FAQ

Wesen boilers

Wesen boilers worden gemaakt door Nielsen Clima te Madrid. De productie vind plaats in Spanje en China.

Ariston Velis wordt gemaakt door Ariston Italie. De produktie vind momenteel plaats in China.

Het energielabel wordt aangeduid in klasse A t/m G waarbij A het minste energie verbruikt.

Om dit te testen is er een standaard opstelling gemaakt waardoor er een goede vergelijking te maken is. Op het energie label staat dan ook altijd het energie verbruik bij standaard opstelling. Hoe die opstelling is opgebouwd vind u in onderstaande link in bijlage III.

Dit houdt dus niet in dat bij u ook het energieverbruik zo is. Dit kan in de positieve zin afwijken maar ook negatief. De reële opgenomen energie is afhankelijk van vele factoren zoals watertemperatuur, omgevingstemperatuur, gebruiksduur enz. enz.

Indien er leds op de display oranje en later groen gaan knipperen gaat de Wesen ECO in zijn oververhittingsbeveiliging.

Haal de stekker uit de wandcontactdoos en controleer nu onderstaande:

  • Is er waterdruk op de ingaande kant?
  • Staan alle kranen open aan ingaande kant?
  • Heeft u de boiler goed ontlucht? (hoofdkraan aan koude kant en warme kraan aan warme kant open en laat water doorstromen totdat het water niet meer sputtert).
Indien het nu nog niet is opgelost zou het kunnen zijn dat de sensor niet goed zit of het stekkertje niet goed verbonden is. Heel soms kan dit los trillen tijdens transport. Maak de kap open en controleer dan het stekkertje of deze goed vast zit en of de sensor diep in de buis zit. Zie de pijlen op onderstaande afbeelding.


Indien uw wesen ECO helemaal niets doet (dus er brand geen enkel lampje) is de thermische zekering uitgeslagen. In de meeste gevallen is dit gebeurd omdat er te weinig of geen water in de boiler zit. Dit kan komen doordat bijvoorbeeld de boiler slecht of niet is ontlucht, de ingaande waterkraan dicht staat.

Gelukkig is dit eenvoudig zelf op te lossen door de thermische zekering te resetten.

  • Haal de stekker uit de wandcontactdoos.
  • Haal de kap onderaan de boiler los.
  • Hier ziet u (afbeelding 1) een thermisch zekering blok.
  • Maak de schroefjes los zodat u bij de zwarte puntjes kan (afbeelding 2 en 3)
  • Druk op de zwarte knopjes.


Druk op de aan/uit knop om hem aan te zetten.

U kunt nu met de + en - knop de gewenste temperatuur instellen. Ideale instelling is 65 graden. De instelling met + en - werkt niet in de ECO stand.

Door langer dan 3 seconden op de ECO knop te drukken activeert u de intelligente ECO stand. Hij zal automatisch naar 55 graden gaan.

De uitgebreide uitleg vind u in onderstaande link.

https://elektrischeboiler.eu/Bediening-Wesen-ECO-paneel.pdf

Zowel op de Ariston Velis en Wesen boilers zit standaard 2 jaar garantie. 

Iedere boiler heeft een stilstandverlies. Het stilstandverlies is het verlies in warmte wat het water in een boiler heeft gedurende een periode. Ieder energie label is gekoppeld aan een stilstandverlies. Hoe lager het stilstandverlies is des te hoger het energielabel en dese te beter is dus de isolatie van een elektrische boiler.

De instanties die bepalen welk energie label er op een product geplaatst mogen worden hebben dit bepaals in de EN12897, EN12977, EN15332 of de EN60379 normen.

Het stilstandverlies wordt uitgedrukt in kWh per 24 uur en is eenvoudig zelf uit te rekenen m.b.v. onderstaande tabel.

In onderstaande tabel ziet met de energie lebels en de waarden waarin het stilstandverlies moet zijn om dit label te verkrijgen. De waarde V is de inhoudt van de boiler.

Als voorbeeld kunnen we nemen een boiler van 80 liter met energielabel A. Dan is het stilstandverlies tussen de 5.5+3.16*80=692 Watt en 8.5+4.25*80=1020 Watt


Energie labelBerekening Qst - V is inhoudt boiler
A(5.5+3.6)*V    -    (8.5+4.25)*V
B(8.5+4.25)*V    -    (12+5.93)*V
C(12+5.93)*V    -    (16.66+8.33)*V
D(16.66+8.33)*V    -   ( 21+10.33)*V
E(21+10.33)*V    -    (26+13.66)*V