste gevallen water binnen met een waterdruk van 3 bar.

De waterdruk in uw huis kan nooit overal 3 bar zijn. Zo zal in een woning met meerdere verdiepingen op de hoger gelegen verdiepingen de waterdruk afgenomen zijn. Daarnaast kan de waterdruk schommelen per verdieping. Dit bijvoorbeeld als u op de beneden verdieping veel water verbruikt. De waterdruk op de bovenste verdieping zal dan afnemen logischerwijs.

De boiler:

Iedere boiler heeft een maximale werkdruk aangegeven in bar of Mpa. Dit is de druk die opgebouwd wordt in de boiler. (dus niet de druk aan de ingaande kant van de waterleiding).

Iedere boiler moet volgens de Europese normen een hoge druk aankunnen gedurende een korte periode. Een boiler die een langdurige periode een werkdruk (druk in de boiler) heeft kan defect raken. Daarom mag de inlaatcombinatie/overdrukventiel NOOIT hoger zijn dan het door de fabrikant opgegeven werkdruk. Als u op een boiler met een maximale werkdruk van 6 bar, een 8 bar inlaatcombinatie zet zal deze gaan lekken en inwendig veel kalk produceren. In de inlaatcombinatie zit een terugslagklep die ervoor zorgt dat het water niet terug kan lopen in het waterleidingnetwerk. Daarnaast is deze voorzien van een ontluchting waar stoom of druppels uit kunnen lopen als de druk in de ketel te hoog is.

Drukregelaar (drukreduceerventiel):

Dit is niet een inlaatcombinatie maar een apparaat wat de druk regelt. Zo kan deze zo ingesteld worden dat de druk achter het ventiel deze niet hoger wordt dan 3 bar. Ideaal dus als er in het gebouw drukverschillen kunnen optreden. Deze voorkomt veel schade aan uw boiler maar ook aan uw wasmachine, afwasmachine, kranen e.d.

Flatgebouwen:

Vaak zitten er in flatgebouwen op de benedenverdieping een pomp (hydrofoor) die ervoor zorgt dat ook de bovenste verdieping nog waterdruk heeft. De waterdruk op de onderste verdieping kan dus zomaar 7 bar zijn terwijl de bovenste verdieping 2 bar waterdruk heeft. Ook kan dit sterk afwijken per moment als er water wordt verbruikt. Je kunt je voorstellen dat als er op de laagste verdieping veel water wordt verbruikt de bovenste verdieping geen waterdruk meer heeft.

Dit kan slecht zijn voor een boiler omdat de ingaande druk hoger is dan de door de fabrikant opgegeven ingaande waterdruk maar ook omdat de bovenste verdiepingen te weinig waterdruk krijgen. Dit met kortsluiting (door droogstaande elementen) of lekkage (door te hoge druk) tot gevolg.

Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen met drukregelaars die de druk in iedere woning of verdieping regelt.

http://www.wattsindustries.com/images1/7/PDF/PRV_Applications_Guide.pdf (PAGINA 8)Er zit geen muurbeugel bij de boiler. En nu?

De muurbeugel zit niet bij de 5 en 10 liter elektrische boilers. Deze heeft aan de achterkant gaten voor schroefmontage.

Vanaf de 20 liter tot 150 liter zit deze voor de volle 100% in de doos. Hij zit reeds aan de boiler gemonteerd.

Error codes Wesen boilers Silver en Inox

Indien u op de display een error code ziet hebben deze de onderstaande betekenis.

E1 : Droogkook beveiliging. Deze code geeft aan dat het element te warm wordt. Meestal ontstaan door geen of te weinig water in de boiler. Bijvoorbeeld ontstaan door een luchtbel in de boiler of slechte watertoevoer (defect overdrukventiel of kraan die (half) gesloten is).

Haal de stroom van de boiler en controleer bovenstaande. Wacht enkele uren voordat u de boiler weer op de netspanning aansluit.

E2 : Geeft aan dat er een fout is opgetreden bij de sensoren die de temperatuur meten. Haal de spanning van de boiler en open de kap aan de onderzijde. Controleer of alle stekkertjes goed verbonden zijn.

E4 : Oververhittingsbeveiliging. Deze storing wordt aangegeven als er kans bestaat dat het in de boiler te warm wordt. Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een luchtbel of slechte toevoer koud water. Meestal gebeurd dit bij opstarten boiler 1e keer. Altijd de boiler eerst goed afvullen en daarna pas de stroom er op! Indien dit niet het geval is controleer het overdrukventiel op juiste werking en kijk of alle kranen goed open staan aan de ingaande kant. Haal de stroom van de boiler en controleer bovenstaande. Wacht enkele uren voordat u de boiler weer op de netspanning aansluit.

Heb ik voor een elektrische cv ketel krachtstroom nodig ?

De elektrische cv ketels die wij leveren zijn ook leverbaar in 230Vac versie t/m 9kW. uiteraard is dan wel een aparte groep nodig. Kijk bij het product op de website voor de benodigde stroom en bijbehorende zekering met kabel.

Het is winter. Ik kan veel korter douchen. Klopt dat ?

In de winter kan het ingaande water zo tussen de 5 en 10 graden kouder zijn dan in de zomer.

 De douchetijd zal dan afnemen. Terwijl u douched wordt er koud water toegevoegd in de boiler zodat er meer water uit de boiler wordt gehaald en dus minder lang kunt douchen.

Hoe laat ik mijn boiler leeglopen?

Het leeglopen van de boiler gebeurd altijd aan de blauwe kant.

Handig is het om een aftapkraan (kogelkraan) tussen het overdrukventiel en boiler te plaatsen.

Mocht u dit niet hebben gedaan:

-. Zet de watertoevoer uit

-. draai de koppeling of inlaatcombinatie los aan de koudwaterzijde / blauwe kant (u kunt ook via de inlaatcombinatie laten leeglopen maar dit duurt erg lang)

-. Bevestig een slangetje en begeleid deze naar de afvoer

-. Zodra u nu de rode kant los draait zal de boiler leeg lopen, gebeurd dit niet geef dan wat lucht bij aan de rode kant (banden pomp)

Bij boilers met de aansluiting boven zult u de boiler om moeten draaien.

De Wesen ECO Flat, DAT Aparici Efficiente en Ariston EVO boilers hebben 2 vaten. Als u de bovenstaande procedure volgt zal alleen het 2e vat leeglopen. Om nu het eerste vat ook leeg te krijgen moet u luchtdruk op de rode kant zetten. Dit kan bijvoorbeeld eenvoudig met een bandenpomp. Het water in het eerste vat zal naar het 2e vat lopen en daar weglopen.

Hoe werkt de 33, 66 en 100% instelling van de elektrische CV?

Deze schakelt een fase uit of aan. Dus bij 33% werkt er 1 fase, 66% twee en 100% alle drie fasen.

Hoe werkt het bedieningspaneel Wesen ECO

Druk op de aan/uit knop om hem aan te zetten.

U kunt nu met de + en - knop de gewenste temperatuur instellen. Ideale instelling is 65 graden. De instelling met + en - werkt niet in de ECO stand.

Door langer dan 3 seconden op de ECO knop te drukken activeert u de intelligente ECO stand. Hij zal automatisch naar 55 graden gaan.

De uitgebreide uitleg vind u in onderstaande link.

https://elektrischeboiler.eu/Bediening-Wesen-ECO-paneel.pdf

Hoelang duurt het voordat mijn boiler afgeleverd wordt?

De boilers worden mits voor 11.00 uur besteld en betaald met Ideal meestal nog dezelfde dag meegegeven aan onze vervoerder en zullen in 95% van de gevallen een dag later afgeleverd worden. Soms kan het een dag langer duren maar bijna altijd heeft u uw boiler binnen 2 werkdagen. Bij een bankoverschrijving kan het enkele dagen (1 tot 3) langer duren i.v.m. de verwerkingstijd van de bank.

Let op! Wij doen altijd ons uiterste best uw bestelling z.s.m. bij u aan te leveren maar zijn afhankelijk van de transporteur. Maak daarom pas een afspraak met uw installateur na ontvangst goederen.

Hoeveel boiler water heb ik nodig om te douchen ?

Dat hangt mede af van uw douchekop, ingestelde temperatuur water, aantal personen e.d.

Op onze website staat een boilercalculator.

Deze gaat uit van een watertemperatuur in de boiler van rond de 65 graden. U kunt daar invullen met hoeveel personen u wilt douchen, welke douchekop u gebruikt en hoe lang u gaat douchen.

https://elektrischeboiler.eu/Welke-boiler-bestellen

Hoeveel water (liter per minuut) komt er maximaal uit een boiler ?

De hoeveelheid water wat uit een boiler komt is afhankelijk van meerdere factoren. Onder andere bepaalt de waterleidingdruk de maximale water druk omdat het een gesloten systeem is. Daarnaast kan de druk afnemen door bijvoorbeeld te kleine waterleidingen of te lange leidingen.

Er kan dus nooit meer water uit de boiler komen dan de ingang en uitgang groot zijn. In Nederland zijn de boilers meestal 15mm ( 1/2").

Een richtlijn voor het maximaal aantal liters per minuut door een waterleding is: *

 • Diameter hoofdleiding 15mm (1/2") - ongeveer 25 ltr/min
 • Diameter hoofdleiding 22mm (3/4") - ongeveer 50 ltr/min
 • Diameter hoofdleiding 28mm (  1 ") - ongeveer 75 ltr/min

*Bovenstaande is indicatief.

Ik heb geen factuur gehad

Als u de bestelling afrond en betaald heeft krijgt u een bevestiging vanuit onze webshop gemaild.

In de bijlage zit een pdf file. Dit is uw factuur. U kunt hem zelf uitprinten.

Bewaar hem goed. Het is ook uw garantiebewijs.

Wel heeft u een pdf reader nodig zoals bijvoorbeeld Adobe Reader.

Deze kunt u gratis downloaden door hier te klikken.

Ik kan de inlaatcombinatie (met overdrukventiel) niet vinden

Iedere doos wordt opengemaakt en er wordt gecontroleerd of de inlaatcombinatie (overdrukventiel) wel in de doos zit.

Het is dus voor 99.99% zeker dat deze ergens in de door moet zitten. 

Het ventiel  wordt bij de Lemet / Wesen / DAT Aparici boilers aan de bovenkant in de doos op een karton geplakt of op het schuim. Bij de Ariston boilers kan hij in de bodem (in het schuim) geplaatst zijn.

Inlaatcombinatie 6 bar, 15mm knel

Als u een 200 liter + boiler heeft besteld die af fabriek is verzonden dan is de inlaatcombinatie van 15 mm of 22 mm knel al eerder verstuurd naar uw adres via Packs of Teamtrans, hierover is gebeld of u heeft een e-mail ontvagen.

Als u de boiler vanaf ons depot in Haarlem hebt ontvangen is de inlaatcombinatie bovenop de boiler geplaatst.


Ik kan geen mal vinden voor montage. En nu?

U kunt voor eenvoudige montage een Universele Uitlijnbeugel bestellen:

https://elektrischeboiler.eu/Accessoires/universele-boiler-ophangbeugel

Een aantal fabrikanten hebben een werk mal op de doos laten drukken. Deze geeft dan aan waar de gaten geboord moeten worden voor montage boiler. Geldt niet voor alle boilers.

Indien deze er niet bij zitten kan men eenvoudig de afstand meten met een meetlat tussen de montagegaten op de boiler. Ook is het handig een stuk karton te pakken, deze op de gaten van de boiler te plaatsen en af te tekenen met een pen. Je hebt dan je eigen mal gemaakt.


Kan een elektrische boiler op een bestaande groep ?

Boilers tot 150 liter zijn uitgevoerd met een schuko stekker (standaard Nederland/Belgische stekker met randaarde) en kunnen op een bestaande groep worden aangesloten.

Een elektra groep in Nederland is afgezekerd met 16Ampere = 3600Watt

De meeste boilers hebben een verwarmingselement van 1500 tot 2000Watt = 6.5 tot 8.7 Ampere.

Vanaf 200 liter is er naast de 1 fase+Nul (230Vac) verwarmingselement ook krachtstroom (380Vac)  leverbaar.


Kan ik de gas ketel omwisselen voor de elektrische cv ketel ?

Ja, dat kan.

Alleen wel de meegeleverde overdrukventielen e.d. monteren i.v.m. garantie.

Let er wel op dat de elektrische cv ketel alleen voor het opwarmen is en niet om warm water te genereren. Er is dus nog een elektrische boiler of doorstroomapparaat nodig voor het warme water.

Kan ik met een zonneboiler mijn vloer verwarmen?

Dit is in theorie onmogelijk. Men zou 20 tot 30 m2 aan zonnepaneel oppervlakte nodig hebben.

In Nederland zal de opbrengst van het licht gemiddeld 1000 Watt per vierkante meter zijn.

https://solargis.info/doc/_pics/freemaps/1000px/ghi/SolarGIS-Solar-map-Netherlands-en.png

Bij 4 m2 aan zonnepaneel heb je dus in de zomer 4000Watt. In de winter zal dit 1000/1500Watt zijn en dus onvoldoende voor vloerverwarming juist in de tijd dat je het echt nodig hebt.

Bij de 20 tot 30 m2 aan paneel krijg je in de zomer weer problemen met een te hoge warmte.

Wel kan het als bijverwarming / voorverwarming dienen door een boiler te kiezen met een 2e spiraal. Het door het zonnepaneel opgewarmde water zal de 2e spiraal opwarmen wat tot resultaat heeft dat er minder energie in het opwarmen van het verwarmingssysteem hoeft te worden gestopt met als resultaat een energie besparing.


Knipperende leds Wesen ECO

Indien er leds op de display oranje en later groen gaan knipperen gaat de wesen eco in zijn oververhittings beveiliging.

Haal de stekker uit de wandcontactdoos en controleer nu onderstaande:

 • Is er waterdruk op de ingaande kant?
 • Staan alle kranen open aan ingaande kant?
 • Heeft u de boiler goed ontlucht? (hoofdkraan aan koude kant en warme kraan aan warme kant open en laat water doorstromen totdat het water niet meer pruttelt.).
Indien het nu nog niet is opgelost zou het kunnen zijn dat de sensor niet goed zit of het stekkertje niet goed verbonden is. Heel soms kan dit lostrillen tijdens transport. Maak de kap open en controleer dan het stekkertje of deze goed vast zit en of de sensor diep in de buis zit. Zie de pijlen op onderstaande afbeelding.


Maakt de elektrische cv ketel ook warm water ?

Nee, hij is alleen voor het verwarmen van uw vloerverwarming of radiatoren.

Mijn Aparici doet na aansluiten helemaal niets

De Aparici is beveiligd tegen droogkoken. Het kan zijn dat als de boiler niet goed is afgevuld, niet goed ontlucht is of er een luchtbel in is blijven zitten de boiler zichzelf uitschakelt. Haal meteen de stekker uit de wandcontactdoos.

Daarna een warme kraan dichtbij de boiler en hoofdkraan openzetten en wachten totdat er een mooie waterstroom uit de bpoiler loopt. Pas daarna de stroom er weer opzetten.

Het kan zijn dat de zekering gereset moet worden. Dat kan eenvoudig door de stroom er weer af  te halen, daarna de kap aan onderkant  los te halen en de knop op het thermische zekering blok in te drukken. 


Mijn boiler maakt geluid

Bij een piepende boiler kan het zijn dat uw inlaatcombinatie vervuilt is. Dit kan bijvoorbeeld komen door vervuilt water of door iets simpels zoals een stukje losgeraakt teflon tape. Wij raden u bij een piepende boiler eerst te kijken naar uw inlaatcombinatie en deze goed schoon te maken.

Algemeen is het zo dat een geluid in een boiler wordt veroorzaakt door kalkaanslag of vuil op het verwarmingselement. Het wordt alleen nog maar erger als er magnetiet in het systeem zit. Bij nieuwe boilers kan het zijn dat zand en ander vuil ook meespeelt. Ook de toestand van het water speelt een belangrijke rol. Meestal treedt het al op na enkele weken gebruik.

Als het schoonspoelen van uw inlaatcombinatie niet helpt, spoel dan uw ketel goed schoon en verwijder eventuele kalk en andere aanslag van uw verwarmingselement.

E.e.a. staat ook uitgelegd (met oplossing) op onderstaande link:

https://www.fernox.nl/problemen+oplossen/instructiebladen/hoe+u+boilergeluiden+kunt+verminderen


Mijn elektrische cv doet na aansluiten helemaal niets

Als u een fout maakt bij aansluiten zoals bijvoorbeeld de ketel aan te zetten terwijl deze nog niet is afgevuld zal hij uit veiligheidsoverweging de thermische zekering uitschakelen. De ketel doet dan helemaal niets meer. Er branden geen lampjes . Ook niet op de pomp

Als dit het geval is zult u eerst de oorzaak moeten achterhalen om herhaling en schade aan de ketel te voorkomen.

Daarna kunt u de thermische zekering resetten zoals hieronder aangegeven.

Mijn Wesen doet na aansluiten helemaal niets

Als de boiler niet goed afgevuld is en u wel al de stroom op het apparaat aansluit kan het zijn dat de thermische zekering uitslaat.

Deze is eenvoudig zelf weer te resetten door op het knopje te drukken op de zekering. Deze vind u onde de kap.


Mijn Wesen ECO doet helemaal niets

Indien uw wesen ECO helemaal niets doet (dus er brand geen enkel lampje) is de thermische zekering uitgeslagen. In de meeste gevallen is dit gebeurd omdat er te weinig of geen water in de boiler zit. Dit kan komen doordat bijvoorbeeld de boiler slecht of niet is ontlucht, de ingaande waterkraan dicht staat.

Gelukkig is dit eenvoudig zelf op te lossen door de thermische zekering te resetten.

 • Haal de stekker uit de wandcontactdoos.
 • Haal de kap onderaan de boiler los.
 • Hier ziet u (afbeelding 1) een thermisch zekering blok.
 • Maak de schroefjes los zodat u bij de zwarte puntjes kan (afbeelding 2 en 3)
 • Druk op de zwarte knopjes.


Montagehandleiding van een Wesen boiler


Neemt de cv ketel ook stroom als thermostaat uitschakelt ?

De elektrische cv neemt het volle vermogen alleen op het moment dat hij aan het verwarmen is. Zodra de thermostaat hem uitschakelt zal er alleen nog stroom verbruikt worden voor de controller en de pomp die nog een tijdje doorloopt.

Onder welke omstandigheden wordt het energielabel bepaald ?

Het energielabel wordt aangeduid in klasse A t/m G waarbij A het minste energie verbruikt.

Om dit te testen is er een standaard opstelling gemaakt waardoor er een goede vergelijking te maken is. Op het energie label staat dan ook altijd het energie verbruik bij standaard opstelling. Hoe die opstelling is opgebouwd vind u in onderstaande link in bijlage III.

Dit houdt dus niet in dat bij u ook het energieverbruik zo is. Dit kan in de positieve zin afwijken maar ook negatief. De reële opgenomen energie is afhankelijk van vele factoren zoals watertemperatuur, omgevingstemperatuur, gebruiksduur enz. enz.

https://www.elektrischeboiler.eu/Energie-label-CELEX-32013R0814-NL-TXT.pdf

Onthoud de boiler zijn ingestelde waarde als stroom er af gaat ?

Zowel de Lemet Ecoway als de Ariston Velis onthoud zijn laatst ingestelde temperatuur als de stroom er af is geweest en zal het water weer op gewenste temperatuur brengen zodra er weer stroom is.

Wel is het zo dat als er een ECO stand aangezet is deze weer vanaf het begin (dus weer 1 tot 2 weken) zichzelf probeert in te stellen.


Resetten ECO+ mode Ecoway

Indien u de ECO+ mode heeft geactiveerd en u kunt de temperatuur niet aanpassen op de gewenste stand dan moet de ECO+ mode eerst worden ge-reset, dit gaat als volgt:

Zet de controller in ECO mode

Druk op de PROG knop en houdt deze ingedrukt voor 3-5 seconden

De display geeft nu aan ''RST''

De ECO functie is nu ge-reset en deze zal opnieuw gaan meten wanneer deze het beste kan opwarmen


Storing boiler Lemet

Als uw boiler het niet goed doet kan dat meerdere oorzaken hebben.

De meest voorkomende storing in een boiler is dat de thermische zekering de gehele boiler doet laten uitvallen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen indien men de boiler aanzet met te weinig water er in.

Gelukkig is deze storing eenvoudig op te lossen door het reset knopje in te drukken. Deze zit bij de anode waar de aansluitkabel (stroom) op aangesloten wordt.

Dit kan er per boiler iets anders uitzien maar onderstaande geeft een goede indruk. Kijk wel uit met stroom!

Zie afbeelding voor 30 tot 100 Liter Lemet boiler:

 

 

Onderstaande de resetknop voor 5 en 10 liter Lemet boiler.

Bij de Lemet Primo


Verzend u ook naar het buitenland ?

Wij verzenden de elektrische cv ketel naar Nederland en Belgie. Op aanvraag naar GB en DE.

Buiten de bovengenoemde landen nemen wij niet het risico op transport schade. Wel kunnen wij het pakket voor u klaarzetten zodat u zelf een vervoerder kunt regelen om het pakket te verzenden. Wij adviseren bijvoorbeeld GLS of UPS voor deze zendingen i.v.m. de schadegevoeligheid van de pakketten. Laat het pakket ook zeker verzekeren.

Waar is het overdrukventiel voor ?

Een boiler is een drukvat. Bij een druk hoger dan de maximaal toegestane werkdruk moet hij dus zijn druk kwijt.

Dat regelt de inlaatcombinatie/overdrukventiel.

Wat heb ik nodig voor de elektrische cv ketel?

Er van uitgaande dat u een bestaande situatie heeft en uw huidige gasketel wil vervangen.

U haalt dan de gasketel weg en plaats daarvoor in de plaats de elektrische cv ketel. U moet wel demeegeleverde ventielen omwisselen om aanspraak te kunnen maken op garantie. Dit i.v.m. de maximale werkdruk.

U heeft dus weinig extra nodig. Uiteraard moet u in een nieuwe situatie wel de radiatoren e.d. aanschaffen.

(Wij leveren alleen de elektrische cv ketel. De accessoires kunt u elders bestellen.)

Wat is het rendement van Elektrische ketel t.o.v. op gas ?

Een gas ketel heeft normaal een hoger vermogen omdat deze ook gebruikt wordt voor het opwarmen van je douche en bad water.

In theorie is het vermogen dat nodig is voor het opwarmen van het huis met gas gelijk aan dat wat je nodig hebt met elektra.

Dus als je 9kW vermogen nodig hebt met gas zal dit ook ongeveer op elektra nodig zijn.

Wat is het verbruik op het energielabel van een 200 liter plus boiler ?

Dit wordt bepaald door het verlies in energie per uur.

Dus voor de 20.200SE zou het zijn 56x24 uur is: 1.34 kWh per 24 uur.


SymbolNazwaStanding loosesEnergy classSotrage capacity
15.500NEPion.zasobnik.izol.poli.skay emal. 50095C497
15.800NEPion.zasobnik.izol.poli.skay emal. 800128C796
15.1000NEPion.zasobnik.izol.poli.skay emal. 1000143C974
15.100SEPion.zasobnik.izol.poli.skay emal. 100L48B99
15.140SEPion.zasobnik.izol.poli.skay emal. 140L53B136
15.1500NEPion.zasobnik.izol.poli.skay emal. 1500158C1475
15.2000NEPion.zasobnik.izol.poli.skay emal. 2000183C1904
15.200SEPion.zasobnik.izol.poli.skay emal. 200L57B207
15.250SEPion.zasobnik.izol.poli.skay emal. 250L62B255
15.300SEPion.zasobnik.izol.poli.skay emal. 300L68B305
15.350SEPion.zasobnik.izol.poli.skay emal. 350L86C355
15.400SEPion.zasobnik.izol.poli.skay emal. 400L85C401
20.500NEPod.pion.iz.poli.2w.obud.skay emal. 50095C472
20.800NEPod.pion.iz.poli.2w.obud.skay emal. 800128C757
20.1000NEPod.pion.iz.poli.2w.obud.skay emal. 1000143C932
20.1500NEPod.pion.iz.poli.2w.obud.skay emal. 1500158C1414
20.2000NEPod.pion.iz.poli.2w.obud.skay emal. 2000183C1822
20.200SEPod.pion.iz.poli.2w.obud.skay emal. 200L56B194
20.250SEPod.pion.iz.poli.2w.obud.skay emal. 250L62B238
20.300SEPod.pion.iz.poli.2w.obud.skay emal. 300L68B286
20.350SEPod.pion.iz.poli.2w.obud.skay emal. 350L86C333
20.400SEPod.pion.iz.poli.2w.obud.skay emal. 400L85C380
20.200SECPod.pion.iz.poli.2w.obud.skay emal. cyr. 200L56B194
20.250SECPod.pion.iz.poli.2w.obud.skay emal. cyr. 250L62B238
20.300SECPod.pion.iz.poli.2w.obud.skay emal. cyr. 300L68B286
20.350SECPod.pion.iz.poli.2w.obud.skay emal. cyr. 350L86C333
20.400SECPod.pion.iz.poli.2w.obud.skay emal. cyr. 400L85C380
20.300SLPod.pion.iz.poli.2w.skay SLIM emal. 30090C286
20.300SLCPod.pion.iz.poli.2w.skay SLIM emal. cyr. 30090C286
11.500NEPod.pion.iz.poli.obud.skay emal. 50095C480
11.800NEPod.pion.iz.poli.obud.skay emal. 800128C768
11.1000NEPod.pion.iz.poli.obud.skay emal. 1000143C939
11.100SEPod.pion.iz.poli.obud.skay emal. 100L48B105
11.120SEPod.pion.iz.poli.obud.skay emal. 120L51B120
11.140SEPod.pion.iz.poli.obud.skay emal. 140L53B136
11.1500NEPod.pion.iz.poli.obud.skay emal. 1500158C1439
11.2000NEPod.pion.iz.poli.obud.skay emal. 2000183C1853
11.200SEPod.pion.iz.poli.obud.skay emal. 200L57B199
11.250SEPod.pion.iz.poli.obud.skay emal. 250L62B245
11.300SEPod.pion.iz.poli.obud.skay emal. 300L68B293
11.350SEPod.pion.iz.poli.obud.skay emal. 350L86C342
11.400SEPod.pion.iz.poli.obud.skay emal. 400L85C389
11.300SECPod.pion.iz.poli.obud.skay emal. cyr 300L68B293
11.120KGPod.pion.iz.poli.obud.skay KG emal. 120L47B126
11.150KGPod.pion.iz.poli.obud.skay KG emal. 150L51B137
26.200SEPod.pion.iz.poli.skay MAXI emal. 200L57B192
26.250SEPod.pion.iz.poli.skay MAXI emal. 250L62B237
26.300SEPod.pion.iz.poli.skay MAXI emal. 300L68B285
26.350SEPod.pion.iz.poli.skay MAXI emal. 350L86C332
26.400SEPod.pion.iz.poli.skay MAXI emal. 400L85C368
15.120SEPod.zasobnik.izol.poli.skay emal. 120L51B120
Wat is het verbruik van een elektrische CV ketel en doorstroomaparaat ?

Stel u heeft een elektrische CV ketel of doorstromer van 9kW. Deze verbruikt tijdens het opwarmen dan 9kW.

Hoe vaak hij moet opwarmen is afhankelijk van de ingestelde gewenste temperatuur, de omgevingstemperatuur, temperatuur water enz.


Wat is het verschil tussen een Wesen en Ariston Velis EU boiler?

-De Wesen Inox Flat elektrische boiler ziet er wat uiterlijk betreft bijna zo uit als de Ariston velis EU. De Wesen is iets dunner.

-Bij de Ariston Velis EU wordt de temperatuur aangegeven door middel van leds en bij de Wesen door middel van een digitaal display waar ook de daadwerkelijke temperatuur op af te lezen is.

-De Ariston Velis EU boiler heeft een glas-gecoate keramische binnenketel met een anode die iedere 2 jaar vervangen moet worden en de Wesen een Inox (RVS) binnenketel die nagenoeg onderhoudsvrij is.

-De maximale werkdruk van een Wesen boiler is 8 bar en er zit een 8 bar ventiel in de doos. De Ariston Velis EU is getest op 8 bar maar moet afgezekerd met maximaal 7 bar. Bij beide boilers wordt een overdrukventiel meegeleverd.

-De Ariston Velis EU heeft 2 verwarmingselementen (1000 en 1500Watt) die nooit gelijktijdig aan staat. De Wesen heeft 3 elementen die men ook gelijktijdig kan laten opwarmen door middel van de Power knop.

-Door het gebruik van Inox (RVS) is de Wesen boiler een stuk lichter en dus makkelijker te monteren.

-De Wesen boiler wordt standaard geleverd met overdrukventiel en montageschroeven. Bij de Ariston Velis EU moet men de montageschroeven aanvinken tijdens het bestelproces om ze geleverd te krijgen. Bij de Velis EU zitten ze niet standaard in de doos.

Wat is ionisatie verwarming ?

Het idee van de ionisatie verwarming bestaat al enkele tientallen jaren en is destijds uitgevonden voor verwarming in onderzeeërs.

Met een efficientie van wel 98% is de ionisatie verwarming misschien wel een van de meest effectieve vormen van verwarmen op dit moment. Om dit rendement te halen moet de ingaande temperatuur tussen de 35 en 45 graden Celsius liggen en de uitgaande temperatuur tussen de 65 tot 75 graden. Dit bij een omgevingstemperatuur tussen de 10 en 35 graden Celsius met maximale luchtvochtigheid van 70%.

Het water wordt verwarmt door ionisatie. Door op de elementen een AC wisselspanning aan te sluiten en er water mee in contact te brengen zal er ongeveer 50 maal per seconde (bij 50Hz) een wisseling tussen positief en negatief plaats vinden. In combinatie met de zwaartekracht met tegenwerkende kracht van de positieve en negatieve delen in het water zal het water worden opgewarmd. Dit proces zal versnellen naarmate het  water warmer wordt.

Ten opzichte van een traditioneel verwarmingselement wat in een normale elektrische CV ketel is gemonteerd zal het opwarmingsproces veel sneller van start gaan bij een lager benodigd vermogen wat resulteert in een energiebesparing.


Naast het zeer hoge rendement wat behaald wordt is de ionisatie verwarming nagenoeg onderhoudsvrij, zeer kleine afmeting, heeft een laag gewicht en is geluidsarm. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een warmtepomp die jaarlijks onderhoudt nodig heeft, veel herrie maakt, zwaar is en veel ruimte in beslag neemt.

Voordelen:

 • Lage aanschafprijs met supersnelle terugverdientijd
 • Tot 860kcal per killowatt
 • Rendement van wel 98%
 • Snellere opwartijd
 • Veilig
 • Geluidsarm
 • Beveiligd tegen oververhitting
 • Met CE en GOST certificaten
 • Nagenoeg onderhoudsvrij
 • Zeer eenvoudig en goedkoop te repareren
 • Minder vermogen nodig per m3
 • Weinig ruimte nodig
 • Eenvoudig te installeren
 • Kan ook als toevoeging gebruikt worden op een bestaande situatie met bijvoorbeeld warmtepomp.
 • De 9 en 12 kW kan ook werken op 1/3, 2/3 en 100% vermogen.

Technische gegevens DAT ionisatie verwarming.

TypeDAT ION-6DAT ION-9DAT ION-15
Te verwarmen oppervlakte in m3200340550
Nominaal vermogen in kW6915
Nominale spanning in Volt230380380
Max. stroom in Ampere per fase26,0813,0421,74
Afzekeren met (A)323x163x25
Minimale diameter kabel3x6qmm5x4qmm5x4qmm
Maximale temperatuur in Celsius858585
Beschermklasse tegen schokken111
Klasse waterdichtheidIP X3IP X3
IP X3


Lengte (cm)33,53641
Gewicht (kg)1,15,15,4

Monteer altijd een vuilafscheider om de vuildeeltjes te verwijderen. Deze kunnen het ionisatieproces negatief beinvloeden. Als u koelvloeistof wil gebruiken gebruik dan uitsluitend de DAT anti vries vloeistof. Andere vloeistoffen bevatten ingredienten die niet geschikt zijn voor ionisatie verwarming en kunnen het apparaat beschadigen!


Wat mag wel en niet op de waterleiding?

Op de gezamelijke website van waterleiding bedrijven vind u alle databladen met uitgebreide calculatievoorbeelden van wat wel en niet mag op de waterleiding.

Deze vind u hier: https://www.infodwi.nl


Wat zijn de verzendkosten ?

Dit staat uitgelegd in een link in de footer maar ook te vinden via onderstaande link:

https://elektrischeboiler.eu/Verzendprocedure-Garantie

Welk doorstroomapparaat moet ik kiezen ?

Dit staat reeds uitgelegd in een link die u vind in de footer maar ook via onderstaande link:

https://elektrischeboiler.eu/keuze-doorstroomapparaat

Welke elektrische cv ketel moet ik kiezen

Dat wordt in tegenstelling tot een gasketel bepaald naar oppervlak.

We gaan ervan uit dat de hoogte van de ruimte niet hoger is dan 2.40 mtr.

VermogenOppervlakVermogenOppervlak
4 kW ->50 m212 kW ->150 m2
6 kW ->70 m218 kW ->220 m2
9 kW ->110 m224 kW ->300 m2
Wie is de producent van Ariston Velis en Wesen elektrische boilers ?

Wesen boilers worden gemaakt door Nielsen Clima te Madrid. De productie vind plaats in Spanje en China.

Ariston Velis wordt gemaakt door Ariston Italie. De produktie vind momenteel plaats in China.

Er druppelt geen water uit mijn overdrukventiel. Klopt dat?

Ja, dat kan kloppen.

Er komen pas druppels uit het overdrukventiel als er een grote druk in de ketel ontstaat. Zo raakt hij zijn druk kwijt.

Als er dus geen grote druk in de ketel is zal hij dus ook niet druppelen. Het wel of niet druppelen is mede afhankelijk van de ingestelde water temperatuur, druk van het waterleidingnet en eventuele schommelingen in waterdruk die ontstaan door bijvoorbeeld lange leidingen of onregelmatige afname van water in het leidingnetwerk.

Concreet: Er is niets aan de hand als het ventiel van de boiler niet druppelt. Houdt er wel rekening mee dat er een moment kan komen dat er wel druppels uit het ventiel komen. Plaats daarom altijd een afvoer op het ventiel !

Heeft u ook een afhaaladres ?

Ja,

U besteld en betaald de boiler in de shop.

Aan het eind van uw bestelling krijgt u de keuze "afhalen haarlem" vervolgens krijgt u per mail een bevestiging op welke tijd en waar u de boiler kunt afhalen.

Hoe kan ik betalen ?

In onze shop hebben we de mogelijkheid te betalen met Ideal (Nederland), MisterCash (Belgie), SoFort banking (Duitsland), Paypall en bankoverschrijving. Let er op dat de levering bij bankoverschrijving enkele dagen langer duurt. De bankoverschrijving heeft een langere verwerkingstijd dan de andere betalingen, die worden real time verwerkt. 

LET OP! Bij paypal betalingen moet het bij paypal opgegeven adres overeenkomen met het gewenste afleveradres.  Bij afwijkend adres wordt de order niet in behandeling genomen. Dit om fraude te voorkomen.

Hoeveel garantie heb ik op een Ariston en Wesen boilers ?

Zowel op de Ariston Velis en Wesen boilers zit standaard 2 jaar garantie. Daarnaast geeft Ariston 3 jaar garantie op de ketel en Wesen 5 jaar op corossie RVS ketel.

Storing doorstroomapparaat

In sommige gevallen kan het zijn dat het water niet heel warm is. Dit kan komen door een te grote waterdruk. Het apparaat is dus niet stuk. U krijgt namelijk wel water als u de kraan iets minder hard opendraaid.

De doorstroomboiler heeft ook een thermische zekering. Deze zit bij de aansluiting van het aansluitsnoer (stroom). Midden in het blok kunt u hem resetten door op het grijze puntje in het midden te drukken. In 99% van de gevallen is de storing nu opgelost.

Draai de kraan een beetje open totdat het lampje brand en wacht 20 seconden. Het water wordt nu warm.

Wat is het verbruik van een elektrische boiler ?

Het energie verbruik van een elektrische boiler is sterk afhankelijk van diverse factoren. Volgens de website van de overheid kost een elektrische boiler gemiddeld 200 tot 600 euro per jaar aan stroom.

Het verschil is in grote mate sterk afhankelijk van:

 • Het aantal liters water in de boiler.
 • Gebruikt u een eco douchekop of een stortdouche ?
 • Hoe vaak gebruikt u warm water ?
 • Hoe warm is het water dat u verbruikt?
 • Hoe lang gebruikt u het warme water?
 • Wat is de omgevingstemperatuur?
 • Wat is de ingestelde water temperatuur in de boiler?
 • Wat is het opgenomen vermogen van de boiler ?

Op onderstaande link vind u een calculator waarbij u zelf kunt laten uitrekenen wat uw boiler per jaar kost.

Klik hier voor calculator.

 

Verbruik douchekop aantal liter water per minuut

Eco douchekop7 liter / water per minuut
Normale douchekop10 / 15 liter water per minuut
Stortdouche20 / 25 liter water per minuut

 

Wat voor vloeistof moet er in een Ionisatie verwarmer ?

Er kan normaal kraanwater in en speciaal voor de ionisatie gemaakt anti vries vloeistof.

Gebruik nooit anders dan het speciale anti vries. De electrodes kunnen beschadigen en het ionisatie proces beinvloeden.

Het water moet voldoen aan de GOST 2874-82 standaard wat in de meeste gevallen gewoon kraanwater is. Bij het opstarten is het belangrijk de stroom te meten om er zeker van te zijn dat het water en dus de ionisatie goed is. Eventuele afwijkingen kunnen worden rechtgetrokken met een beetje zout en/of gedistilleerd water.

Monteer altijd een vuilafscheider en bij bestaande leidingen alle leidingen goed doorspoelen, water vervangen en controleren of er geen vuil is achtergebleven.

Weergeven 1 t/m 50 van in totaal 100