FAQ

DAT Nofer-Aparici elektrische boilers

De DAT-Aparici Eficiente is beveiligd tegen droogkoken. Het kan zijn dat als de boiler niet goed is afgevuld, niet goed ontlucht is of er een luchtbel in is blijven zitten de boiler zichzelf uitschakelt. Haal meteen de stekker uit de wandcontactdoos.

Daarna een warme kraan dichtbij de boiler en hoofdkraan openzetten en wachten totdat er een mooie waterstroom uit de boiler loopt. Pas daarna de stroom er weer opzetten.

Het kan zijn dat de zekering gereset moet worden. Dat kan eenvoudig door de stroom er weer af  te halen, daarna de kap aan onderkant  los te halen en de knop op het thermische zekering blok in te drukken. 

Als de boiler nu nog niet aangaat en u ziet een ER01 storingscode op de display verschijnen doe dan het volgende:

1- Zorg ervoor dat de tank vol met water is

2- Haal de stekker uit het stopcontact en doe hem weer in het stopcontact, wacht tot nummer 01 weer verschijnt

3- Druk vervolgens 3 seconden op de onderste knop (de kleine knop onder de roulette knop)

De boiler is nu gereset en klaar voor gebruik, als u de boiler in de toekomst uitzet of het water eraf haalt door bijvoorbeeld vakantie of werkzaamheden aan het waternet houdt er dan rekening mee de boiler altijd eerst te ontluchten alvorens de stroom weer op de boiler wordt gezet.

Indien uw DAT-Nofer ECO Plus helemaal niets doet (er brand ook geen lampje) is de thermische zekering uitgeslagen. In de meeste gevallen is dit gebeurd omdat er te weinig of geen water in de boiler zit. Dit kan komen doordat bijvoorbeeld de boiler slecht of niet is ontlucht.

Gelukkig is dit eenvoudig zelf op te lossen door de thermische zekering te resetten.

 • Haal de stekker uit de wandcontactdoos
 • Haal de kap onderaan de boiler los
 • Hier ziet u (afbeelding 1) een thermisch zekering blok
 • Druk op het zwarte knopje (zie groene pijl)
 • Daarna de hoofdkraan open zetten en de warmwaterkraan van bijv. de wasbak of douche en wachten totdat er een mooie egale waterstroom uit de boiler komt zonder gesputter. Pas daarna de stroom er weer opzetten.

Afbeelding 1:

Thermische zekering DAT-Nofer ECO Plus elektrische boiler

 iVista Minibox

Indien uw DAT-Aparici Eficiente of DAT-Aparici Eficiente PLUS helemaal niets doet (dus er brand geen enkel lampje) is de thermische zekering uitgeslagen. In de meeste gevallen is dit gebeurd omdat er te weinig of geen water in de boiler zit. Dit kan komen doordat bijvoorbeeld de boiler slecht of niet is ontlucht.

Gelukkig is dit eenvoudig zelf op te lossen door de thermische zekering te resetten.

 • Haal de stekker uit de wandcontactdoos.
 • Haal de kap onderaan de boiler los.
 • Hier ziet u (afbeelding 1) een thermisch zekering blok.
 • Maak de schroefjes los zodat u bij de zwarte puntjes kan (afbeelding 2 en 3)
 • Druk op de zwarte knopjes.
 • Daarna een warme kraan dichtbij de boiler en hoofdkraan openzetten en wachten totdat er een mooie waterstroom uit de boiler loopt. Pas daarna de stroom er weer opzetten.


Iedere boiler heeft een stilstandverlies. Het stilstandverlies is het verlies in warmte wat het water in een boiler heeft gedurende een periode. Ieder energie label is gekoppeld aan een stilstandverlies. Hoe lager het stilstandverlies is des te hoger het energielabel en dese te beter is dus de isolatie van een elektrische boiler.

De instanties die bepalen welk energie label er op een product geplaatst mogen worden hebben dit bepaals in de EN12897, EN12977, EN15332 of de EN60379 normen.

Het stilstandverlies wordt uitgedrukt in kWh per 24 uur en is eenvoudig zelf uit te rekenen m.b.v. onderstaande tabel.

In onderstaande tabel ziet met de energie lebels en de waarden waarin het stilstandverlies moet zijn om dit label te verkrijgen. De waarde V is de inhoudt van de boiler.

Als voorbeeld kunnen we nemen een boiler van 80 liter met energielabel A. Dan is het stilstandverlies tussen de 5.5+3.16*80=692 Watt en 8.5+4.25*80=1020 Watt


Energie labelBerekening Qst - V is inhoudt boiler
A(5.5+3.6)*V    -    (8.5+4.25)*V
B(8.5+4.25)*V    -    (12+5.93)*V
C(12+5.93)*V    -    (16.66+8.33)*V
D(16.66+8.33)*V    -   ( 21+10.33)*V
E(21+10.33)*V    -    (26+13.66)*V