Frequently Asked Questions

 

Error codes Wesen boilers Silver en Inox

Indien u op de display een error code ziet hebben deze de onderstaande betekenis.

E1 : Droogkook beveiliging. Deze code geeft aan dat het element te warm wordt. Meestal ontstaan door geen of te weinig water in de boiler. Bijvoorbeeld ontstaan door een luchtbel in de boiler of slechte watertoevoer (defect overdrukventiel of kraan die (half) gesloten is).

Haal de stroom van de boiler en controleer bovenstaande. Wacht enkele uren voordat u de boiler weer op de netspanning aansluit.

E2 : Geeft aan dat er een fout is opgetreden bij de sensoren die de temperatuur meten. Haal de spanning van de boiler en open de kap aan de onderzijde. Controleer of alle stekkertjes goed verbonden zijn.

E4 : Oververhittingsbeveiliging. Deze storing wordt aangegeven als er kans bestaat dat het in de boiler te warm wordt. Dit kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een luchtbel of slechte toevoer koud water. Meestal gebeurd dit bij opstarten boiler 1e keer. Altijd de boiler eerst goed afvullen en daarna pas de stroom er op! Indien dit niet het geval is controleer het overdrukventiel op juiste werking en kijk of alle kranen goed open staan aan de ingaande kant. Haal de stroom van de boiler en controleer bovenstaande. Wacht enkele uren voordat u de boiler weer op de netspanning aansluit.

Hoe werkt het bedieningspaneel Wesen ECO

Druk op de aan/uit knop om hem aan te zetten.

U kunt nu met de + en - knop de gewenste temperatuur instellen. Ideale instelling is 65 graden. De instelling met + en - werkt niet in de ECO stand.

Door langer dan 3 seconden op de ECO knop te drukken activeert u de intelligente ECO stand. Hij zal automatisch naar 55 graden gaan.

De uitgebreide uitleg vind u in onderstaande link.

https://elektrischeboiler.eu/Bediening-Wesen-ECO-paneel.pdf

Knipperende leds Wesen ECO

Indien er leds op de display oranje en later groen gaan knipperen gaat de wesen eco in zijn oververhittings beveiliging.

Haal de stekker uit de wandcontactdoos en controleer nu onderstaande:

  • Is er waterdruk op de ingaande kant?
  • Staan alle kranen open aan ingaande kant?
  • Heeft u de boiler goed ontlucht? (hoofdkraan aan koude kant en warme kraan aan warme kant open en laat water doorstromen totdat het water niet meer pruttelt.).
Indien het nu nog niet is opgelost zou het kunnen zijn dat de sensor niet goed zit of het stekkertje niet goed verbonden is. Heel soms kan dit lostrillen tijdens transport. Maak de kap open en controleer dan het stekkertje of deze goed vast zit en of de sensor diep in de buis zit. Zie de pijlen op onderstaande afbeelding.


Mijn Wesen ECO doet helemaal niets

Indien uw wesen ECO helemaal niets doet (dus er brand geen enkel lampje) is de thermische zekering uitgeslagen. In de meeste gevallen is dit gebeurd omdat er te weinig of geen water in de boiler zit. Dit kan komen doordat bijvoorbeeld de boiler slecht of niet is ontlucht, de ingaande waterkraan dicht staat.

Gelukkig is dit eenvoudig zelf op te lossen door de thermische zekering te resetten.

  • Haal de stekker uit de wandcontactdoos.
  • Haal de kap onderaan de boiler los.
  • Hier ziet u (afbeelding 1) een thermisch zekering blok.
  • Maak de schroefjes los zodat u bij de zwarte puntjes kan (afbeelding 2 en 3)
  • Druk op de zwarte knopjes.


Montagehandleiding van een Wesen boiler


Onder welke omstandigheden wordt het energielabel bepaald ?

Het energielabel wordt aangeduid in klasse A t/m G waarbij A het minste energie verbruikt.

Om dit te testen is er een standaard opstelling gemaakt waardoor er een goede vergelijking te maken is. Op het energie label staat dan ook altijd het energie verbruik bij standaard opstelling. Hoe die opstelling is opgebouwd vind u in onderstaande link in bijlage III.

Dit houdt dus niet in dat bij u ook het energieverbruik zo is. Dit kan in de positieve zin afwijken maar ook negatief. De reële opgenomen energie is afhankelijk van vele factoren zoals watertemperatuur, omgevingstemperatuur, gebruiksduur enz. enz.

https://www.elektrischeboiler.eu/Energie-label-CELEX-32013R0814-NL-TXT.pdf

Wat is het verschil tussen een Wesen en Ariston Velis EU boiler?

-De Wesen Inox Flat elektrische boiler ziet er wat uiterlijk betreft bijna zo uit als de Ariston velis EU. De Wesen is iets dunner.

-Bij de Ariston Velis EU wordt de temperatuur aangegeven door middel van leds en bij de Wesen door middel van een digitaal display waar ook de daadwerkelijke temperatuur op af te lezen is.

-De Ariston Velis EU boiler heeft een glas-gecoate keramische binnenketel met een anode die iedere 2 jaar vervangen moet worden en de Wesen een Inox (RVS) binnenketel die nagenoeg onderhoudsvrij is.

-De maximale werkdruk van een Wesen boiler is 8 bar en er zit een 8 bar ventiel in de doos. De Ariston Velis EU is getest op 8 bar maar moet afgezekerd met maximaal 7 bar. Bij beide boilers wordt een overdrukventiel meegeleverd.

-De Ariston Velis EU heeft 2 verwarmingselementen (1000 en 1500Watt) die nooit gelijktijdig aan staat. De Wesen heeft 3 elementen die men ook gelijktijdig kan laten opwarmen door middel van de Power knop.

-Door het gebruik van Inox (RVS) is de Wesen boiler een stuk lichter en dus makkelijker te monteren.

-De Wesen boiler wordt standaard geleverd met overdrukventiel en montageschroeven. Bij de Ariston Velis EU moet men de montageschroeven aanvinken tijdens het bestelproces om ze geleverd te krijgen. Bij de Velis EU zitten ze niet standaard in de doos.

Wie is de producent van Ariston Velis en Wesen elektrische boilers ?

Wesen boilers worden gemaakt door Nielsen Clima te Madrid. De productie vind plaats in Spanje en China.

Ariston Velis wordt gemaakt door Ariston Italie. De produktie vind momenteel plaats in China.

Hoeveel garantie heb ik op een Ariston en Wesen boilers ?

Zowel op de Ariston Velis en Wesen boilers zit standaard 2 jaar garantie. Daarnaast geeft Ariston 3 jaar garantie op de ketel en Wesen 5 jaar op corossie RVS ketel.

Hoe werkt de Power knop bij een Wesen boiler?

Wesen Inox Flat Serie:

Deze serie heeft 2 verwarmingselementen waarvan er 1 in het eerste vat dubbel is uitgevoerd. Dus eigenlijk zitten er drie verwarmingselementen in.

In tegenstelling tot de Ariston Velis is het bij de Wesen boilers wel mogelijk alle verwarmingselementen gelijktijdig aan te zetten om een snellere opwarming mogelijk te maken. Dit kan door op de "Power" knop te drukken. Het derde extra element zal dan ook geactiveerd worden.

Verdeling vermogen over de boilervaten Inox Flat:

30 tot 50 liter, Eerste vat: 2 x 700Watt / Tweede vat: 700Watt. 

80 tot 100 liter, Eerste vat: 2 x 800Watt / Tweede vat: 800Watt. 

150 tot 200 liter, Eerste vat: 2 x 1000Watt   / Tweede vat: 1000Watt

Verdeling vermogen over de boilervaten Inox Silver:

30 tot 100 liter, Eerste vat: 700Watt / Tweede vat: 1300Watt

ER 2 of ER 4 bij Wesen Boiler

De Error 02 bij de Wesen boiler houdt in dat er een probleem is met een temperatuursensor.

In de meeste gevallen is dit eenvoudig op te lossen.

Als u de kap openschroeft ziet u bij ieder verwarmingselement een wit kabeltje lopen naar een gat in het midden.

Hiertussen zit een stekkertje met koppeling.

Controleer of deze verbinding goed verbonden is.


Wat is het stilstandverlies van mijn boiler?

Iedere boiler heeft een stilstandverlies. Het stilstandverlies is het verlies in warmte wat het water in een boiler heeft gedurende een periode. Ieder energie label is gekoppeld aan een stilstandverlies. Hoe lager het stilstandverlies is des te hoger het energielabel en dese te beter is dus de isolatie van een elektrische boiler.

De instanties die bepalen welk energie label er op een product geplaatst mogen worden hebben dit bepaals in de EN12897, EN12977, EN15332 of de EN60379 normen.

Het stilstandverlies wordt uitgedrukt in kWh per 24 uur en is eenvoudig zelf uit te rekenen m.b.v. onderstaande tabel.

In onderstaande tabel ziet met de energie lebels en de waarden waarin het stilstandverlies moet zijn om dit label te verkrijgen. De waarde V is de inhoudt van de boiler.

Als voorbeeld kunnen we nemen een boiler van 80 liter met energielabel A. Dan is het stilstandverlies tussen de 5.5+3.16*80=692 Watt en 8.5+4.25*80=1020 Watt


Energie labelBerekening Qst - V is inhoudt boiler
A(5.5+3.6)*V    -    (8.5+4.25)*V
B(8.5+4.25)*V    -    (12+5.93)*V
C(12+5.93)*V    -    (16.66+8.33)*V
D(16.66+8.33)*V    -   ( 21+10.33)*V
E(21+10.33)*V    -    (26+13.66)*V


Weergeven 1 t/m 12 van in totaal 12