Een elektrische boiler is een apparaat dat u kunt gebruiken om water op te warmen en op te slaan. U kunt dit opgewarmde water gebruiken in huishoudelijke taken zoals douchen, afwassen en het koken van voedsel. Het werkt door elektriciteit te gebruiken om een element te verwarmen dat het water opwarmt. Elektrische boilers zijn een populair alternatief voor gasboilers omdat ze gemakkelijk te installeren zijn en geen gasaansluiting nodig hebben. Ze zijn ook veiliger dan gasboilers omdat ze geen koolmonoxide of andere giftige gassen produceren. Elektrische boilers komen in verschillende maten en vermogens, afhankelijk van hoeveel warm water ze kunnen opwarmen en opslaan.

Hoe werkt een boiler eigenlijk ?

Een elektrische boiler werkt door middel van elektriciteit om een verwarmingselement te activeren dat het water opwarmt. Wanneer het verwarmingselement wordt ingeschakeld, wordt het water dat door de boiler stroomt opgewarmd en naar een opslagtank gestuurd. Hier blijft het water opgeslagen totdat het nodig is voor gebruik. Sommige elektrische boilers hebben een thermostaat die de temperatuur van het water regelt en zorgt dat het water op een constante temperatuur blijft. Andere modellen hebben een timer die kan worden ingesteld om het verwarmingselement in te schakelen op specifieke tijdstippen, zodat het water opgewarmd is wanneer het nodig is.

Wanneer u water nodig heeft, wordt het via een pijp naar de uitlaat van de boiler geleid. Vanaf hier wordt het naar de gewenste bestemming wordt gestuurd. Denk hierbij aan bijvoorbeeld uw douchekop of uw keukenkraan. Sommige elektrische boilers hebben ook een kraan aan de buitenkant waar direct warm water uit kan worden gehaald.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de elektrische boiler regelmatig wordt onderhouden en gecontroleerd. Dit om ervoor te zorgen dat hij efficiënt blijft werken en om veiligheidsrisico’s te verminderen. Het is ook belangrijk om de gebruiksaanwijzing van de boiler te lezen en te volgen. Zo zorgt u ervoor dat hij op de juiste manier wordt gebruikt.

Waarom zou ik een elektrische boiler kopen ?

Er zijn een aantal redenen waarom mensen kiezen voor een elektrische boiler in plaats van een gasboiler:

 1. Gemakkelijk te installeren: Elektrische boilers zijn gemakkelijker te installeren dan gasboilers, omdat ze geen gasaansluiting nodig hebben. Dit kan een aanzienlijke kostenbesparing opleveren bij de installatie.
 2. Veiligheid: Elektrische boilers produceren geen koolmonoxide of andere giftige gassen, wat ze veiliger maakt dan gasboilers.
 3. Efficiëntie: Elektrische boilers kunnen energiezuiniger zijn dan gasboilers, vooral als ze worden gebruikt in gebieden met lage gasprijzen.
 4. Gebruiksgemak: Elektrische boilers kunnen gemakkelijk worden aangepast met een thermostaat of timer om het water op te warmen wanneer nodig. Dit kan het energieverbruik kan verminderen.
 5. Veelzijdigheid: Elektrische boilers komen in verschillende maten en vermogens. Dat betekent dat ze geschikt zijn voor zowel kleine als grote huishoudens. Ze kunnen ook gemakkelijk worden verplaatst naar een andere locatie als dat nodig is.
DAT-Arca Horizontaal 100 liter elektrische boiler

Het is belangrijk om te onthouden dat elektrische boilers meer kosten per jaar voor elektriciteit dan gasboilers. Het beste kunt u de kosten eerst vergelijken voordat u een beslissing maakt. Het is ook belangrijk om te onthouden dat elektrische boilers afhankelijk zijn van een elektriciteitsvoorziening. Dus als er een stroomstoring is, zal de boiler niet werken totdat de stroom weer aan is.

Welke merken elektrische boiler zijn er ?

Er zijn veel merken elektrische boilers op de markt, waaronder:

 1. Wesen boilers
 2. Aparici boilers
 3. Nofer boilers
 4. DAT-Arca ( Slimme eco boilers)
 5. DAT heating boilers
 6. Ariston boilers
 7. Lemet boilers

Het kiezen van het juiste merk elektrische boiler is natuurlijk afhankelijk van uw specifieke behoeften en budget. U kunt het beste verschillende merken vergelijken en de specificaties van de boilers bekijken voordat u een beslissing maakt. Daarnaast kunt u de reputatie van het merk overwegen en ervaringen van andere gebruikers lezen voordat u een aankoop doet.

Wat is een slimme elektrische boiler ?

Een slimme elektrische boiler is uitgerust met internet of things (IoT)-technologie. Dat betekent dat het apparaat verbinding kan maken met het internet. Deze kan worden gecontroleerd en beheerd via een smartphone-app of ander slim apparaat. Dit geeft u de mogelijkheid om de boiler op afstand te beheren en in te stellen. U kunt zo bijvoorbeeld het water op een bepaalde temperatuur houden of het verwarmingselement op afstand inschakelen wanneer nodig.

Slimme elektrische boilers kunnen ook geavanceerde functies hebben, zoals het verzamelen van gegevens over het energieverbruik en het aanbieden van suggesties om het energieverbruik te verminderen. Sommige modellen kunnen ook worden gekoppeld aan andere slimme huishoudelijke apparaten, zoals thermostaten, om het energieverbruik te optimaliseren.

Het gebruik van een slimme elektrische boiler kan helpen om het energieverbruik te verminderen en kan ook gemakkelijker te beheren zijn dan een traditionele elektrische boiler.