Veelgestelde vragen

Algemeen (27)

Categorie: Algemeen

Wanneer u als particulier een product bij ons heeft aangeschaft welke niet volgens behoren functioneert, dan zijn wij als verkoper aansprakelijk en moet een defect worden hersteld of worden gerepareerd.

Uiteraard hebben wij altijd het recht ook zelf het probleem te constateren. Dit zijn de zogenaamde conformiteitregels, oftewel uw wettelijke garantie.

Wanneer bijvoorbeeld een boiler blijkt te lekken en u heeft hierdoor schade aan bijvoorbeeld uw vloer, is conform deze conformiteitregels Finson BV aansprakelijk voor het gebrek zelf en dient de boiler dus gerepareerd of vervangen te worden als reparatie niet snel mogelijk is. Wanneer wij de boiler niet bij u hebben gemonteerd, betreft het hier dus een reparatie of omruiling. Maar voor de schade welke de boiler heeft veroorzaakt (in dit voorbeeld de vloer), kan Finson BV niet worden aangesproken.


Om bovenstaande gegevens te verifiëren, klikt u voor de genoemde artikels op onderstaande links: 
Artikel 7:24 BW Artikel 6:185 BW Artikel 6:186 BW

Categorie: Algemeen

Helaas kan het gebeuren door transport dat de knop van uw boiler los in de doos zit. Door het trillen tijdens transport is de beugel waar de thermostaat op bevestigd zit verschoven.

U ziet in het gat meestal wel een schroef of de zilver of koperkleurige pen waar u de knop op kunt drukken.

Met een schroevendraaier schuift u de knop weer voor het gat zodat u de knop er weer op kan drukken. Dit is eenvoudig zelf te doen. Zie ook het filmpje.

Mocht het met een schroevendraaier niet lukken. Maak dan de boiler open en zet de thermostaat voor het gat waarna u de kap weer vastschroeft.

Categorie: Algemeen

In de fabriek worden zo nu en dan steekproeven gehouden en dan wordt een boiler aangesloten op het waternet. Hiervoor wordt speciaal gedesinfecteerd water gebruikt om bijvoorbeeld legionella uit te sluiten.

Hierdoor kan het zijn dat er water in de boiler zit. Het water wordt voor 99.99% weer uit de boiler verwijderd. Er kunnen enkele druppeltjes achterblijven.

Wij verkopen alleen nieuwe boilers. U krijgt dus nooit een 2e hands boiler door ons opgestuurd! Ook deze boiler is dus nieuw !

Categorie: Algemeen

De garantie termijn staat bij het artikel vermeld in de webshop.

Voor alle boilers die wij leveren geldt de garantie zowel voor de ketel als de componenten.

Dit houdt in, dat bij een storing wij proberen te constateren welk component kapot is. Zodra wij hebben geconstateerd dat het desbetreffende component kapot is en het betreft garantie, sturen wij u een nieuwe toe. Hiervoor kan het soms nodig zijn dat wij u vragen een foto te mailen. Wij komen niet op locatie maar u kunt uiteraard er ook voor kiezen de boiler retour te sturen zodat wij in onze werkplaats het probleem kunnen oplossen.

Garantie vervalt indien u zich niet houdt aan de door de fabrikant aangegeven onderhoudsbeurten en / of niet het meegeleverde overdrukventiel gebruikt. 

De garantie geldt uitsluitend op de door ons geleverde artikelen. De kosten die voortkomen uit vervangen onderdelen voor garantie vallen niet onder de garantie.

Categorie: Algemeen

Ja, onze boilers worden rechtstreeks verzonden vanuit ons magazijn. Hierdoor kunnen we op vele kosten besparen en u een goede en goedkopere boiler leveren. In de showroom te Heiloo kunt u nu ook de boilers bekijken, voelen en desnoods knuffelen.

Adres showroom: 

De Wagenmaker 2 te Heiloo

Categorie: Algemeen

Het grote voordeel van een elektrische boiler is dat hij onderhoudsarm is. Dit houdt niet in dat hij onderhoudsvrij is. Ook uw boiler heeft onderhoud nodig.

De meeste fabrikanten zeggen dat de boiler om de 2 tot 3 jaar ontkalkt moet worden. Hierbij wordt dan meteen de anode en rubberen afdichting vervangen.

Dit kunt u laten doen door een installateur, maar het is ook goed zelf te doen.

Ontkalken en wisselen anode.

 1. Haal de stroom van de boiler.
 2. Verwijder de kap. U ziet nu een (meestal) ronde schijf met schroeven bevestigd.
 3. Sluit de ingaande waterkraan.
 4. Laat de boiler leeglopen aan de koudwateraanvoer.
 5. Maak de schroeven los en haal het element uit de boiler.
 6. Verwijder het verwarmingselement.
 7. Schroef de anode los van de plaat en monteer een nieuwe.
 8. Verwijder eventuele kalk van het verwarmingselement. (Eventueel een nacht in azijn).
 9. Plaats alle componenten terug en zet de plaat weer vast met een nieuwe rubberen afdichting.
Categorie: Algemeen

U kunt ons tijdens kantooruren bereiken (9.00-17.00) bellen, telefoonnummer 072 – 369 0067

U kunt ons natuurlijk ook mailen via info@elektrischeboiler.eu (gratis)

Categorie: Algemeen

Het leeglopen van de boiler gebeurd altijd aan de blauwe kant.

Handig is het om een aftapkraan (kogelkraan) tussen het overdrukventiel en boiler te plaatsen.

Mocht u dit niet hebben gedaan:

-. Zet de watertoevoer uit

-. draai de koppeling of inlaatcombinatie los aan de koudwaterzijde / blauwe kant (u kunt de boiler ook via de inlaatcombinatie laten leeglopen maar dit duurt erg lang)

-. Bevestig een slangetje en begeleid deze naar de afvoer

-. Zodra u nu de rode kant los draait zal de boiler leeg lopen, gebeurd dit niet geef dan wat lucht bij aan de rode kant (banden pomp)

Bij boilers met de aansluiting boven zult u de boiler om moeten draaien.

De Wesen ECO Flat, DAT Aparici Efficiente en Ariston EVO boilers hebben 2 vaten. Als u de bovenstaande procedure volgt zal alleen het 2e vat leeglopen. Om nu het eerste vat ook leeg te krijgen moet u luchtdruk op de rode kant zetten. Dit kan bijvoorbeeld eenvoudig met een bandenpomp. Het water in het eerste vat zal naar het 2e vat lopen en daar weglopen.

Categorie: Algemeen

Dat hangt mede af van uw douchekop, ingestelde temperatuur water, aantal personen e.d.

Op onze website staat een boilercalculator.

Deze gaat uit van een watertemperatuur in de boiler van rond de 65 graden. U kunt daar invullen met hoeveel personen u wilt douchen, welke douchekop u gebruikt en hoe lang u gaat douchen.

https://elektrischeboiler.eu/Welke-boiler-bestellen
Categorie: Algemeen

De hoeveelheid water wat uit een boiler komt is afhankelijk van meerdere factoren. Onder andere bepaalt de waterleidingdruk de maximale water druk omdat het een gesloten systeem is. Daarnaast kan de druk afnemen door bijvoorbeeld te kleine waterleidingen of te lange leidingen.

Er kan dus nooit meer water uit de boiler komen dan de ingang en uitgang groot zijn. In Nederland zijn de boilers meestal 15mm ( 1/2 inch).

Een richtlijn voor het maximaal aantal liters per minuut door een waterleiding is: *

 • Diameter hoofdleiding 15mm (1/2 inch) – ongeveer 25 ltr/min
 • Diameter hoofdleiding 22mm (3/4 inch) – ongeveer 50 ltr/min
 • Diameter hoofdleiding 28mm (  1 inch) – ongeveer 75 ltr/min

*Bovenstaande is indicatief.

Categorie: Algemeen

Een elektrische boiler tot 150 liter is uitgevoerd met een schuko stekker (standaard Nederland/Belgische stekker met randaarde) en kunnen op een bestaande groep worden aangesloten.

Een elektra groep in Nederland is afgezekerd met 16Ampere = 3600Watt

De meeste boilers hebben een verwarmingselement van 1500 tot 2000Watt = 6.5 tot 8.7 Ampere.

Vanaf 200 liter is er naast de 1 fase+Nul (230Vac) verwarmingselement ook krachtstroom (380Vac)  leverbaar.

Categorie: Algemeen

Nee, telefonisch een order doorgeven gaat helaas niet.

Wij verwerken uitsluitend orders die ingevoerd zijn in onze webshop.

Als het om meerdere producten gaat (+10 stuks)  dan kunt u een e-mail sturen met uw gegevens en de producten die u wilt bestellen dan maken wij een aangepaste factuur voor u aan.

Indien u een product wilt bestellen en u bent een buitenlands bedrijf dan kunnen wij een factuur met BTW verlegd voor u aanmaken, stuur dan uw gegevens inclsuief BTW nummer en de producten die u wilt bestellen.

Categorie: Algemeen

Jazeker, wij leveren bedrijven en aan particulieren.

Voor bedrijven en particulieren kan eventueel een zaterdaglevering worden aangevraagd voor leveringen <30 Kg.

Categorie: Algemeen

Jazeker, wij leveren aan particulieren en bedrijven.

Voor bedrijven en particulieren kan eventueel een zaterdaglevering worden aangevraagd voor leveringen <30 Kg.

Categorie: Algemeen

Ja, in overleg kunnen wij aan de eilanden en Zeeland leveren alleen hiervoor geldt een toeslag transport kosten.

Uiteraard kunnen we altijd het pakket laten bezorgen tot aan de vertrekpunt boot.

Heeft u vragen hierover stuur ons dan een mail via info@elektrischeboiler.eu

Categorie: Algemeen

Het energielabel wordt aangeduid in klasse A t/m G waarbij A het minste energie verbruikt.

Om dit te testen is er een standaard opstelling gemaakt waardoor er een goede vergelijking te maken is. Op het energie label staat dan ook altijd het energie verbruik bij standaard opstelling. Hoe die opstelling is opgebouwd vind u in onderstaande link in bijlage III.

Dit houdt dus niet in dat bij u ook het energieverbruik zo is. Dit kan in de positieve zin afwijken maar ook negatief. De reële opgenomen energie is afhankelijk van vele factoren zoals watertemperatuur, omgevingstemperatuur, gebruiksduur enz. enz.

Categorie: Algemeen
https://youtube.com/watch?v=A3u2gcreLrY%3Frel%3D0
Categorie: Algemeen

Deze vraag krijgen we vaak. 

Wij zijn een internet bedrijf en kunnen met weinig personeel. Geen vertegenwoordigers op de weg die met dure
auto´s onze boilers aanbieden. We kunnen u uiteraard wel deskundig adviseren. Dit kan op afspraak op ons depot in Heiloo. Hiervoor hebben wij ook een kleine showroom ingericht.

Ook is er geen tussenhandel zoals een elektrotechnische Groothandel.

Doordat wij deze kosten niet hebben kunnen we minstens 30 tot 50% goedkoper leveren dan de traditionele leverancier met behoud van deskundig advies en een hoge service.

Categorie: Algemeen

De magnesium anode wordt ook wel elektrische anode genoemd. Dit is de oplossing tegen spanningscorossie binnen in het vat. Deze anode zorgt ervoor dat de emaille binnenlaag een lange levensduur heeft. 

De magnesium anode zal zichzelf als het ware opofferen. Hierdoor zal het nodig zijn deze iedere maximaal 2 jaar te vervangen.

Enkele boilers hebben als alternatief een Titanium anode. Dit wordt ook wel het ACI (anode corrosie integraal) systeem genoemd. Deze werkt met een geforceerde gelijkstroom die tegengesteld is aan de galvanische spanning. Ook deze moeten regelmatig vervangen worden.

Categorie: Algemeen

Iedere boiler heeft een stilstandverlies. Het stilstandverlies is het verlies in warmte wat het water in een boiler heeft gedurende een periode. Ieder energie label is gekoppeld aan een stilstandverlies.

Hoe lager dit verlies is, hoe hoger het energielabel en hoe beter is dus de isolatie van een elektrische boiler.

De instanties die bepalen welk energie label er op een product geplaatst mogen worden hebben dit bepaald in de EN12897, EN12977, EN15332 of de EN60379 normen.

Dit verlies wordt uitgedrukt in kWh per 24 uur en is eenvoudig zelf uit te rekenen m.b.v. onderstaande tabel.

In onderstaande tabel ziet met de energie labels en de waarden waarin het verlies moet zijn om dit label te verkrijgen. De waarde V is de inhoudt van de boiler.

Als voorbeeld kunnen we nemen een boiler van 80 liter met energielabel A.

Dan is het stilstandverlies tussen de 5.5+3.16*80=692 Watt en 8.5+4.25*80=1020 Watt

Energie labelBerekening Qst – V is inhoudt boiler
A(5.5+3.6)*V    –    (8.5+4.25)*V
B(8.5+4.25)*V    –    (12+5.93)*V
C(12+5.93)*V    –    (16.66+8.33)*V
D(16.66+8.33)*V    –   ( 21+10.33)*V
E(21+10.33)*V    –    (26+13.66)*V
Categorie: Algemeen

Het energie verbruik van een elektrische boiler is sterk afhankelijk van diverse factoren. Volgens de website van de overheid kost een elektrische boiler gemiddeld 200 tot 600 euro per jaar aan stroom.

Het verschil is in grote mate sterk afhankelijk van:

 • Het aantal liters water in de boiler.
 • Gebruikt u een eco douchekop of een stortdouche ?
 • Hoe vaak gebruikt u warm water ?
 • Hoe warm is het water dat u verbruikt?
 • Hoe lang gebruikt u het warme water?
 • Wat is de omgevingstemperatuur?
 • Wat is de ingestelde water temperatuur in de boiler?
 • Wat is het opgenomen vermogen van de boiler ?

Op onderstaande link vind u een calculator waarbij u zelf kunt laten uitrekenen wat uw boiler per jaar kost.

Klik hier voor calculator.

Verbruik douchekop aantal liter water per minuut

Eco douchekop7 liter / water per minuut
Normale douchekop10 / 15 liter water per minuut
Stortdouche20 / 25 liter water per minuut
Categorie: Algemeen

Het verbruik staat gelijk aan het aantal kW’s. Stel u heeft een elektrische CV ketel of doorstromer van 9kW. Deze verbruikt tijdens het opwarmen dan 9kW.

Hoe vaak hij moet opwarmen is afhankelijk van de ingestelde gewenste temperatuur, de omgevingstemperatuur, temperatuur water enz.

Categorie: Algemeen

Op de gezamenlijke website van waterleiding bedrijven vind u alle databladen met uitgebreide calculatievoorbeelden van wat wel en niet mag op de waterleiding.

Deze vind u hier: https://www.infodwi.nl

Categorie: Algemeen

Wesen elektrische boilers worden gemaakt door Nielsen Clima te Madrid. De productie vind plaats in Spanje en China.

Ariston Velis wordt gemaakt door Ariston Italie. De produktie vind momenteel plaats in China.

Categorie: Algemeen

LEMET PPUH werd opgericht in 1978, als voornamelijk om de lokale markt te voorzien van producten op het gebied van verwarmingstechniek. 

Later is de fabriek gespecialiseerd in de productie van apparatuur voor het verwarmen van water. Deze ontwikkeling is dat tot op de dag nog steeds.

Dankzij de ervaring die is opgedaan in de afgelopen 30 jaar, kan Lemet de klanten met de hoogste kwaliteit producten leveren tegen betaalbare prijzen.

 De oprichter en eigenaar is de heer Leon Pleśniak. Het bedrijf werd gebouwd op basis van de Poolse hoofdstad. De productie afdeling is gelegen in de provincie Opole in Branice. 

Lemet is een familiebedrijf en momenteel werken er 40 mensen in het bedrijf.

Momenteel voert de productie-afdeling activiteiten uit, zoals faculteiten: voorbereiding, lassen, email en spuiterij. 

Met de steun van Europese fondsen in 2010 is gestart met een nieuwe lijn van emaille tanks. Dankzij de innovatieve oplossingen op het gebied van ecologie. Hiervoor is een octrooi. Een van de meest moderne en eco-emailleren van dit type in Europa. 

Alle producten, zowel geproduceerd en geïmporteerd, worden verhandeld onder de merknaam LEMET. 

Vanaf de geboorte van het product door middel van haar distributie naar onze partners en eindigend met post-sale – product service in het hele land wordt gegarandeerd door een netwerk van geautoriseerde service centers. 

Lemet Elektrische Boilers worden niet alleen in Polen verkocht maar ook in de omringende landen. Bijvoorbeeld: Tsjechie, Hongarije, Oekraine, Rusland, Duitsland. Maar ook in Denemarken en Zweden en via Shopa BV in Nederland, Belgie, UK, Luxemburg en Duitsland.

Categorie: Algemeen

Wij krijgen vaak de vraag of aansluit materiaal en overdrukventiel meegeleverd. Bij alle boilers wordt standaard een Kiwa gekeurde inlaatcombinatie (overdrukventiel) gratis meegeleverd.

U hoeft alleen montage bouten en de aansluiting naar uw waterleiding zelf te kopen.

Dit zou voor ons onmogelijk zijn deze er bij te leveren omdat er meerdere afmetingen waterleiding zijn en afhankelijk is van het type muur. Bijv. hout, steen, gips.

Voor enkele euro’s koopt u in uw bouwmarkt zo’n flexibele metalen aansluiting.

Categorie: Algemeen

Ja, bij alle hangende boilers zit een montagebeugel voor aan de muur. Soms zit deze vast aan de boiler en moet u hem even losschroeven van de boiler om hem aan de muur te kunnen monteren. Er zit dus montagemateriaal voor aan de wand.

Betaling (4)

Categorie: Betaling

In onze shop hebben we de mogelijkheid te betalen met Ideal (Nederland), MisterCash (Belgie), SoFort banking (Duitsland), Billink en bankoverschrijving. Let er op dat de levering bij bankoverschrijving enkele dagen langer duurt. De bankoverschrijving heeft een langere verwerkingstijd dan de andere betalingen, die worden real time verwerkt. 

LET OP! Bij Billink betalingen (achteraf betalen) kan het product NIET worden afgehaald !

Categorie: Betaling

Al onze betalingen verlopen via onze payment provider sisow.nl / mollie.nlIn theorie heeft u van hun een mail gehad waarin alle betaalgegevens vermeld staan.Mocht dit niet het geval zijn dan zijn de gegevens: Bankrekening: NL76 KNAB 0255 7848 21t.n.v. Finson B.VBIC: KNABNL2HVermeld duidelijk het factuurnummer bij de betaling!  Een foutieve of geen vermelding kan de betaling vertragen!

Categorie: Betaling

Als u de bestelling afrond en betaald heeft krijgt u een bevestiging vanuit onze webshop gemaild.

In de bijlage zit een pdf file. Dit is uw factuur. U kunt hem zelf uitprinten.

Bewaar hem goed. Het is ook uw garantiebewijs.

Categorie: Betaling

Misschien als u meerdere boilers in 1 order afneemt. Neem hiervoor contact op met de verkoop via info@elektrischeboiler.eu of 072-3690067

Doorstroomapparaat (1)

Categorie: Doorstroomapparaat

Dit staat reeds uitgelegd in een link die u vind in de footer maar ook via onderstaande link:

https://elektrischeboiler.eu/keuze-doorstroomapparaat

Elektrische cv ketel (16)

De elektrische cv ketels die wij leveren zijn ook leverbaar in 230V versie t/m 24kW. uiteraard zijn er dan wel aparte groepen nodig. Kijk bij het product op de website voor de benodigde stroom en bijbehorende zekering met kabel.

Deze schakelt een fase uit of aan. Dus bij 33% werkt er 1 fase, 66% twee en 100% alle drie fasen.

Wij zelf hebben geen monteurs. 

In de meeste gevallen is het ook handiger een lokale monteur te zoeken die de ketel voor u wil monteren.

Op marktplaats / werkspot zijn er vele erkende monteurs die hun diensten aanbieden.

Een combi cv ketel kan je verwisselen voor een elektrische.

Alleen wel de meegeleverde overdrukventielen e.d. monteren i.v.m. garantie.

Let er wel op dat de elektrische cv ketel alleen voor het opwarmen is en niet om warm water te genereren. Er is dus nog een elektrische boiler of doorstroomapparaat nodig voor het warme water.

Als u bedoeld dat u een elektrische boiler die wij leveren wilt vullen met het warme water uit uw cv ketel is het antwoord “ja”. Dit noemen we hotfill en is mogelijk bij alle elektrische boilers die wij op onze website verkopen.

Indien u het water uit de boiler wilt gebruiken om het water in uw cv ketel voor te verwarmen moet u dit navragen bij de leverancier van uw cv ketel. Uw ketel moet dan namelijk geschikt zijn voor hotfill.

Dat is niet echt aan te raden. Het zou heel lang duren voordat u de ruimte op temperatuur heeft. U zal ook een hele grote boiler moeten kiezen die dus veel water moet opwarmen wat kostentechnisch niet een voordeel zal opleveren t.o.v. een normale cv ketel op gas.

Ook zal de anode en verwarmingselement snel defect raken omdat het water in een gesloten cv systeem veel metalen en andere viezigheid bevat.

Wel kan men een boiler als buffervat gebruiken in een bestaand systeem zoals een cv houtkachel. Deze buffervaten hebben dan ook geen verwarmingselement, geen anode nodig en een rvs of koperen binnenwand i.p.v. glasemaille.

Alleen als er maximaal 40% glycol in zit en in combinatie met water en anti corrosie.

Nee, een elektrische cv is alleen voor het verwarmen van uw vloerverwarming of radiatoren.

De elektrische cv neemt het volle vermogen alleen op het moment dat hij aan het verwarmen is. Zodra de thermostaat hem uitschakelt zal er alleen nog stroom verbruikt worden voor de controller en de pomp die nog een tijdje doorloopt.

Wij verzenden de elektrische cv ketel naar Nederland en Belgie. Op aanvraag naar GB en DE.

Buiten de bovengenoemde landen nemen wij niet het risico op transport schade. Wel kunnen wij het pakket voor u klaarzetten zodat u zelf een vervoerder kunt regelen om het pakket te verzenden. Wij adviseren bijvoorbeeld GLS of UPS voor deze zendingen i.v.m. de schadegevoeligheid van de pakketten. Laat het pakket ook zeker verzekeren.

Dat heeft alles te maken met de Europese Unie die in tegenstelling tot wat er in Nederland aan de gang is elektrische verwarming niet stimuleert.

Zie ook onderstaande link:

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN-PL/TXT/?uri=CELEX:32013R0811&from=EN

Hieruit blijkt dat er voor boilers en doorstroomapparaten een andere norm geld. Zo wordt het energie label o.a. bepaald aan de hand van onderstaande. Nu geld er alleen een andere factor waarmee de waarde moet worden vermenigvuldigd bij elektrische cv. De conversion cooffiecient CC is 2.5. Dit houdt dan in dat dat de efficientie 99.5 gedeeld moet worden door 2.5 = 39.8 en dus in een lager label terecht komt.

A+++ | ηs ≥ 150
A++ | 125 ≤ ηs < 150
A+ | 98 ≤ ηs < 125
A | 90 ≤ ηs < 98
B | 82 ≤ ηs < 90
C | 75 ≤ ηs < 82
D | 36 ≤ ηs < 75
E | 34 ≤ ηs < 36
F | 30 ≤ ηs < 34
G | ηs < 30

Er van uitgaande dat u een bestaande situatie heeft en uw huidige gasketel wil vervangen voor een elektrische cv ketel.

U haalt dan de gasketel weg en plaats daarvoor in de plaats de elektrische cv ketel. U moet wel de meegeleverde ventielen omwisselen om aanspraak te kunnen maken op garantie. Dit i.v.m. de maximale werkdruk.

U heeft dus weinig extra nodig.

(Wij leveren alleen de elektrische cv ketel. De accessoires kunt u elders bestellen.)

Het rendement van een CV ketel, hoe zit dat precies?

Een gas ketel heeft normaal een hoger vermogen dan een elektrische CV ketel. Dit komt omdat de gas CV ook gebruikt wordt voor het opwarmen van je douche en bad water.

In theorie is het vermogen dat nodig is voor het opwarmen van een huis met gas gelijk aan dat wat nodig is met elektra.

Dus als je 9kW vermogen nodig hebt met gas zal dit ook ongeveer op elektra nodig zijn.

Dat is onmogelijk te berekenen. Wat is de omgevingstemperatuur, wat is de ingestelde temperatuur, hoe warm is het water enz..  enz..

In de praktijk zal het weinig verschillen met een gas cv ketel.

Als u weet wat uw jaar verbruik van gas is heeft u een indicatie wat de stroomkosten zullen zijn als u overstapt op een elektrische cv ketel. Uiteraard vervallen de vaste kosten en onderhoudskosten die u anders zou hebben met gas. Bij bovenstaande is uitgegaan van een kostprijs stroom van 0.22cent. Een gemiddeld huis verbruikt ongeveer 1500m3 gas per jaar

Een elektrische cv ketel wordt in tegenstelling tot een gasketel bepaald naar oppervlak.

We gaan ervan uit dat de hoogte van de ruimte niet hoger is dan 2.40 mtr.

VermogenOppervlakVermogenOppervlak
4 kW ->50 m212 kW ->150 m2
6 kW ->70 m218 kW ->220 m2
9 kW ->110 m224 kW ->300 m2

Inlaatcombinatie-Overdrukventiel (8)

Waterleidingnetwerk:

De waterdruk in Nederland is in de straat gemiddeld 3 bar. In uw huis komt in de meeste gevallen water binnen met een waterdruk van 3 bar.

De waterdruk in uw huis kan nooit overal 3 bar zijn. Zo zal in een woning met meerdere verdiepingen op de hoger gelegen verdiepingen de waterdruk afgenomen zijn. Daarnaast kan de waterdruk schommelen per verdieping. Dit bijvoorbeeld als u op de beneden verdieping veel water verbruikt. De waterdruk op de bovenste verdieping zal dan afnemen logischerwijs.

De boiler:

Iedere boiler heeft een maximale werkdruk aangegeven in bar of Mpa. Dit is de druk die opgebouwd wordt in de boiler. (dus niet de druk aan de ingaande kant van de waterleiding).

Iedere boiler moet volgens de Europese normen een hoge druk aankunnen gedurende een korte periode. Een boiler die een langdurige periode een werkdruk (druk in de boiler) heeft kan defect raken. Daarom mag de inlaatcombinatie/overdrukventiel NOOIT hoger zijn dan het door de fabrikant opgegeven werkdruk. Als u op een boiler met een maximale werkdruk van 6 bar, een 8 bar inlaatcombinatie zet zal deze gaan lekken en inwendig veel kalk produceren. In de inlaatcombinatie zit een terugslagklep die ervoor zorgt dat het water niet terug kan lopen in het waterleidingnetwerk. Daarnaast is deze voorzien van een ontluchting waar stoom of druppels uit kunnen lopen als de druk in de ketel te hoog is.

Drukregelaar (drukreduceerventiel):

Dit is niet een inlaatcombinatie maar een apparaat wat de druk regelt. Zo kan deze zo ingesteld worden dat de druk achter het ventiel deze niet hoger wordt dan 3 bar. Ideaal dus als er in het gebouw drukverschillen kunnen optreden. Deze voorkomt veel schade aan uw boiler maar ook aan uw wasmachine, afwasmachine, kranen e.d.

Flatgebouwen:

Vaak zitten er in flatgebouwen op de benedenverdieping een pomp (hydrofoor) die ervoor zorgt dat ook de bovenste verdieping nog waterdruk heeft. De waterdruk op de onderste verdieping kan dus zomaar 7 bar zijn terwijl de bovenste verdieping 2 bar waterdruk heeft. Ook kan dit sterk afwijken per moment als er water wordt verbruikt. Je kunt je voorstellen dat als er op de laagste verdieping veel water wordt verbruikt de bovenste verdieping geen waterdruk meer heeft.

Dit kan slecht zijn voor een boiler omdat de ingaande druk hoger is dan de door de fabrikant opgegeven ingaande waterdruk maar ook omdat de bovenste verdiepingen te weinig waterdruk krijgen. Dit met kortsluiting (door droogstaande elementen) of lekkage (door te hoge druk) tot gevolg.

Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen met drukregelaars die de druk in iedere woning of verdieping regelt.

https://www.wattsindustries.com/images1/7/PDF/PRV_Applications_Guide.pdf (PAGINA 8)

Ja, dat kan kloppen.

Er komen pas druppels uit het overdrukventiel als er een grote druk in de ketel ontstaat. Zo raakt hij zijn druk kwijt.

Als er dus geen grote druk in de ketel is zal hij dus ook niet druppelen. Het wel of niet druppelen is mede afhankelijk van de ingestelde water temperatuur, druk van het waterleidingnet en eventuele schommelingen in waterdruk die ontstaan door bijvoorbeeld lange leidingen of onregelmatige afname van water in het leidingnetwerk.

Concreet: Er is niets aan de hand als het ventiel van de boiler niet druppelt. Houdt er wel rekening mee dat er een moment kan komen dat er wel druppels uit het ventiel komen. Plaats daarom altijd een afvoer op het ventiel !

Ja dat klopt.

De installateur zou hier een slangetje aan hebben moeten zetten zodat het water in een afvoer terecht komt. Indien de druk in het vat hoog wordt moet hij  zijn druk kwijt kunnen. De afgekoelde stoom zal als druppel uit het overdrukventiel komen om ervoor te zorgen dat de ketel niet scheurt. Plaats dus altijd een overdrukventiel aan de ingang van uw boiler. LET OP! De meeste moderne boilers hebben een maximale werkdruk van 6 bar (0.6mPa). Plaats dus alleen een inlaatcombinatie/overdrukventiel van 6 bar. Dus niet een 8 bar!!.

De hoeveelheid druppels zijn mede afhankelijk van het gebruik en ingestelde temperatuur. U kunt bijvoorbeeld de ingestelde temperatuur lager zetten om de hoeveelheid te laten afnemen.

PS. Als er druppels uit de boven of onderkant van uw overdrukventiel komen is de verbinding niet goed. Vraag uw installateur deze aan te passen.

Iedere doos wordt opengemaakt en er wordt gecontroleerd of de inlaatcombinatie (overdrukventiel) wel in de doos zit.

Het is dus voor 99.99% zeker dat deze ergens in de door moet zitten. 

Het ventiel  wordt bij de Lemet / Wesen / DAT Aparici boilers aan de bovenkant in de doos op een karton geplakt of op het schuim. Bij de Ariston boilers kan hij in de bodem (in het schuim) geplaatst zijn.

Inlaatcombinatie 6 bar, 15mm knel

Als u een 200 liter + boiler heeft besteld die af fabriek is verzonden dan is de inlaatcombinatie van 15 mm of 22 mm knel al eerder verstuurd naar uw adres via Packs of Teamtrans, hierover is gebeld of u heeft een e-mail ontvagen.

Als u de boiler vanaf ons depot in Heiloo hebt ontvangen is de inlaatcombinatie bovenop de boiler geplaatst.

Bij de boiler zit een meegeleverde inlaatcombinatie met een maximale water werkdruk van 6 bar. Indien u er een iandere inlaatcombinatie opzet dan bijgeleverd kan dit uw boiler beschadigen en vervalt de garantie.

De waterdruk in het leidingnetwerk zorgt ervoor dat er op alle kranen, en op alle etages voldoende water beschikbaar is.

Het waterleidingbedrijf zorgt voor een water werkdruk in Nederland rond de 2 /  2,5 bar die bij de hoofdmeter begint. De minimale waterdruk die nodig is voor de werking van een wasmachine of cv-installatie is 1,5 bar.

Hoe werkt dit dan? 

Elke meter aan hoogte die moet worden overwonnen zorgt voor een daling van de waterdruk met 0.1 bar. 

In onderstaand schema is te zien hoe de waterdruk daalt door het hoogteverschil: 

 • eerste etage:  2,1 bar
 • tweede etage: 1,8 bar
 • derde etage:   1,5 bar
 • vierde etage:   1,2 bar

Als de waterdruk te laag is, kan er te weinig water uit de kraan komen, controleer dan eerst of het aan de kraan ligt. Mocht er te weing druk uit de kraan komen, controleer dan of de hoofdkraan wel helemaal open gedraaid is. 

Dat zou je wel zeggen. Maar…..

Citaat uit Trouw (maar ook te lezen op NOS en NU.nl)

“Een ander probleem ligt bij de installateurs. Hoewel ze altijd een certificaat moeten hebben, zijn ze vaak niet vakbekwaam.”

Lees het volledige verhaar op de pagina van Trouw via onderstaande link:

https://www.trouw.nl/tr/nl/4492/Nederland/article/detail/4189424/2015/11/18/Ook-met-een-nieuwe-cv-ketel-gevaar-voor-koolmonoxidevergiftiging.dhtml

Een boiler is een drukvat. Bij een druk hoger dan de maximaal toegestane werkdruk moet hij dus zijn druk kwijt.Dat regelt de inlaatcombinatie/overdrukventiel.

Het overdrukventiel zal bij een hoog ingestelde temperatuur meer druppelen dan bij een laag ingestelde temperatuur

Ja, alle inlaatcombinaties (overdrukventiel) die wij met een boiler meesturen zijn Kiwa gekeurd:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kiwa_NV

Levering - Vervoer (9)

Categorie: Levering - Vervoer

Dat klopt, iedere doos met daarin een boiler wordt voordat we deze mee geven aan de vervoerder open gemaakt.

Wij checken de boiler op mankementen en doen er een Kiwa gekeurde inlaatcombinatie (overdrukventiel) bij. Zo weten we zeker dat we complete en hele boilers meegeven aan de vervoerder. De doos wordt nog extra opgevuld met piepschuim waarna de doos weer wordt dichtgemaakt.

De doos wordt in een omdoos geplaatst met extra platen piepschuim aan de onder en bovenkant. Dit om transportschade te voorkomen.

Categorie: Levering - Vervoer

De muurbeugel zit niet bij de 5 en 10 liter elektrische boilers. Deze heeft aan de achterkant gaten voor schroefmontage.

Vanaf de 30 liter tot 150 liter zit deze voor de volle 100% in de doos. Hij zit reeds aan de boiler gemonteerd.

Categorie: Levering - Vervoer

Ja, wij hebben een afhaaladres.

U besteld en betaald de boiler in de webshop.

Aan het eind van uw bestelling krijgt u de keuze

Categorie: Levering - Vervoer

Heel soms komt het voor dat er een boiler geleverd wordt met schade ontstaan tijdens vervoer.

Al onze artikelen worden verzekerd verzonden met onze vervoerder. U moet dan ook meteen bij aflevering de goederen controleren op gebreken en/of mankementen.

Mocht er zich een gebrek of mankement voordoen meld het meteen aan de chauffeur.

Indien die al weg is meteen bellen met leverancier en vervoerder. 

Dit is belangrijk om aanspraak te kunnen maken op een vergoeding. Als u dit een dag later doet zal de vervoerder zeggen dat de schade pas ontstaan is na levering en zal er geen vergoeding uitgekeerd worden!! Maak meteen foto’s van de schade en stuur deze aan de vervoerder en leverancier.

Om een gebrek in behandeling te kunnen nemen moet deze dus meteen gemeld worden en moeten er afbeeldingen gemaild worden van:– Waar het om gaat. Specifiek gefotografeerd.- De gehele boiler inclusief het mankement.- De verpakking van de boiler met schade.

Categorie: Levering - Vervoer

Wanneer de boiler afgeleverd wordt hangt mede af van hoe laat u de boiler bestelt.

De boilers worden mits voor 14.30 uur besteld en betaald met I-deal meestal nog dezelfde dag meegegeven aan onze vervoerder en zullen in 95% van de gevallen een dag later afgeleverd worden. Soms kan het een dag langer duren maar bijna altijd heeft u uw boiler binnen 2 werkdagen. Bij een bankoverschrijving kan het enkele dagen (1 tot 3) langer duren i.v.m. de verwerkingstijd van de bank.

Let op! Wij doen altijd ons uiterste best uw bestelling z.s.m. bij u aan te leveren maar zijn afhankelijk van de transporteur. Maak daarom pas een afspraak met uw installateur na ontvangst goederen.

Categorie: Levering - Vervoer

U kunt voor eenvoudige montage een Universele Uitlijnbeugel bestellen:

https://elektrischeboiler.eu/Accessoires/universele-boiler-ophangbeugel

Een aantal fabrikanten heeft een werk mal op de doos laten drukken. Deze geeft dan aan waar de gaten geboord moeten worden voor montage boiler. Geldt niet voor alle boilers.

Indien deze er niet bij zitten kan men eenvoudig de afstand meten met een meetlat tussen de montagegaten op de boiler. Ook is het handig een stuk karton te pakken, deze op de gaten van de boiler te plaatsen en af te tekenen met een pen. Je hebt dan je eigen mal gemaakt.

Categorie: Levering - Vervoer

U kunt uw goederen retour sturen op een aantal voorwaarden.

Voor particuliere kopers hanteren wij de wettelijke termijn van 14 dagen na ontvangst product.

Ongefrankeerde pakketten worden niet aangenomen!

Producten die wij WEL terug nemen zijn:

 • Ongebruikte producten
 • Compleet retour ontvangen producten.
 • In de originele verpakking zitten.
 • Producten die binnen 14 dagen aan ons retour gezonden zijn.
 • Pakketten die voldoende zijn gefrankeerd.

Wat wij NIET terug nemen zijn:

 • Indien de producten reeds aangesloten zijn geweest op het waternet.
 • Producten die niet volledig retour ontvangen zijn.
 • Buiten de 14 dagen termijn zijn.
 • Producten die niet in orginele verpakking zitten.
 • Pakketten die niet of onvoldoende zijn gefrankeerd.

Omdat elektrische boilers gebruikt worden voor o.a. drinkwater en toepassingen in keukens (levensmiddelen) zijn we gebonden aan een aantal hygiënevoorschriften. Hierdoor kunnen we uitsluitend ongebruikte en origineel verpakte en ongeopende boilers/doorstroomapparaten terug nemen en crediteren.

Categorie: Levering - Vervoer

Jazeker, het is mogelijk om producten naar het buitenland te versturen.

Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden en de eventuele kosten.

De verzendkosten voor Nederland en België kunt u zelf vinden in de winkelwagen onder “Verzendkosten berekenen”.

Categorie: Levering - Vervoer

Wat de verzendkosten zijn staat uitgelegd in een link in de footer maar ook te vinden via onderstaande link:

https://elektrischeboiler.eu/Verzendprocedure-Garantie

Storing (21)

Categorie: Storing

In sommige gevallen kan het handig zijn de parameters van de boiler aan te passen. Wij raden u aan hier alleen wijzigingen in aan te brengen indien echt nodig. Dit kan in het service menu.

– Bij wijzigen parameters zal de ECO instellingen gewist worden. Deze moeten dus opnieuw worden geprogrammeerd.

CodeOmschrijvingRangeBasis instelling
F1Anti legionella funktie (0=uit 1=aan)0/11
F2Herhaling anti legionella7-21 dagen14 dagen
F3Start anti legionella funktie0-23 uur1 uur
F4Detectie geen water in tank 1=aan 0=uit1/01
F5Anti vries funktie temperatuur5-10 celsius7 celsius
F6De ECO mode waarde35-45 celsius45 celsius
Categorie: Storing

Als er een storing wordt gedetecteerd in de controller van de Ariston Velis zullen alle leds gelijktijdig oplichten.

Diagnose funktie: De diagnose funktie is aan te zetten door de aan/uit knop (A) gedurende 5 seconden ingedrukt te houden. De leds geven nu de status van de storing aan. Indien u de storing heeft gelezen en weer terug wil naar normale modus druk de aan/uit knop weer in of wacht 25 seconden.

Reset: Doe het apparaat uit en weer aan door op de aan/uit knop (ref A) te drukken. Het ideale moment is om dit te doen meteen nadat de diagnose funktie is uitgevoerd en de led net uitgegaan zijn.

Betekenis melding LED bij diagnose:

 • 1 – Interne fout (controller/printplaat).
 • 3 – Defecte temperatuursensor
 • 5 – Te hoge temperatuur water (gemeten met aparte sensor)
 • 4 en 5 – Te hoge temperatuur algemeen. Gemeten door controller
 • 3 en 5 – Sensor error
 • 3 en 4 – Geen heet water met verwarmingselement aan
 • 3,4 en 5 – Te weinig water in boilervat
 • 2 en 3 – Defecte temperatuur sensor
 • 2 en 5 – Te hoge temperatuur water (gemeten met aparte sensor)
 • 2,4 en 5 – Te hoge temperatuur algemeen. Gemeten door controller
 • 2,3 en 5 – Sensor error
 • 2,3 en 4 – Geen heet water met verwarmingselement aan
 • 2,3,4 en 5 – Te weinig water in boilervat
Categorie: Storing

De DAT-Aparici Eficiente is beveiligd tegen droogkoken. Het kan zijn dat als de boiler niet goed is afgevuld, niet goed ontlucht is of er een luchtbel in is blijven zitten de boiler zichzelf uitschakelt. De boiler zal dan een Error 01 code geven.

Haal meteen de stekker uit de wandcontactdoos.

Daarna een warme kraan dichtbij de boiler en hoofdkraan openzetten en wachten totdat er een mooie waterstroom uit de boiler loopt. Pas daarna de stroom er weer opzetten.
Het kan zijn dat de zekering gereset moet worden. Dat kan eenvoudig door de stroom er weer af  te halen, daarna de kap aan onderkant  los te halen en de knop op het thermische zekering blok in te drukken. 

Als de boiler nu nog niet aangaat en u ziet een ER01 storingscode op de display verschijnen doe dan het volgende:

1- Zorg ervoor dat de tank vol met water is
2- Haal de stekker uit het stopcontact en doe hem weer in het stopcontact, wacht tot nummer 01 weer verschijnt
3- Druk vervolgens 3 seconden op de onderste knop (de kleine knop onder de roulette knop)

De boiler is nu gereset en klaar voor gebruik, als u de boiler in de toekomst uitzet of het water eraf haalt door bijvoorbeeld vakantie of werkzaamheden aan het waternet houdt er dan rekening mee de boiler altijd eerst te ontluchten alvorens de stroom weer op de boiler wordt gezet.

Categorie: Storing

De boiler maakt gebruik van de waterdruk van uw waterleiding. Deze kan er dus nooit voor zorgen dat de druk minder is dan voorheen. Wel kan de inlaatcombinatie verstopt zitten. Deze kunt u eenvoudig zelf loshalen en schoonmaken om het probleem op te lossen.

Let er ook op dat u de juiste buizen en slangen gebruikt. Als uw waterleiding 15mm is en u daarna een 10mm flexibele waterleiding gebruikt zal de waterdruk ook afnemen. Neem dus altijd dezelfde diameter slang als uw waterleiding heeft.

Is er dan nog te weinig druk. Controleer alle kranen. Staan ze wel open? Is er mischien een lekkage ergens? Heeft de waterleiding leverancier een storing?

Categorie: Storing

Als u de boiler aansluit moet u hem goed ontluchten. De warme kraan open zetten en dan de hoofdkraan openzetten. De warme kraan kan weer dicht als er na enige tijd een mooie volle straal uit de kraan komt. Pas daarna de stroom er op zetten.

Als er dan later toch nog lucht uit de kraan komt is de boiler niet goed ontlucht. Wel zal het altijd zo zijn dat een verwarmingselement in de boiler zelf ook lucht produceert. Het water wat uit een boiler komt is dus altijd zuurstofrijk. Dit vooral bij een hoge ingestelde temperatuur

Als u de temperatuur lager zet zal er minder zuurstof in het water komen.

Categorie: Storing

Indien u een ER02 foutmelding krijgt op een Lemet Ecoway boiler is dit eenvoudig te verhelpen door de parameter F4 uit te zetten.

Deze functie is standaard ingesteld maar is enkel voor landen zoals Polen, Hongarije e.d. waar de waterdruk vaak wegvalt.

In Nederland is dit een onhandige meting en komt een enkele keer voor, bijvoorbeeld bij een lage inkomende watertemperatuur in de winterperiode.

Om in het service menu te komen kunt u onderstaande stappen doorlopen:

– Haal de stroom van de boiler, wacht 10 minuten en doe de stroom er weer op. Zet nu de controller uit. (Alleen het spanningslampje brandt)

– Druk op PROG en houdt deze ingedrukt totdat je op de display ziet F1 01

– 3 x op de OK knop drukken tot u F4 01 ziet staan

– Druk op de up/down knop om de gewenste waarde in te stellen (F4 00) en bevestig met  3x met OK.

– Bij wijzigen parameters zal de ECO instellingen gewist worden. Deze moeten dus opnieuw worden geprogrammeerd.

CodeOmschrijvingRangeBasis instelling
F1Anti legionella funktie (0=uit 1=aan)0/11
F2Herhaling anti legionella7-21 dagen14 dagen
F3Start anti legionella funktie0-23 uur1 uur
F4Detectie geen water in tank 1=aan 0=uit1/01
F5Anti vries funktie temperatuur5-10 celsius7 celsius
F6De ECO mode waarde35-45 celsius45 celsius
Categorie: Storing

In de winter kan het ingaande water zo tussen de 5 en 10 graden kouder zijn dan in de zomer. Hierdoor kunt u waarschijnlijk korter douchen dan normaal.

Terwijl u douchet wordt er koud water toegevoegd in de boiler zodat er meer water uit de boiler wordt gehaald en dus minder lang kunt douchen.

Categorie: Storing

 Het water uit de boiler is te snel koud.

Een boiler is 1 vat. Als u een 100 liter boiler heeft en de boiler is goed opgewarmd heeft u dus een vat van 100 liter warm water. vergelijk het met een emmer water. De gehele inhoudt van de emmer heeft zo goed als dezelfde temperatuur.

Indien u water gebruikt uit een boiler wordt er gelijktijdig weer koud water toegevoegd. Als u dus een 10 liter boiler heeft zal het water steeds kouder worden door toevoeging van het koude water. Het is dus onmogelijk 10 liter warm water met dezelfde temperatuur ui de boiler te halen.

Een te snel koude boiler kan te maken hebben met bijvoorbeeld een foutieve boilerkeuze. Een 5 liter boiler is slechts een halve emmer water. U kunt dus nooit een volle emmer water vullen met 5 liter. (oplossing: kies grotere inhoud van boiler)

Ook een stortdouche neemt ongeveer 2 maal zoveel water als een normale douche. Ook dan is uw boiler dus snel leeg. (oplossing: kies grotere inhoud boiler of vervang douchekop)

Of u heeft de boiler te koud ingesteld. Als u de boiler op bijvoorbeeld 60 graden heeft staan heeft u nooit het volle rendement. Stel u douchet op 45 graden. Dan is er dus veel warm water nodig en zal er weinig koud aan toegevoegd worden. Uw boiler loopt dus snel leeg. (Oplossing: stel de temperatuur van uw boiler hoger in zodat er minder warm water nodig is vanuit de boiler)

Het overdrukventiel is defect of vuil. Maak deze schoon.

De hoofdkraan staat niet helemaal of helemaal niet open.

Andere oorzaken zouden nog kunnen zijn, lucht in de boiler (Oplossing: ontluchten) of niet genoeg kunnen opwarmen door bijvoorbeeld het gebruik van een schakelklok  – dag nacht tarief. (Oplossing: schakelklok eerder de boiler laten opwarmen).

Controleer ook altijd of er niet een ander dan meegeleverde overdrukventiel is gemonteerd.

Categorie: Storing

Controleer goed of de stroom is ingeschakeld en u de boiler op de juiste stand heeft staan. Ook controleren of er geen lucht in de boiler zit. Anders de boiler ontluchten.

Bij een digitale boiler kan het soms zijn dat u de stroom er even af moet halen en er weer op moet zetten of u hem moet resetten. In 99% van de gevallen is het probleem dan opgelost.

Mocht het water dan nog niet worden opgewarmd dan onderstaande stappen doorlopen.

 • Zet de boiler dan in de hoogste stand en controleer of het lampje van “opwarmen” brand.
 • Als het om een analoge boiler gaat. Controleer of de draaiknop wel goed om het kunststof onderdeel zit van het verwarmingselement. Hiervor moet u de kap loshalen. Zet het draaiknopje op de thermostaat eventueel met de hand op de hoogste stand en kijk of hij nu wel opwarmd.
 • Meet op de thermostaat (op beide schuifjes) of er spanning op staat op het moment dat de boiler opwarmd en het lampje brand. Als er spanning op staat en het water niet verwarmd wordt is het element defect en moet dus worden vervangen. Anders is de thermostaat of bij digitale boilers de display defect. In het laatste geval de display dus vervangen.
Categorie: Storing

Indien er leds op de display oranje en later groen gaan knipperen gaat de Wesen ECO in zijn oververhittingsbeveiliging.

Haal de stekker uit de wandcontactdoos en controleer nu onderstaande:

 • Is er waterdruk op de ingaande kant?
 • Staan alle kranen open aan ingaande kant?
 • Heeft u de boiler goed ontlucht? (hoofdkraan aan koude kant en warme kraan aan warme kant open en laat water doorstromen totdat het water niet meer sputtert).

Indien het nu nog niet is opgelost zou het kunnen zijn dat de sensor niet goed zit of het stekkertje niet goed verbonden is. Heel soms kan dit los trillen tijdens transport. Maak de kap open en controleer dan het stekkertje of deze goed vast zit en of de sensor diep in de buis zit. Zie de pijlen op onderstaande afbeelding.

Categorie: Storing

Bij een piepende boiler kan het zijn dat uw inlaatcombinatie vervuilt is. Dit kan bijvoorbeeld komen door vervuilt water of door iets simpels zoals een stukje losgeraakt teflon tape. Wij raden u bij een boiler die geluid maakt eerst te kijken naar uw inlaatcombinatie en deze goed schoon te maken.

Algemeen is het zo dat een geluid in een boiler wordt veroorzaakt door kalkaanslag of vuil op het verwarmingselement. Het wordt alleen nog maar erger als er magnetiet in het systeem zit. Bij nieuwe boilers kan het zijn dat zand en ander vuil ook meespeelt. Ook de toestand van het water speelt een belangrijke rol. Meestal treedt het al op na enkele weken gebruik.

Als het schoonspoelen van uw inlaatcombinatie niet helpt, spoel dan uw ketel goed schoon en verwijder eventuele kalk en andere aanslag van uw verwarmingselement.

E.e.a. staat ook uitgelegd (met oplossing) op onderstaande link:

https://www.fernox.nl/problemen+oplossen/instructiebladen/hoe+u+boilergeluiden+kunt+verminderen
Categorie: Storing

Indien uw DAT-Aparici Eficiente of DAT-Aparici Eficiente PLUS helemaal niets doet (dus er brand geen enkel lampje) is de thermische zekering uitgeslagen. In de meeste gevallen is dit gebeurd omdat er te weinig of geen water in de boiler zit. Dit kan komen doordat bijvoorbeeld de boiler slecht of niet is ontlucht.

Gelukkig is dit eenvoudig zelf op te lossen door de thermische zekering te resetten.

 • Stekker uit de wandcontactdoos halen.
 • Haal de kap onderaan de boiler los.
 • Hier ziet u (afbeelding 1) een thermisch zekering blok.
 • Maak de schroefjes los zodat u bij de zwarte puntjes kan (afbeelding 2 en 3)
 • Druk op de zwarte knopjes.
 • Daarna een warme kraan dichtbij de boiler en hoofdkraan openzetten en wachten totdat er een mooie waterstroom uit de boiler loopt. Pas daarna de stroom er weer opzetten.
Categorie: Storing

Indien uw DAT-Nofer ECO Plus helemaal niets doet (er brand ook geen lampje) is de thermische zekering uitgeslagen. In de meeste gevallen is dit gebeurd omdat er te weinig of geen water in de boiler zit. Dit kan komen doordat bijvoorbeeld de boiler slecht of niet is ontlucht.

Gelukkig is dit eenvoudig zelf op te lossen door de thermische zekering te resetten.

 • Haal de stekker uit de wandcontactdoos
 • Haal de kap onderaan de boiler los
 • Hier ziet u (afbeelding 1) een thermisch zekering blok
 • Druk op het zwarte knopje (zie groene pijl)
 • Daarna de hoofdkraan open zetten en de warmwaterkraan van bijv. de wasbak of douche en wachten totdat er een mooie egale waterstroom uit de boiler komt zonder gesputter. Pas daarna de stroom er weer opzetten.

Afbeelding 1:

Thermische zekering DAT-Nofer ECO Plus elektrische boiler

 iVista Minibox
Categorie: Storing

Als uw elektrische cv na het aansluiten niets doet, heeft u een fout gemaakt bij het aansluiten, zoals bijvoorbeeld de ketel aan te zetten terwijl deze nog niet is afgevuld zal hij uit veiligheidsoverweging de thermische zekering uitschakelen. De ketel doet dan helemaal niets meer. Er branden geen lampjes . Ook niet op de pomp

Als dit het geval is zult u eerst de oorzaak moeten achterhalen om herhaling en schade aan de ketel te voorkomen.

Daarna kunt u de thermische zekering resetten zoals hieronder aangegeven.

Categorie: Storing

Als uw elektrische cv ketel niet warmer wordt dan 30 tot 40 graden en de pomp loopt wel is het verstandig eerst enkele zaken uit te sluiten.

 • Controleer altijd eerst of in de ingestelde parameters de temperatuur goed staat. Zet parameter P04 tijdelijk even op 70 graden.
 • Zo kan men de thermostaat loskoppelen en de vanuit de fabriek meegeleverde brug terug plaatsen. Daarna de elektrische cv ketel opstarten en kijken of hij dan wel doorloopt.
 • Mocht het nog niet opgelost zijn draai dan alle kranen dicht van de radiatoren of delen vloerverwarming. Start daarna het systeem op en in 99.99% van de gevallen zult u zien dat de temperatuur oploopt. Het gekozen vermogen is te laag voor het te verwarmen oppervlak of de radiatoren/vloerverwarming is te zwaar berekend.
Categorie: Storing

 Mijn Wesen ECO doet na aansluiten helemaal niets

Indien uw wesen ECO helemaal niets doet (dus er brand geen enkel lampje) is de thermische zekering uitgeslagen. In de meeste gevallen is dit gebeurd omdat er te weinig of geen water in de boiler zit. Dit kan komen doordat bijvoorbeeld de boiler slecht of niet is ontlucht, de ingaande waterkraan dicht staat.

Gelukkig is dit eenvoudig zelf op te lossen door de thermische zekering te resetten.

 • Haal de stekker uit de wandcontactdoos.
 • Haal de kap onderaan de boiler los.
 • Hier ziet u (afbeelding 1) een thermisch zekering blok.
 • Maak de schroefjes los zodat u bij de zwarte puntjes kan (afbeelding 2 en 3)
 • Druk op de zwarte knopjes.
Categorie: Storing

Als de Wesen inox boiler niet goed afgevuld is en u wel al de stroom op het apparaat aansluit kan het zijn dat de thermische zekering uitslaat.

Deze is eenvoudig zelf weer te resetten door op het knopje te drukken op de zekering. Deze vind u onde de kap.

Categorie: Storing

Bijna alle boilers onthouden de laatst ingestelde waarde / temperatuur als de stroom er af is geweest en zal het water weer op gewenste temperatuur brengen zodra er weer stroom is. behalve de aparici eco smart.

Wel is het zo dat als er een ECO stand aangezet is deze weer vanaf het begin (dus weer 1 tot 2 weken) zichzelf probeert in te stellen.

Categorie: Storing

Indien u de ECO+ mode heeft geactiveerd en u kunt de temperatuur niet aanpassen op de gewenste stand dan moet de ECO+ mode eerst worden ge-reset, resetten gaat als volgt:

Zet de controller in ECO mode

Druk op de PROG knop en houdt deze ingedrukt voor 3-5 seconden

De display geeft nu aan ”RST”

De ECO functie is nu ge-reset en deze zal opnieuw gaan meten wanneer deze het beste kan opwarmen

Categorie: Storing

Als uw boiler het niet goed doet kan dat meerdere oorzaken hebben.

De meest voorkomende storing in een boiler is dat de thermische zekering de gehele boiler doet laten uitvallen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen indien men de boiler aanzet met te weinig water er in.

Gelukkig is deze storing eenvoudig op te lossen door het reset knopje in te drukken. Deze zit bij de anode waar de aansluitkabel (stroom) op aangesloten wordt.

Dit kan er per boiler iets anders uitzien maar onderstaande geeft een goede indruk. Kijk wel uit met stroom!

Zie afbeelding voor 30 tot 150 Liter Lemet boiler:

Onderstaande de resetknop voor 5 en 10 liter Lemet boiler:

Voor de Lemet Ecoway:

Bij de Lemet Primo:

Voor de Lemet 200+ liter boilers 2 kW – 3 kW element

Categorie: Storing

In sommige gevallen kan het zijn dat het water niet heel warm is. Dit kan komen door een te grote waterdruk. Het apparaat is dus niet stuk. U krijgt namelijk wel water als u de kraan iets minder hard opendraaid.

De doorstroomboiler heeft ook een thermische zekering. Deze zit bij de aansluiting van het aansluitsnoer (stroom). Midden in het blok kunt u hem resetten door op het grijze puntje in het midden te drukken. In 99% van de gevallen is de storing nu opgelost.

Draai de kraan een beetje open totdat het lampje brand en wacht 20 seconden. Het water wordt nu warm.

Wesen boilers (2)

Categorie: Wesen boilers

Druk op het bedieningspaneel op de aan/uit knop om hem aan te zetten.

Met het bedieningspaneel kunt u nu met de + en – knop de gewenste temperatuur instellen. Ideale instelling is 65 graden. De instelling met + en – werkt niet in de ECO stand.

Door langer dan 3 seconden op de ECO knop te drukken activeert u de intelligente ECO stand. Hij zal automatisch naar 55 graden gaan.

De uitgebreide uitleg vind u in onderstaande link.

https://elektrischeboiler.eu/Bediening-Wesen-ECO-paneel.pdf
Categorie: Wesen boilers

Zowel op de Ariston Velis en Wesen boilers zit standaard 2 jaar garantie.