Bij de boiler zit een meegeleverde inlaatcombinatie met een maximale water werkdruk van 6 bar. Indien er een andere inlaatcombinatie op wordt gezet dan bijgeleverd kan dit de boiler beschadigen en vervalt de garantie.
De waterdruk in het leidingnetwerk zorgt ervoor dat er op alle kranen, en op alle etages voldoende water beschikbaar is.
Het waterleidingbedrijf zorgt voor een water werkdruk in Nederland rond de 2 / 2,5 bar die bij de hoofdmeter begint. De minimale waterdruk die nodig is voor de werking van een wasmachine of cv-installatie is 1,5 bar.
Hoe werkt dit dan?
Elke meter aan hoogte die moet worden overwonnen zorgt voor een daling van de waterdruk met 0.1 bar.
In onderstaand schema is te zien hoe de waterdruk daalt door het hoogteverschil:
- eerste etage: 2,1 bar
- tweede etage: 1,8 bar
- derde etage: 1,5 bar
- vierde etage: 1,2 bar
Als de waterdruk te laag is, kan er te weinig water uit de kraan komen, controleer dan eerst of het aan de kraan ligt. Mocht er te weing druk uit de kraan komen, controleer dan of de hoofdkraan wel helemaal open gedraaid is.
Te hoge waterdruk? Plaats dan een drukreduceerventiel
Het komt regelmatig voor dat de waterdruk in gebouwen niet constant is terwijl dit cruciaal is voor de levensduur van alle apparatuur die is aangesloten op de waterleidingen. Men gaat er vaak vanuit dat bijvoorbeeld een hydrofoor in een appartementen complex de druk regelt maar niets is minder waar.
Een te hoge waterdruk, te lage waterdruk of drukschommelingen in de waterleidingen zijn schadelijk voor wasmachines, boilers, kranen, leidingen en andere apparatuur.
Een drukregelaar zorgt voor een ideale druk in de waterleidingen, zie ook bijgevoegde Watts informatie link hoe deze geplaatst dienen te worden:
https://drive.google.com/file/d/1iae6DmyjZ2jEylNAKEdYY0nZhwnkH1tn/view?usp=sharing