Jeroen en zijn overstap naar all electric

Foto van een man die net is overgestapt op een gasloos huis

Al een tijdje is Jeroen op zoek naar een manier om van het gas af te gaan. Dit was een behoorlijke zoektocht omdat er zo veel mogelijkheden zijn en je een wirwar aan informatie vindt op internet. Hierdoor zie je gewoon door de bomen het bos niet meer. Om het iets makkelijker te maken vind je hieronder een stappenplan.

Het stappenplan voor de overstap naar all electric

Als eerste is het advies om de ruimte te berekenen en het stappenplan door te lezen via deze link; stappenplan aanschaf elektrische cv ketel.

Jeroen zijn woning is 50m2 en hij woont er alleen. Dankzij de berekening in het stappenplan weet hij nu dat er een 4kW cv ketel nodig is. Hij verbruikt niet al te veel elektriciteit omdat hij ook full time werkt.

Deze ketel kan hij omwisselen met de huidige cv ketel zonder verdere aanpassingen te hoeven doen. En het verwarmingssysteem wat nu aanwezig is hoeft ook niet vervangen te worden.

Maar let op…

Naast de elektrische cv ketel is er nog wel een boiler nodig om te kunnen douchen.

Verwarming is geregeld. Nu nog het warme water voor de badkamer

Er is nu nog geen warm water om te kunnen douchen en voor de keuken. Dit kan je dan weer oplossen met een elektrische boiler. Tegenwoordig zijn deze apparaten zeer zuinig en compact. 

En welke boiler is er dan nodig? Ook dit hangt van een aantal factoren af en is simpel met de boilercalculator te berekenen.

Jeroen wil warm water voor de douche, wastafel en keuken.

Hij zegt ‘ Die boiler calculator is een uitstekende manier om er achter te komen welke inhoud je nodig hebt. Zo kwam ik al snel uit op 50 liter, dat is echt wel genoeg voor mij alleen’ .

Belangrijk voor de keuze is dat het apparaat ook horizontaal kan hangen als je bijvoorbeeld een schuin dak hebt en/of beperkte ruimte en de boiler boven een deur wilt hangen. En zo min mogelijk onderhoud aan de boiler is ook een pré.

Zo komt voor Jeroen al snel de Aparici Eficiente Plus 50 liter naar voren. Een anti kalk boiler met een ECO controller en een droge weerstand, zodat er minder snel kalkvorming optreedt.

Om meer ruimte in de douche te houden is de keuze om de boiler horizontaal te monteren, met het platte model van 27cm diep een ideaal model voor boven de deur’.

Waarom de overweging voor een boiler en een elektrische cv ketel?

Het kostenplaatje is voornamelijk belangrijk. ‘ Ook heb ik overwogen om een warmtepomp te nemen, maar dat werd me uiteindelijk te duur en de terugverdientijd is te lang. Want ik weet ook niet wat de toekomst brengt’ .

‘Nu ben ik met de Aparici boiler en de Elektrische cv ketel + pomp rond de € 1200 klaar. Dit is exclusief montagekosten maar dan nog is het voor mij voordeliger’.

Uiteindelijk is de overstap naar gasvrij wonen best makkelijk. Het hoeft dus helemaal niet ingewikkeld te zijn.

Nu wi Jeroen alleen nog zonnepanelen aanschaffen wat  ideaal is in combinatie met een elektrische cv.

Wat heb je nodig om over te stappen naar Elektrisch verwarmen?

Om de woning te verwarmen een elektrische cv ketel. En voor de douche en wastafel een boiler. Daarnaast kan je nog als extra een elektrische kachel of een infraroodpaneel aanschaffen als bijverwarming. Belangrijk is altijd om het benodigd te verwarmen oppervlak te berekenen.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.