TIPS om het verbruik van je elektrische boiler te verminderen.

dat-sauter-pro-300-liter-afbeelding

TIPS om het verbruik van je elektrische boiler te verminderen, hieronder een paar voorbeelden.

Hoe bereken je je verbruik?

Hoeveel het verbruik van je elektrische boiler is, hangt van vele verschillende factoren af: dag- of nachttarief, zuinigheid van de boiler, hoe lang wordt er gedouched, met hoeveel personen wordt er geleefd… 

Het verbruik van een elektrische boiler verminderen, installeer een timer voor de boiler

Door een timer op je elektrische waterboiler te installeren kan je precies bepalen wanneer de boiler geactiveerd wordt. Zo kan je de elektrische boiler ’s nachts water laten opwarmen waardoor je profiteert van het lager nachttarief. Of investeer in een ‘slimme boiler’.

Isoleer de boiler

Opgewarmd water dat niet gebruikt wordt, blijft in de boiler opgeslagen. Daarbij heb je altijd wat warmteverlies. Om dat warmteverlies te beperken kan je jouw elektrische warmwaterboiler isoleren. Dat kan eenvoudig met bv. isolatiedekens of piepschuim. Echter, bij de nieuwste elektrische boilers zal de isolatie zodanig goed zijn dat extra isoleren niet meer nodig is.

Verlaag de temperatuur van de elektrische boiler

Tips om het verbruik van je elektrische boiler te verminderen. Hier nog een: verlaag gewoon de temperatuur van de boiler. Je kan het water tot maximum 75 graden opwarmen, maar eerlijk gezegd is dat niet nodig. Een lagere temperatuur is net zo goed. Voor elke 6 graden waarmee je de temperatuur verlaagd, kan je tot 5% energie besparen.

Stem de capaciteit van je elektrische boiler af op je verbruik

Elektrische boilers bestaan in verschillende volumes van het boilervat. Zo heb je elektrische boilers van 100,  120, 150, 200 liter of meer, … Het is zaak dat de capaciteit van je boiler goed afgestemd is op je verbruik. Het natuurlijk heeft geen zin om een te grote boiler te installeren als je die hoeveelheid water toch niet gebruikt. Zoiets zal alleen maar meer kosten met zich meebrengen, zowel in aankoop als in verbruik. Aan de andere kant moet je ook zeker niet voor een te kleine boiler kiezen, je wilt immers allemaal kunnen genieten van een warme douche of bad. Kies altijd voor iets overcappaciteit. 

Wat is de vereiste capaciteit voor mijn boiler?

Om voldoende warm water te hebben is het belangrijk dat het volume van de boiler goed aansluit bij de warm water behoefte van jouw gezin. Een gezin met twee kinderen zal een grotere boiler nodig hebben dan een huishouden met 2 personen. Je kunt de capaciteit van de elektrische boiler ook berekenen door het totale waterverbruik per dag te delen door 2.5. Factor 2 mag ook, dan heb je wat extra speling. Of gebruik een on-line boiler calculator.

Bijvoorbeeld: 

Stel je gebruikt gemiddeld 300 liter water per dag, dan heb je een elektrische boiler nodig met een inhoud van ong. 120 liter. Een boiler van 300 liter is derhalve niet nodig omdat je op een dag niet alleen warm water maar ook koud water zult gebruiken. Dit doe je ook tijdens het douchen, je mengt koud water bij om de juiste temperatuur te verkrijgen.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.