Waarom wordt er een anode geplaatst in een elektrische boiler? 

products-elektronische-anode

Een anode in een elektrische boiler is een cruciaal onderdeel dat helpt bij het beschermen van de boiler tegen corrosie. Hieronder wordt uitgelegd wat een anode is. Hoe het werkt en waarom het belangrijk is voor de levensduur van een boiler:

Wat is een anode?

Een anode is een staaf, meestal gemaakt van magnesium, aluminium of zink, die zich in de watertank van de boiler bevindt. Het fungeert als een ‘opofferingsmetaal’ in de tank.

Hoe werkt het?

Wanneer metaal, zoals de stalen wand van een boiler, in contact komt met water, vindt er een natuurlijk corrosieproces plaats. Dat wordt veroorzaakt door elektrochemische reacties tussen het metaal en het water, vooral als het water mineralen of zouten bevat die het geleidend maken.

De anode trekt corrosieve elementen aan zichzelf, omdat het ‘edeler’ (of minder reactief) is dan het staal van de tank. Door deze aantrekkingskracht corrodeert de anode in plaats van de tank. Dit betekent dat de anode langzaam slijt en opoffert om de stalen tank van de boiler te beschermen.

Waarom is het belangrijk?

Zonder een goed werkende anode zou de stalen tank van de boiler veel sneller corroderen en lekken kunnen ontwikkelen. Dit zou leiden tot een veel kortere levensduur van de boiler en mogelijke schade aan uw huis door lekkages.

Onderhoud:

Het is belangrijk om de anode regelmatig te controleren en te vervangen als deze aanzienlijk is versleten. De levensduur van een anode kan variëren. Afhankelijk van de waterkwaliteit en het gebruik van de boiler. Maar over het algemeen wordt aanbevolen om de anode elke 3-5 jaar te controleren.

Conclusie: De anode in een elektrische boiler is een essentieel onderdeel dat helpt de tank te beschermen tegen corrosie. Regelmatige controle en onderhoud van de anode zorgen ervoor dat uw boiler langer meegaat en efficiënt blijft werken.

Kosten en opwarmtijd elektrische boiler

ECO Wellness Douchekop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *