Waarom een magnesium of titanium anode?

Categorie: Algemeen

De magnesium anode wordt ook wel elektrische anode genoemd. Maar waarom wordt er een magnesium of titanium anode geplaatst in een boiler? Dit is de oplossing tegen spanningscorossie binnen in het vat. Deze anode zorgt ervoor dat de emaille binnenlaag een lange levensduur heeft. 

De magnesium anode zal zichzelf als het ware opofferen. Hierdoor zal het nodig zijn deze iedere maximaal 2 jaar te vervangen.

Enkele boilers hebben als alternatief een Titanium anode. Dit wordt ook wel het ACI (anode corrosie integraal) systeem genoemd. Deze werkt met een geforceerde gelijkstroom die tegengesteld is aan de galvanische spanning. Ook deze moeten regelmatig vervangen worden.

Meer informatie

Een nog uitgebreidere uitleg over waarom een magnesium of titanium anode wordt geplaatst vind je in onderstaande link naar een van onze Blogs:

https://elektrischeboiler.eu/wat-is-een-anode/

Wist je dat…

Elektrischeboiler.eu ook boilers aanbiedt met elektronische anodes die tot wel 4 á 5 keer langer meegaan dan normale anodes? Je hebt dus minder onderhoudt wat weer scheelt in de portemonnee!

Daarnaast zijn deze modellen uitgerust met droge weerstanden wat ervoor zorgt voor duurzame anti kalk boilers:

https://elektrischeboiler.eu/?s=dat-aparici+eco+smart

en

https://elektrischeboiler.eu/?s=dat-aparici+eficiente+plus

4 Comments

 1. Het idee van een magnesium anode in een boiler is dat deze ijzer onderdelen bescherm tegen corrosie. In principe (wat ik eens geleerd heb) raakt de anode op en wordt dus dunner en zal na een tijd vervangen moeten worden voor een nieuwe.
  Bij het onderzoek van een boiler blijkt dat de anode alleen een donkere kleur heeft gekregen, maar niet is geslonken. Er is ook geen kalkafzetting.
  Mijn vraag is of je dan met staalwol of een fijn schuurpapiertje die anode dan schoon kan maken.
  Het lijkt mij materiaal verspilling (en kosten) om een nieuwe te kopen?
  Wat is je mening?

  1. Goedemorgen Sjoerd,
   U heeft waarschijnlijk een waterontharder ?
   u kunt de anode gewoon schoonmaken met staalwol of fijn schuurpapier, zolang de anode nog goed is is het verspilling om deze te vervangen.

   Mvg,
   elektrischeboiler.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *