Frequently Asked Questions

 

Druk, bar, Mpa en drukreduceren

Waterleidingnetwerk:

De waterdruk in Nederland is in de straat gemiddeld 3 bar. In uw huis komt in de meeste gevallen water binnen met een waterdruk van 3 bar.

De waterdruk in uw huis kan nooit overal 3 bar zijn. Zo zal in een woning met meerdere verdiepingen op de hoger gelegen verdiepingen de waterdruk afgenomen zijn. Daarnaast kan de waterdruk schommelen per verdieping. Dit bijvoorbeeld als u op de beneden verdieping veel water verbruikt. De waterdruk op de bovenste verdieping zal dan afnemen logischerwijs.

De boiler:

Iedere boiler heeft een maximale werkdruk aangegeven in bar of Mpa. Dit is de druk die opgebouwd wordt in de boiler. (dus niet de druk aan de ingaande kant van de waterleiding).

Iedere boiler moet volgens de Europese normen een hoge druk aankunnen gedurende een korte periode. Een boiler die een langdurige periode een werkdruk (druk in de boiler) heeft kan defect raken. Daarom mag de inlaatcombinatie/overdrukventiel NOOIT hoger zijn dan het door de fabrikant opgegeven werkdruk. Als u op een boiler met een maximale werkdruk van 6 bar, een 8 bar inlaatcombinatie zet zal deze gaan lekken en inwendig veel kalk produceren. In de inlaatcombinatie zit een terugslagklep die ervoor zorgt dat het water niet terug kan lopen in het waterleidingnetwerk. Daarnaast is deze voorzien van een ontluchting waar stoom of druppels uit kunnen lopen als de druk in de ketel te hoog is.

Drukregelaar (drukreduceerventiel):

Dit is niet een inlaatcombinatie maar een apparaat wat de druk regelt. Zo kan deze zo ingesteld worden dat de druk achter het ventiel deze niet hoger wordt dan 3 bar. Ideaal dus als er in het gebouw drukverschillen kunnen optreden. Deze voorkomt veel schade aan uw boiler maar ook aan uw wasmachine, afwasmachine, kranen e.d.

Flatgebouwen:

Vaak zitten er in flatgebouwen op de benedenverdieping een pomp (hydrofoor) die ervoor zorgt dat ook de bovenste verdieping nog waterdruk heeft. De waterdruk op de onderste verdieping kan dus zomaar 7 bar zijn terwijl de bovenste verdieping 2 bar waterdruk heeft. Ook kan dit sterk afwijken per moment als er water wordt verbruikt. Je kunt je voorstellen dat als er op de laagste verdieping veel water wordt verbruikt de bovenste verdieping geen waterdruk meer heeft.

Dit kan slecht zijn voor een boiler omdat de ingaande druk hoger is dan de door de fabrikant opgegeven ingaande waterdruk maar ook omdat de bovenste verdiepingen te weinig waterdruk krijgen. Dit met kortsluiting (door droogstaande elementen) of lekkage (door te hoge druk) tot gevolg.

Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen met drukregelaars die de druk in iedere woning of verdieping regelt.

http://www.wattsindustries.com/images1/7/PDF/PRV_Applications_Guide.pdf (PAGINA 8)Error codes Wesen boilers Silver en Inox

Indien u op de display een error code ziet hebben deze de onderstaande betekenis.

E1 : Droogkook beveiliging. Deze code geeft aan dat het element te warm wordt. Meestal ontstaan door geen of te weinig water in de boiler. Bijvoorbeeld ontstaan door een luchtbel in de boiler of slechte watertoevoer (defect overdrukventiel of kraan die (half) gesloten is).

Haal de stroom van de boiler en controleer bovenstaande. Wacht enkele uren voordat u de boiler weer op de netspanning aansluit.

E2 : Geeft aan dat er een fout is opgetreden bij de sensoren die de temperatuur meten. Haal de spanning van de boiler en open de kap aan de onderzijde. Controleer of alle stekkertjes goed verbonden zijn.

E4 : Oververhittingsbeveiliging. Deze storing wordt aangegeven als er kans bestaat dat het in de boiler te warm wordt. Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een luchtbel of slechte toevoer koud water. Meestal gebeurd dit bij opstarten boiler 1e keer. Altijd de boiler eerst goed afvullen en daarna pas de stroom er op! Indien dit niet het geval is controleer het overdrukventiel op juiste werking en kijk of alle kranen goed open staan aan de ingaande kant. Haal de stroom van de boiler en controleer bovenstaande. Wacht enkele uren voordat u de boiler weer op de netspanning aansluit.

Het is winter. Ik kan veel korter douchen. Klopt dat ?

In de winter kan het ingaande water zo tussen de 5 en 10 graden kouder zijn dan in de zomer.

 De douchetijd zal dan afnemen. Terwijl u douched wordt er koud water toegevoegd in de boiler zodat er meer water uit de boiler wordt gehaald en dus minder lang kunt douchen.

Knipperende leds Wesen ECO

Indien er leds op de display oranje en later groen gaan knipperen gaat de wesen eco in zijn oververhittings beveiliging.

Haal de stekker uit de wandcontactdoos en controleer nu onderstaande:

 • Is er waterdruk op de ingaande kant?
 • Staan alle kranen open aan ingaande kant?
 • Heeft u de boiler goed ontlucht? (hoofdkraan aan koude kant en warme kraan aan warme kant open en laat water doorstromen totdat het water niet meer pruttelt.).
Indien het nu nog niet is opgelost zou het kunnen zijn dat de sensor niet goed zit of het stekkertje niet goed verbonden is. Heel soms kan dit lostrillen tijdens transport. Maak de kap open en controleer dan het stekkertje of deze goed vast zit en of de sensor diep in de buis zit. Zie de pijlen op onderstaande afbeelding.


Mijn Aparici doet na aansluiten helemaal niets

De Aparici is beveiligd tegen droogkoken. Het kan zijn dat als de boiler niet goed is afgevuld, niet goed ontlucht is of er een luchtbel in is blijven zitten de boiler zichzelf uitschakelt. Haal meteen de stekker uit de wandcontactdoos.

Daarna een warme kraan dichtbij de boiler en hoofdkraan openzetten en wachten totdat er een mooie waterstroom uit de bpoiler loopt. Pas daarna de stroom er weer opzetten.

Het kan zijn dat de zekering gereset moet worden. Dat kan eenvoudig door de stroom er weer af  te halen, daarna de kap aan onderkant  los te halen en de knop op het thermische zekering blok in te drukken. 


Mijn boiler maakt geluid

Bij een piepende boiler kan het zijn dat uw inlaatcombinatie vervuilt is. Dit kan bijvoorbeeld komen door vervuilt water of door iets simpels zoals een stukje losgeraakt teflon tape. Wij raden u bij een piepende boiler eerst te kijken naar uw inlaatcombinatie en deze goed schoon te maken.

Algemeen is het zo dat een geluid in een boiler wordt veroorzaakt door kalkaanslag of vuil op het verwarmingselement. Het wordt alleen nog maar erger als er magnetiet in het systeem zit. Bij nieuwe boilers kan het zijn dat zand en ander vuil ook meespeelt. Ook de toestand van het water speelt een belangrijke rol. Meestal treedt het al op na enkele weken gebruik.

Als het schoonspoelen van uw inlaatcombinatie niet helpt, spoel dan uw ketel goed schoon en verwijder eventuele kalk en andere aanslag van uw verwarmingselement.

E.e.a. staat ook uitgelegd (met oplossing) op onderstaande link:

https://www.fernox.nl/problemen+oplossen/instructiebladen/hoe+u+boilergeluiden+kunt+verminderen


Mijn elektrische cv doet na aansluiten helemaal niets

Als u een fout maakt bij aansluiten zoals bijvoorbeeld de ketel aan te zetten terwijl deze nog niet is afgevuld zal hij uit veiligheidsoverweging de thermische zekering uitschakelen. De ketel doet dan helemaal niets meer. Er branden geen lampjes . Ook niet op de pomp

Als dit het geval is zult u eerst de oorzaak moeten achterhalen om herhaling en schade aan de ketel te voorkomen.

Daarna kunt u de thermische zekering resetten zoals hieronder aangegeven.

Mijn Wesen doet na aansluiten helemaal niets

Als de boiler niet goed afgevuld is en u wel al de stroom op het apparaat aansluit kan het zijn dat de thermische zekering uitslaat.

Deze is eenvoudig zelf weer te resetten door op het knopje te drukken op de zekering. Deze vind u onde de kap.


Mijn Wesen ECO doet helemaal niets

Indien uw wesen ECO helemaal niets doet (dus er brand geen enkel lampje) is de thermische zekering uitgeslagen. In de meeste gevallen is dit gebeurd omdat er te weinig of geen water in de boiler zit. Dit kan komen doordat bijvoorbeeld de boiler slecht of niet is ontlucht, de ingaande waterkraan dicht staat.

Gelukkig is dit eenvoudig zelf op te lossen door de thermische zekering te resetten.

 • Haal de stekker uit de wandcontactdoos.
 • Haal de kap onderaan de boiler los.
 • Hier ziet u (afbeelding 1) een thermisch zekering blok.
 • Maak de schroefjes los zodat u bij de zwarte puntjes kan (afbeelding 2 en 3)
 • Druk op de zwarte knopjes.


Onthoud de boiler zijn ingestelde waarde als stroom er af gaat ?

Zowel de Lemet Ecoway als de Ariston Velis onthoud zijn laatst ingestelde temperatuur als de stroom er af is geweest en zal het water weer op gewenste temperatuur brengen zodra er weer stroom is.

Wel is het zo dat als er een ECO stand aangezet is deze weer vanaf het begin (dus weer 1 tot 2 weken) zichzelf probeert in te stellen.


Resetten ECO+ mode Ecoway

Indien u de ECO+ mode heeft geactiveerd en u kunt de temperatuur niet aanpassen op de gewenste stand dan moet de ECO+ mode eerst worden ge-reset, dit gaat als volgt:

Zet de controller in ECO mode

Druk op de PROG knop en houdt deze ingedrukt voor 3-5 seconden

De display geeft nu aan ''RST''

De ECO functie is nu ge-reset en deze zal opnieuw gaan meten wanneer deze het beste kan opwarmen


Storing boiler Lemet

Als uw boiler het niet goed doet kan dat meerdere oorzaken hebben.

De meest voorkomende storing in een boiler is dat de thermische zekering de gehele boiler doet laten uitvallen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen indien men de boiler aanzet met te weinig water er in.

Gelukkig is deze storing eenvoudig op te lossen door het reset knopje in te drukken. Deze zit bij de anode waar de aansluitkabel (stroom) op aangesloten wordt.

Dit kan er per boiler iets anders uitzien maar onderstaande geeft een goede indruk. Kijk wel uit met stroom!

Zie afbeelding voor 30 tot 100 Liter Lemet boiler:

 

 

Onderstaande de resetknop voor 5 en 10 liter Lemet boiler.

Bij de Lemet Primo


Storing doorstroomapparaat

In sommige gevallen kan het zijn dat het water niet heel warm is. Dit kan komen door een te grote waterdruk. Het apparaat is dus niet stuk. U krijgt namelijk wel water als u de kraan iets minder hard opendraaid.

De doorstroomboiler heeft ook een thermische zekering. Deze zit bij de aansluiting van het aansluitsnoer (stroom). Midden in het blok kunt u hem resetten door op het grijze puntje in het midden te drukken. In 99% van de gevallen is de storing nu opgelost.

Draai de kraan een beetje open totdat het lampje brand en wacht 20 seconden. Het water wordt nu warm.

Foutmelding ER02 bij ECOWAY boiler

Deze foutmelding kan ontstaan bij veel verschillende watertemperatuur en druk wisselingen. Let er op dat onderstaande een oplossing is om de error melding te wissen. Kijk dan wel altijd naar de oorzaak om herhaling te voorkomen. Controleer de werking van uw inlaatcombinatie of plaats een drukreduceerventiel.

Let op! In de winter kan de ER02 melding ontstaan doordat er (snel) koud water in de boiler loopt. U kunt ervoor kiezen de meting zoals hieronder minder gevoelig te zetten of geheel uit te zetten (parameter 4 op 0).

Dit is eenvoudig op te lossen door de parameter F4 01 te wijzigen in F4 00 . Dat kan in het service menu. Meer uitleg hierover staat in de handleiding. Deze is te downloaden via DEZE link of onderstaande tekst.

 
Graag eerst stap 1, als niet werkt stap 2.
 
STEP 1 / STAP 1
 
To reset Er02 - let the customer press button "OK" / Druk op "OK" om de Er02 te resetten
 
Next steps / Volgende stappen
1. Turn of controler by button "on/off" 
1. Zet controller uit door te drukken op "on/off
2. Press PROG and keep untill on display will be show F1 - 01
2. Graag PROG ingedrukt houden tot op de display zichtbaar wordt F1 - 01
3. Press few times button "OK" untill on display will be show F4-01
3. Druk een aantal maal op "OK" totdat op de display zichtbaar wordt F4 - 01
4. Press button up/down change value on F4-00
4. Druk op up/dpwn knop totdat zichtbaar wordt F4 - 00
5. Press few time button "OK" untill display will turn off
5. Druk een aantal maal op "OK" totdat display uit gaat.
6. Turn on controler by button "on/off"
6. Zet controller aan met de knop "on/off"
 
STEP 2 / STAP 2
 
 
1, Turn of controler by turn on/off button (first one from left) - the display schould be black just LED power schould be light (sometimes also Heater LED could be light).
1. Zet de controller uit door te drukken op on/off knop. De display wordt zwart en alleen de power led zal branden (soms ook de heater led)
 
 
2. Then press and keep PROG Button untill on display will be show f1-01 - the rest you know. (Go furter with other steps)
2. Druk nu op PROG en houdt de knop ingedrukt totdat F1 - 01 getoont wordt (Ga dan verder met de andere stappen)
 
 
P.S. If on display it is ER-02 before point 1 press OK button.
P.S. Als er op de display staat ER-02 voor punt 1 druk dan op OK
Het water uit de boiler is te snel koud.

Een boiler is 1 vat. Als u een 100 liter boiler heeft en de boiler is goed opgewarmd heeft u dus een vat van 100 liter warm water. vergelijk het met een emmer water. De gehele inhoudt van de emmer heeft zo goed als dezelfde temperatuur.

Indien u water gebruikt uit een boiler wordt er gelijktijdig weer koud water toegevoegd. Als u dus een 10 liter boiler heeft zal het water steeds kouder worden door toevoeging van het koude water. Het is dus onmogelijk 10 liter warm water met dezelfde temperatuur ui de boiler te halen.

Een te snel koude boiler kan te maken hebben met bijvoorbeeld een foutieve boilerkeuze. Een 5 liter boiler is slechts een halve emmer water. U kunt dus nooit een volle emmer water vullen met 5 liter. (oplossing: kies grotere inhoud van boiler)

Ook een stortdouche neemt ongeveer 2 maal zoveel water als een normale douche. Ook dan is uw boiler dus snel leeg. (oplossing: kies grotere inhoud boiler of vervang douchekop)

Of u heeft de boiler te koud ingesteld. Als u de boiler op bijvoorbeeld 60 graden heeft staan heeft u nooit het volle rendement. Stel u douchet op 45 graden. Dan is er dus veel warm water nodig en zal er weinig koud aan toegevoegd worden. Uw boiler loopt dus snel leeg. (Oplossing: stel de temperatuur van uw boiler hoger in zodat er minder warm water nodig is vanuit de boiler)

Het overdrukventiel is defect of vuil. Maak deze schoon.

De hoofdkraan staat niet helemaal of helemaal niet open.

Andere oorzaken zouden nog kunnen zijn, lucht in de boiler (Oplossing: ontluchten) of niet genoeg kunnen opwarmen door bijvoorbeeld het gebruik van een schakelklok  - dag nacht tarief. (Oplossing: schakelklok eerder de boiler laten opwarmen).

Controleer ook altijd of er niet een ander dan meegeleverde overdrukventiel is gemonteerd.

Heizer display "loopt vast"

Het vastlopen van uw Heizer display is eenvoudig op te lossen door de + (plus) knop minimaal 6 seconden in te drukken terwijl de spanning aangesloten is.

Houdt de knop ingedrukt terwijl u de stroom er af haalt. Wacht 10 seconde (nog steeds + knop ingedrukt houden) en zet daarna de stroom weer aan. Laat dan de + knop pas los. De display zal zichzelf resetten en weer normaal werken.

Het water wordt niet warm

Controleer goed of de stroom is ingeschakeld en u de boiler op de hoogste stand heeft staan. Ook controleren of er geen lucht in de boiler zit. Anders de boiler ontluchten.

Bij een digitale boiler kan het soms zijn dat u de stroom er even af moet halen en er weer op moet zetten of u hem moet resetten. In 99% van de gevallen is het probleem dan opgelost.

Mocht het water dan nog niet worden opgewarmd dan onderstaande stappen doorlopen.

 • Zet de boiler dan in de hoogste stand en controleer of het lampje van "opwarmen" brand.
 • Als het om een analoge boiler gaat. Controleer of de draaiknop wel goed om het kunststof onderdeel zit van het verwarmingselement. Hiervor moet u de kap loshalen. Zet het draaiknopje op de thermostaat eventueel met de hand op de hoogste stand en kijk of hij nu wel opwarmd.
 • Meet op de thermostaat (op beide schuifjes) of er spanning op staat op het moment dat de boiler opwarmd en het lampje brand. Als er spanning op staat en het water niet verwarmd wordt is het element defect en moet dus worden vervangen. Anders is de thermostaat of bij digitale boilers de display defect. In het laatste geval de display dus vervangen.
De waterdruk lijkt afgenomen te zijn

De boiler maakt gebruik van de waterdruk van uw waterleiding. Deze kan er dus nooit voor zorgen dat de druk minder is dan voorheen. Wel kan de inlaatcombinatie verstopt zitten. Deze kunt u eenvoudig zelf loshalen en schoonmaken om het probleem op te lossen.

Let er ook op dat u de juiste buizen en slangen gebruikt. Als uw waterleiding 15mm is en u daarna een 10mm flexibele waterleiding gebruikt zal de waterdruk ook afnemen. Neem dus altijd dezelfde diameter slang als uw waterleiding heeft.

Is er dan nog te weinig druk. Controleer alle kranen. Staan ze wel open? Is er mischien een lekkage ergens? Heeft de waterleiding leverancier een storing?

Foutmeldingen Heizer
Foutmelding E1 en E2 geven aan dat er iets met de temperatuur instelling niet goed is.
Bijna altijd is deze melding op te lossen door de stroom van de boiler te halen en deze een uur uit te laten.
Daarna de stroom er weer op en de melding is verdwenen
 
Foutmelding E2 geeft aan de de water temperatuur hoger is dat 85 graden of een storing in de thermostaat.
Bijna altijd is deze melding op te lossen door de stroom van de boiler te halen en deze een uur uit te laten.
Daarna de stroom er weer op en de melding is verdwenen

Foutmelding E3 geeft aan dat er kalksnippers in de boiler zijn ontstaan. Dit is te verhelpen door de boiler
van binnen goed schoon te spoelen en het verwarmingselement schoon te maken met een staalborstel.
Daarna de boiler goed afvullen en ontluchten, de stroom erop en de melding is verdwenen
 
*** Ook is het raadzaam te controleren of de sensor wel goed in de buis gedrukt is ***
 
Nog niet opgelost? Neem contact op.
Aanpassen service menu Ecoway

In sommige gevallen kan het handig zijn de parameters van de boiler aan te passen. Wij raden u aan hier alleen wijzigingen in aan te brengen indien echt nodig.

Om in het service menu te komen kunt u onderstaande stappen doorlopen:

- Haal de stroom van de boiler, wacht 10 minuten en doe de stroom er weer op. Zet nu de controller uit. (Alleen het spanningslampje brandt)

- Druk op PROG en houdt deze ingedrukt totdat je op de display ziet Fx yy (yy knippert)

- De x is het nummer van de parameter en de y de waarde.

- Druk op de up/down knop om de gewenste waarde in te stellen en bevestig met OK.

- Bij wijzigen parameters zal de ECO instellingen gewist worden. Deze moeten dus opnieuw worden geprogrammeerd.

CodeOmschrijvingRangeBasis instelling
F1Anti legionella funktie (0=uit 1=aan)0/11
F2Herhaling anti legionella7-21 dagen14 dagen
F3Start anti legionella funktie0-23 uur1 uur
F4Detectie geen water in tank 1=aan 0=uit1/01
F5Anti vries funktie temperatuur5-10 celsius7 celsius
F6De ECO mode waarde35-45 celsius45 celsius

 

Ariston Velis reset en diagnose

Als er een storing wordt gedetecteerd in de controller van de Ariston Velis zullen alle leds gelijktijdig oplichten.

Diagnose funktie: De diagnose funktie is aan te zetten door de aan/uit knop (A) gedurende 5 seconden ingedrukt te houden. De leds geven nu de status van de storing aan. Indien u de storing heeft gelezen en weer terug wil naar normale modus druk de aan/uit knop weer in of wacht 25 seconden.

Reset: Doe het apparaat uit en weer aan door op de aan/uit knop (ref A) te drukken. Het ideale moment is om dit te doen meteen nadat de diagnose funktie is uitgevoerd en de led net uitgegaan zijn.

Betekenis melding LED bij diagnose:

 • LED ref 1 - Interne fout (controller/printplaat).
 • LED ref 3 - Defecte temperatuursensor
 • LED ref 5 - Te hoge temperatuur water (gemeten met aparte sensor)
 • LED ref 4 en 5 - Te hoge temperatuur algemeen. Gemeten door controller
 • LED ref 3 en 5 - Sensor error
 • LED ref 3 en 4 - Geen heet water met verwarmingselement aan
 • LED ref 3,4 en 5 - Te weinig water in boilervat
 • LED ref 2 en 3 - Defecte temperatuur sensor
 • LED ref 2 en 5 - Te hoge temperatuur water (gemeten met aparte sensor)
 • LED ref 2,4 en 5 - Te hoge temperatuur algemeen. Gemeten door controller
 • LED ref 2,3 en 5 - Sensor error
 • LED ref 2,3 en 4 - Geen heet water met verwarmingselement aan
 • LED ref 2,3,4 en 5 - Te weinig water in boilervatEr komt lucht uit de kraan.

Als u de boiler aan sluit moet u hem goed ontluchten. De warme kraan open zetten en dan de hoofdkraan openzetten. De warme kraan kan weer dicht als er na enige tijd een mooie volle straal uit de kraan komt. Pas daarna de stroom er op zetten.

Als er dan later toch nog lucht uit de kraan komt is de boiler niet goed ontlucht. Wel zal het altijd zo zijn dat een verwarmingselement in de boiler zelf ook lucht produceert. Het water wat uit een boiler komt is dus altijd zuurstofrijk. Dit vooral bij een hoge ingestelde temperatuur

Als u de temperatuur lager zet zal er minder zuurstof in het water komen.

Mijn cv start niet op

Als uw elektrische cv niet opstart kan dat meerdere oorzaken hebben.

Weet u zeker dat u de thermostaat goed gemonteerd heeft. Test eventueel tijdelijk even uit door de brug terug te plaatsen.

Als dat niet helpt dan kunt u de parameters zoals hieronder aangegeven instellen. In de meeste gevallen zal alles hierna gewoon weer werken.

-P01 - 100

-P02  - 10

-P03  - 5

-P04 - 70

-P06 - 4


Als de cv wel warm wordt maar de pomp start niet dan kunt u aan de hand van de leds op de pomp uitlezen wat er aan de hand is.

In de meeste gevallen is het op te lossen door de handeling uit te voeren zoals aangegeven in onderstaande youtube filmpje.

https://www.youtube.com/watch?v=utTk3fWudHAWeergeven 1 t/m 23 van in totaal 23