FAQ

Storing

De DAT-Aparici Eficiente is beveiligd tegen droogkoken. Het kan zijn dat als de boiler niet goed is afgevuld, niet goed ontlucht is of er een luchtbel in is blijven zitten de boiler zichzelf uitschakelt. Haal meteen de stekker uit de wandcontactdoos.

Daarna een warme kraan dichtbij de boiler en hoofdkraan openzetten en wachten totdat er een mooie waterstroom uit de boiler loopt. Pas daarna de stroom er weer opzetten.

Het kan zijn dat de zekering gereset moet worden. Dat kan eenvoudig door de stroom er weer af  te halen, daarna de kap aan onderkant  los te halen en de knop op het thermische zekering blok in te drukken. 

Als de boiler nu nog niet aangaat en u ziet een ER01 storingscode op de display verschijnen doe dan het volgende:

1- Zorg ervoor dat de tank vol met water is

2- Haal de stekker uit het stopcontact en doe hem weer in het stopcontact, wacht tot nummer 01 weer verschijnt

3- Druk vervolgens 3 seconden op de onderste knop (de kleine knop onder de roulette knop)

De boiler is nu gereset en klaar voor gebruik, als u de boiler in de toekomst uitzet of het water eraf haalt door bijvoorbeeld vakantie of werkzaamheden aan het waternet houdt er dan rekening mee de boiler altijd eerst te ontluchten alvorens de stroom weer op de boiler wordt gezet.

Indien uw DAT-Nofer ECO Plus helemaal niets doet (er brand ook geen lampje) is de thermische zekering uitgeslagen. In de meeste gevallen is dit gebeurd omdat er te weinig of geen water in de boiler zit. Dit kan komen doordat bijvoorbeeld de boiler slecht of niet is ontlucht.

Gelukkig is dit eenvoudig zelf op te lossen door de thermische zekering te resetten.

 • Haal de stekker uit de wandcontactdoos
 • Haal de kap onderaan de boiler los
 • Hier ziet u (afbeelding 1) een thermisch zekering blok
 • Druk op het zwarte knopje (zie groene pijl)
 • Daarna de hoofdkraan open zetten en de warmwaterkraan van bijv. de wasbak of douche en wachten totdat er een mooie egale waterstroom uit de boiler komt zonder gesputter. Pas daarna de stroom er weer opzetten.

Afbeelding 1:

Thermische zekering DAT-Nofer ECO Plus elektrische boiler

 iVista Minibox

Als uw boiler het niet goed doet kan dat meerdere oorzaken hebben.

De meest voorkomende storing in een boiler is dat de thermische zekering de gehele boiler doet laten uitvallen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen indien men de boiler aanzet met te weinig water er in.

Gelukkig is deze storing eenvoudig op te lossen door het reset knopje in te drukken. Deze zit bij de anode waar de aansluitkabel (stroom) op aangesloten wordt.

Dit kan er per boiler iets anders uitzien maar onderstaande geeft een goede indruk. Kijk wel uit met stroom!

Zie afbeelding voor 30 tot 150 Liter Lemet boiler:

 

 

Onderstaande de resetknop voor 5 en 10 liter Lemet boiler:

Voor de Lemet Ecoway:Bij de Lemet Primo:

Voor de Lemet 200+ liter boilers 2 kW - 3 kW element


Bij een piepende boiler kan het zijn dat uw inlaatcombinatie vervuilt is. Dit kan bijvoorbeeld komen door vervuilt water of door iets simpels zoals een stukje losgeraakt teflon tape. Wij raden u bij een piepende boiler eerst te kijken naar uw inlaatcombinatie en deze goed schoon te maken.

Algemeen is het zo dat een geluid in een boiler wordt veroorzaakt door kalkaanslag of vuil op het verwarmingselement. Het wordt alleen nog maar erger als er magnetiet in het systeem zit. Bij nieuwe boilers kan het zijn dat zand en ander vuil ook meespeelt. Ook de toestand van het water speelt een belangrijke rol. Meestal treedt het al op na enkele weken gebruik.

Als het schoonspoelen van uw inlaatcombinatie niet helpt, spoel dan uw ketel goed schoon en verwijder eventuele kalk en andere aanslag van uw verwarmingselement.

E.e.a. staat ook uitgelegd (met oplossing) op onderstaande link:

https://www.fernox.nl/problemen+oplossen/instructiebladen/hoe+u+boilergeluiden+kunt+verminderen


Zowel de Lemet Ecoway als de Ariston Velis onthoud zijn laatst ingestelde temperatuur als de stroom er af is geweest en zal het water weer op gewenste temperatuur brengen zodra er weer stroom is.

Wel is het zo dat als er een ECO stand aangezet is deze weer vanaf het begin (dus weer 1 tot 2 weken) zichzelf probeert in te stellen.


Als de boiler niet goed afgevuld is en u wel al de stroom op het apparaat aansluit kan het zijn dat de thermische zekering uitslaat.

Deze is eenvoudig zelf weer te resetten door op het knopje te drukken op de zekering. Deze vind u onde de kap.


Waterleidingnetwerk:

De waterdruk in Nederland is in de straat gemiddeld 3 bar. In uw huis komt in de meeste gevallen water binnen met een waterdruk van 3 bar.

De waterdruk in uw huis kan nooit overal 3 bar zijn. Zo zal in een woning met meerdere verdiepingen op de hoger gelegen verdiepingen de waterdruk afgenomen zijn. Daarnaast kan de waterdruk schommelen per verdieping. Dit bijvoorbeeld als u op de beneden verdieping veel water verbruikt. De waterdruk op de bovenste verdieping zal dan afnemen logischerwijs.

De boiler:

Iedere boiler heeft een maximale werkdruk aangegeven in bar of Mpa. Dit is de druk die opgebouwd wordt in de boiler. (dus niet de druk aan de ingaande kant van de waterleiding).

Iedere boiler moet volgens de Europese normen een hoge druk aankunnen gedurende een korte periode. Een boiler die een langdurige periode een werkdruk (druk in de boiler) heeft kan defect raken. Daarom mag de inlaatcombinatie/overdrukventiel NOOIT hoger zijn dan het door de fabrikant opgegeven werkdruk. Als u op een boiler met een maximale werkdruk van 6 bar, een 8 bar inlaatcombinatie zet zal deze gaan lekken en inwendig veel kalk produceren. In de inlaatcombinatie zit een terugslagklep die ervoor zorgt dat het water niet terug kan lopen in het waterleidingnetwerk. Daarnaast is deze voorzien van een ontluchting waar stoom of druppels uit kunnen lopen als de druk in de ketel te hoog is.

Drukregelaar (drukreduceerventiel):

Dit is niet een inlaatcombinatie maar een apparaat wat de druk regelt. Zo kan deze zo ingesteld worden dat de druk achter het ventiel deze niet hoger wordt dan 3 bar. Ideaal dus als er in het gebouw drukverschillen kunnen optreden. Deze voorkomt veel schade aan uw boiler maar ook aan uw wasmachine, afwasmachine, kranen e.d.

Flatgebouwen:

Vaak zitten er in flatgebouwen op de benedenverdieping een pomp (hydrofoor) die ervoor zorgt dat ook de bovenste verdieping nog waterdruk heeft. De waterdruk op de onderste verdieping kan dus zomaar 7 bar zijn terwijl de bovenste verdieping 2 bar waterdruk heeft. Ook kan dit sterk afwijken per moment als er water wordt verbruikt. Je kunt je voorstellen dat als er op de laagste verdieping veel water wordt verbruikt de bovenste verdieping geen waterdruk meer heeft.

Dit kan slecht zijn voor een boiler omdat de ingaande druk hoger is dan de door de fabrikant opgegeven ingaande waterdruk maar ook omdat de bovenste verdiepingen te weinig waterdruk krijgen. Dit met kortsluiting (door droogstaande elementen) of lekkage (door te hoge druk) tot gevolg.

Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen met drukregelaars die de druk in iedere woning of verdieping regelt.

https://www.wattsindustries.com/images1/7/PDF/PRV_Applications_Guide.pdf (PAGINA 8)Indien er leds op de display oranje en later groen gaan knipperen gaat de Wesen ECO in zijn oververhittingsbeveiliging.

Haal de stekker uit de wandcontactdoos en controleer nu onderstaande:

 • Is er waterdruk op de ingaande kant?
 • Staan alle kranen open aan ingaande kant?
 • Heeft u de boiler goed ontlucht? (hoofdkraan aan koude kant en warme kraan aan warme kant open en laat water doorstromen totdat het water niet meer sputtert).
Indien het nu nog niet is opgelost zou het kunnen zijn dat de sensor niet goed zit of het stekkertje niet goed verbonden is. Heel soms kan dit los trillen tijdens transport. Maak de kap open en controleer dan het stekkertje of deze goed vast zit en of de sensor diep in de buis zit. Zie de pijlen op onderstaande afbeelding.


Indien uw wesen ECO helemaal niets doet (dus er brand geen enkel lampje) is de thermische zekering uitgeslagen. In de meeste gevallen is dit gebeurd omdat er te weinig of geen water in de boiler zit. Dit kan komen doordat bijvoorbeeld de boiler slecht of niet is ontlucht, de ingaande waterkraan dicht staat.

Gelukkig is dit eenvoudig zelf op te lossen door de thermische zekering te resetten.

 • Haal de stekker uit de wandcontactdoos.
 • Haal de kap onderaan de boiler los.
 • Hier ziet u (afbeelding 1) een thermisch zekering blok.
 • Maak de schroefjes los zodat u bij de zwarte puntjes kan (afbeelding 2 en 3)
 • Druk op de zwarte knopjes.


Indien uw DAT-Aparici Eficiente of DAT-Aparici Eficiente PLUS helemaal niets doet (dus er brand geen enkel lampje) is de thermische zekering uitgeslagen. In de meeste gevallen is dit gebeurd omdat er te weinig of geen water in de boiler zit. Dit kan komen doordat bijvoorbeeld de boiler slecht of niet is ontlucht.

Gelukkig is dit eenvoudig zelf op te lossen door de thermische zekering te resetten.

 • Haal de stekker uit de wandcontactdoos.
 • Haal de kap onderaan de boiler los.
 • Hier ziet u (afbeelding 1) een thermisch zekering blok.
 • Maak de schroefjes los zodat u bij de zwarte puntjes kan (afbeelding 2 en 3)
 • Druk op de zwarte knopjes.
 • Daarna een warme kraan dichtbij de boiler en hoofdkraan openzetten en wachten totdat er een mooie waterstroom uit de boiler loopt. Pas daarna de stroom er weer opzetten.


In de winter kan het ingaande water zo tussen de 5 en 10 graden kouder zijn dan in de zomer.

 De douchetijd zal dan afnemen. Terwijl u douched wordt er koud water toegevoegd in de boiler zodat er meer water uit de boiler wordt gehaald en dus minder lang kunt douchen.

Als u een fout maakt bij aansluiten zoals bijvoorbeeld de ketel aan te zetten terwijl deze nog niet is afgevuld zal hij uit veiligheidsoverweging de thermische zekering uitschakelen. De ketel doet dan helemaal niets meer. Er branden geen lampjes . Ook niet op de pomp

Als dit het geval is zult u eerst de oorzaak moeten achterhalen om herhaling en schade aan de ketel te voorkomen.

Daarna kunt u de thermische zekering resetten zoals hieronder aangegeven.

Indien u de ECO+ mode heeft geactiveerd en u kunt de temperatuur niet aanpassen op de gewenste stand dan moet de ECO+ mode eerst worden ge-reset, dit gaat als volgt:

Zet de controller in ECO mode

Druk op de PROG knop en houdt deze ingedrukt voor 3-5 seconden

De display geeft nu aan ''RST''

De ECO functie is nu ge-reset en deze zal opnieuw gaan meten wanneer deze het beste kan opwarmen


Als uw elektrische cv ketel niet warmer wordt dan 30 tot 40 graden en de pomp loopt wel is het verstandig eerst enkele zaken uit te sluiten.

 • Controleer altijd eerst of in de ingestelde parameters de temperatuur goed staat. Zet parameter P04 tijdelijk even op 70 graden.
 • Zo kan men de thermostaat loskoppelen en de vanuit de fabriek meegeleverde brug terug plaatsen. Daarna de elektrische cv ketel opstarten en kijken of hij dan wel doorloopt.
 • Mocht het nog niet opgelost zijn draai dan alle kranen dicht van de radiatoren of delen vloerverwarming. Start daarna het systeem op en in 99.99% van de gevallen zult u zien dat de temperatuur oploopt. Het gekozen vermogen is te laag voor het te verwarmen oppervlak of de radiatoren/vloerverwarming is te zwaar berekend.

In sommige gevallen kan het zijn dat het water niet heel warm is. Dit kan komen door een te grote waterdruk. Het apparaat is dus niet stuk. U krijgt namelijk wel water als u de kraan iets minder hard opendraaid.

De doorstroomboiler heeft ook een thermische zekering. Deze zit bij de aansluiting van het aansluitsnoer (stroom). Midden in het blok kunt u hem resetten door op het grijze puntje in het midden te drukken. In 99% van de gevallen is de storing nu opgelost.

Draai de kraan een beetje open totdat het lampje brand en wacht 20 seconden. Het water wordt nu warm.

Indien u een ER02 melding krijgt op een Lemet Ecoway boiler is dit eenvoudig te verhelpen door de parameter F4 uit te zetten.

Deze functie is standaard ingesteld maar is enkel voor landen zoals Polen, Hongarije e.d. waar de waterdruk vaak wegvalt.

In Nederland is dit een onhandige meting en komt een enkele keer voor, bijvoorbeeld bij een lage inkomende watertemperatuur in de winterperiode.

Om in het service menu te komen kunt u onderstaande stappen doorlopen:

- Haal de stroom van de boiler, wacht 10 minuten en doe de stroom er weer op. Zet nu de controller uit. (Alleen het spanningslampje brandt)

- Druk op PROG en houdt deze ingedrukt totdat je op de display ziet Fx yy (yy knippert)

- De x is het nummer van de parameter en de y de waarde.

- Druk op de up/down knop om de gewenste waarde in te stellen en bevestig met OK.

- Bij wijzigen parameters zal de ECO instellingen gewist worden. Deze moeten dus opnieuw worden geprogrammeerd.

CodeOmschrijvingRangeBasis instelling
F1Anti legionella funktie (0=uit 1=aan)0/11
F2Herhaling anti legionella7-21 dagen14 dagen
F3Start anti legionella funktie0-23 uur1 uur
F4Detectie geen water in tank 1=aan 0=uit1/01
F5Anti vries funktie temperatuur5-10 celsius7 celsius
F6De ECO mode waarde35-45 celsius45 celsius

 

Een boiler is 1 vat. Als u een 100 liter boiler heeft en de boiler is goed opgewarmd heeft u dus een vat van 100 liter warm water. vergelijk het met een emmer water. De gehele inhoudt van de emmer heeft zo goed als dezelfde temperatuur.

Indien u water gebruikt uit een boiler wordt er gelijktijdig weer koud water toegevoegd. Als u dus een 10 liter boiler heeft zal het water steeds kouder worden door toevoeging van het koude water. Het is dus onmogelijk 10 liter warm water met dezelfde temperatuur ui de boiler te halen.

Een te snel koude boiler kan te maken hebben met bijvoorbeeld een foutieve boilerkeuze. Een 5 liter boiler is slechts een halve emmer water. U kunt dus nooit een volle emmer water vullen met 5 liter. (oplossing: kies grotere inhoud van boiler)

Ook een stortdouche neemt ongeveer 2 maal zoveel water als een normale douche. Ook dan is uw boiler dus snel leeg. (oplossing: kies grotere inhoud boiler of vervang douchekop)

Of u heeft de boiler te koud ingesteld. Als u de boiler op bijvoorbeeld 60 graden heeft staan heeft u nooit het volle rendement. Stel u douchet op 45 graden. Dan is er dus veel warm water nodig en zal er weinig koud aan toegevoegd worden. Uw boiler loopt dus snel leeg. (Oplossing: stel de temperatuur van uw boiler hoger in zodat er minder warm water nodig is vanuit de boiler)

Het overdrukventiel is defect of vuil. Maak deze schoon.

De hoofdkraan staat niet helemaal of helemaal niet open.

Andere oorzaken zouden nog kunnen zijn, lucht in de boiler (Oplossing: ontluchten) of niet genoeg kunnen opwarmen door bijvoorbeeld het gebruik van een schakelklok  - dag nacht tarief. (Oplossing: schakelklok eerder de boiler laten opwarmen).

Controleer ook altijd of er niet een ander dan meegeleverde overdrukventiel is gemonteerd.

Controleer goed of de stroom is ingeschakeld en u de boiler op de hoogste stand heeft staan. Ook controleren of er geen lucht in de boiler zit. Anders de boiler ontluchten.

Bij een digitale boiler kan het soms zijn dat u de stroom er even af moet halen en er weer op moet zetten of u hem moet resetten. In 99% van de gevallen is het probleem dan opgelost.

Mocht het water dan nog niet worden opgewarmd dan onderstaande stappen doorlopen.

 • Zet de boiler dan in de hoogste stand en controleer of het lampje van "opwarmen" brand.
 • Als het om een analoge boiler gaat. Controleer of de draaiknop wel goed om het kunststof onderdeel zit van het verwarmingselement. Hiervor moet u de kap loshalen. Zet het draaiknopje op de thermostaat eventueel met de hand op de hoogste stand en kijk of hij nu wel opwarmd.
 • Meet op de thermostaat (op beide schuifjes) of er spanning op staat op het moment dat de boiler opwarmd en het lampje brand. Als er spanning op staat en het water niet verwarmd wordt is het element defect en moet dus worden vervangen. Anders is de thermostaat of bij digitale boilers de display defect. In het laatste geval de display dus vervangen.

De boiler maakt gebruik van de waterdruk van uw waterleiding. Deze kan er dus nooit voor zorgen dat de druk minder is dan voorheen. Wel kan de inlaatcombinatie verstopt zitten. Deze kunt u eenvoudig zelf loshalen en schoonmaken om het probleem op te lossen.

Let er ook op dat u de juiste buizen en slangen gebruikt. Als uw waterleiding 15mm is en u daarna een 10mm flexibele waterleiding gebruikt zal de waterdruk ook afnemen. Neem dus altijd dezelfde diameter slang als uw waterleiding heeft.

Is er dan nog te weinig druk. Controleer alle kranen. Staan ze wel open? Is er mischien een lekkage ergens? Heeft de waterleiding leverancier een storing?

In sommige gevallen kan het handig zijn de parameters van de boiler aan te passen. Wij raden u aan hier alleen wijzigingen in aan te brengen indien echt nodig.

Om in het service menu te komen kunt u onderstaande stappen doorlopen:

- Haal de stroom van de boiler, wacht 10 minuten en doe de stroom er weer op. Zet nu de controller uit. (Alleen het spanningslampje brandt)

- Druk op PROG en houdt deze ingedrukt totdat je op de display ziet Fx yy (yy knippert)

- De x is het nummer van de parameter en de y de waarde.

- Druk op de up/down knop om de gewenste waarde in te stellen en bevestig met OK.

- Bij wijzigen parameters zal de ECO instellingen gewist worden. Deze moeten dus opnieuw worden geprogrammeerd.

CodeOmschrijvingRangeBasis instelling
F1Anti legionella funktie (0=uit 1=aan)0/11
F2Herhaling anti legionella7-21 dagen14 dagen
F3Start anti legionella funktie0-23 uur1 uur
F4Detectie geen water in tank 1=aan 0=uit1/01
F5Anti vries funktie temperatuur5-10 celsius7 celsius
F6De ECO mode waarde35-45 celsius45 celsius

 

Als er een storing wordt gedetecteerd in de controller van de Ariston Velis zullen alle leds gelijktijdig oplichten.

Diagnose funktie: De diagnose funktie is aan te zetten door de aan/uit knop (A) gedurende 5 seconden ingedrukt te houden. De leds geven nu de status van de storing aan. Indien u de storing heeft gelezen en weer terug wil naar normale modus druk de aan/uit knop weer in of wacht 25 seconden.

Reset: Doe het apparaat uit en weer aan door op de aan/uit knop (ref A) te drukken. Het ideale moment is om dit te doen meteen nadat de diagnose funktie is uitgevoerd en de led net uitgegaan zijn.

Betekenis melding LED bij diagnose:

 • LED ref 1 - Interne fout (controller/printplaat).
 • LED ref 3 - Defecte temperatuursensor
 • LED ref 5 - Te hoge temperatuur water (gemeten met aparte sensor)
 • LED ref 4 en 5 - Te hoge temperatuur algemeen. Gemeten door controller
 • LED ref 3 en 5 - Sensor error
 • LED ref 3 en 4 - Geen heet water met verwarmingselement aan
 • LED ref 3,4 en 5 - Te weinig water in boilervat
 • LED ref 2 en 3 - Defecte temperatuur sensor
 • LED ref 2 en 5 - Te hoge temperatuur water (gemeten met aparte sensor)
 • LED ref 2,4 en 5 - Te hoge temperatuur algemeen. Gemeten door controller
 • LED ref 2,3 en 5 - Sensor error
 • LED ref 2,3 en 4 - Geen heet water met verwarmingselement aan
 • LED ref 2,3,4 en 5 - Te weinig water in boilervatAls u de boiler aan sluit moet u hem goed ontluchten. De warme kraan open zetten en dan de hoofdkraan openzetten. De warme kraan kan weer dicht als er na enige tijd een mooie volle straal uit de kraan komt. Pas daarna de stroom er op zetten.

Als er dan later toch nog lucht uit de kraan komt is de boiler niet goed ontlucht. Wel zal het altijd zo zijn dat een verwarmingselement in de boiler zelf ook lucht produceert. Het water wat uit een boiler komt is dus altijd zuurstofrijk. Dit vooral bij een hoge ingestelde temperatuur

Als u de temperatuur lager zet zal er minder zuurstof in het water komen.

Als uw elektrische cv niet opstart kan dat meerdere oorzaken hebben.

Weet u zeker dat u de thermostaat goed gemonteerd heeft. Test eventueel tijdelijk even uit door de brug terug te plaatsen.

Als dat niet helpt dan kunt u de parameters zoals hieronder aangegeven instellen. In de meeste gevallen zal alles hierna gewoon weer werken.

-P01 - 100

-P02  - 10

-P03  - 5

-P04 - 70

-P06 - 4


Als de cv wel warm wordt maar de pomp start niet dan kunt u aan de hand van de leds op de pomp uitlezen wat er aan de hand is.

In de meeste gevallen is het op te lossen door de handeling uit te voeren zoals aangegeven in onderstaande youtube filmpje.

https://www.youtube.com/watch?v=utTk3fWudHA