Algemeen (31)
Helaas kan het gebeuren door transport dat de knop van uw boiler los in de doos zit. Door het trillen tijdens transport is de beugel waar de thermostaat op bevestigd zit verschoven.
Je ziet in het gat meestal wel een schroef of de zilver of koperkleurige pen waar je de knop op kunt drukken.
Met een schroevendraaier schuif je de knop weer voor het gat zodat je de knop er weer op kan drukken. Dit is eenvoudig zelf te doen. Zie ook het filmpje.
Mocht het met een schroevendraaier niet lukken. Maak dan de boiler open en zet de thermostaat voor het gat waarna je de kap weer vastschroeft.
In de fabriek worden zo nu en dan steekproeven gehouden en dan wordt een boiler aangesloten op het waternet. Hiervoor wordt speciaal gedesinfecteerd water gebruikt om bijvoorbeeld legionella uit te sluiten.
Hierdoor kan het zijn dat er water in de boiler zit. Het water wordt voor 99.99% weer uit de boiler verwijderd. Er kunnen enkele druppeltjes achterblijven.
Wij verkopen alleen nieuwe boilers. Je krijgt dus nooit een 2e hands boiler door ons opgestuurd! Ook deze boiler is dus nieuw !
Ja, onze boilers worden rechtstreeks verzonden vanuit ons magazijn. Hierdoor kunnen we op vele kosten besparen en u een goede en goedkopere boiler leveren. In de showroom te Heiloo kunt u nu ook de boilers bekijken, voelen en desnoods knuffelen.
Adres showroom:
De Wagenmaker 2 te Heiloo
Het grote voordeel van een elektrische boiler is dat hij onderhoudsarm is. Dit houdt niet in dat hij onderhoudsvrij is. Ook jouw boiler heeft onderhoud nodig.
De meeste fabrikanten zeggen dat de boiler om de 2 tot 3 jaar ontkalkt moet worden. Hierbij wordt dan meteen de anode en rubberen afdichting vervangen.
Dit kun je laten doen door een installateur, maar als je een beetje handig bent is het ook goed zelf te doen.
Ontkalken en wisselen anode.
- Haal de stroom van de boiler.
- Verwijder de kap. Je ziet nu een (meestal) ronde schijf met schroeven bevestigd.
- Sluit de ingaande waterkraan.
- Laat de boiler leeglopen aan de koudwateraanvoer.
- Maak de schroeven los en haal het element uit de boiler.
- Verwijder het verwarmingselement.
- Schroef de anode los van de plaat en monteer een nieuwe.
- Verwijder eventuele kalk van het verwarmingselement. (Eventueel een nacht in azijn).
- Plaats alle componenten terug en zet de plaat weer vast met een nieuwe rubberen afdichting.
Wist je dat…
Heel eenvoudig, je kunt ons tijdens kantooruren bereiken (9.00-17.00) bellen via telefoonnummer 072 – 369 0067 of 24/7 mailen via info@elektrischeboiler.eu.
Het leeglopen van de boiler gebeurd altijd aan de blauwe kant.
Handig is het om een aftapkraan (kogelkraan) tussen het overdrukventiel en boiler te plaatsen.
Mocht je dit niet hebben gedaan:
-. Zet de watertoevoer uit
-. draai de koppeling of inlaatcombinatie los aan de koudwaterzijde / blauwe kant (u kunt de boiler ook via de inlaatcombinatie laten leeglopen maar dit duurt erg lang)
-. Bevestig een slangetje en begeleid deze naar de afvoer
-. Zodra je nu de rode kant los draait zal de boiler leeg lopen, gebeurd dit niet geef dan wat lucht bij aan de rode kant (banden pomp)
Bij boilers met de aansluiting boven zul je de boiler om moeten draaien.
De Wesen ECO Flat, DAT Aparici Efficiente en Ariston EVO boilers hebben 2 vaten. Als je de bovenstaande procedure volgt zal alleen het 2e vat leeglopen. Om nu het eerste vat ook leeg te krijgen moet je luchtdruk op de rode kant zetten. Dit kan bijvoorbeeld eenvoudig met een bandenpomp. Het water in het eerste vat zal naar het 2e vat lopen en daar weglopen.
Wij hebben verschillende boilers te koop bij elektrischeboiler.eu toch werkt bijna elke boiler hetzelfde.
Wij hebben hier een video voor het aansluiten van uw boiler
Op onze boilers zit standaard 2 jaar fabrieksgarantie.
Maar hoelang een boiler meegaat is afhankelijk van meerdere factoren:
heeft u onderhoud gepleegd aan de boiler? Een boiler (zoals alle apparaten) heeft onderhoud nodig voor een lange levensduur, anodes moeten worden vervangen en elementen dienen te worden schoongemaakt, aangezien water altijd kalk bevat wat zich zal gaan hechten aan de elementen.
Dit geldt echter niet voor RVS boilers; deze zijn onderhoudsvrij.
Stel een boiler nooit op een (te) hoge temperatuur in (boven de 65 graden). Een hoge ingestelde temperatuur zal ervoor zorgen dat de boiler sneller slijt.
Dat hangt mede af van de douchekop die wordt gebruikt, de ingestelde temperatuur water, het aantal personen e.d.
Op onze website staat een boiler calculator:
https://elektrischeboiler.eu/welke-boiler-bestellen/
Deze gaat uit van een watertemperatuur in de boiler van rond de 65 graden. Je kunt in de calculator invullen met hoeveel personen je wilt douchen, welke douchekop je gebruikt en hoe lang je gaat douchen.
De hoeveelheid water wat uit een boiler komt is afhankelijk van meerdere factoren. Onder andere bepaalt de waterleidingdruk de maximale water druk omdat het een gesloten systeem is. Daarnaast kan de druk afnemen door bijvoorbeeld te kleine waterleidingen of te lange leidingen.
Er kan dus nooit meer water uit de boiler komen dan de ingang en uitgang groot zijn. In Nederland zijn de boilers meestal 15mm ( 1/2 inch).
Een richtlijn voor het maximaal aantal liters per minuut door een waterleiding is: *
- Diameter hoofdleiding 15mm (1/2 inch) – ongeveer 25 ltr/min
- Diameter hoofdleiding 22mm (3/4 inch) – ongeveer 50 ltr/min
- Diameter hoofdleiding 28mm ( 1 inch) – ongeveer 75 ltr/min
*Bovenstaande is indicatief.
Sinds kort kunnen wij bij elektrischeboiler.eu een nieuwe soort boiler aanbieden. Dit is de anti-salderingsboiler dat wilt zeggen een laag wattage boiler die u kunt aansluiten op uw zonnepanelen en zo verwarmt de boiler het water in de uren dat u de meeste zon opwekt. Dit is allemaal mogelijk gemaakt door een tijdschakelaar die met de boiler mee geleverd is. Door de timer in te stellen op bijvoorbeeld 11 en 3 weet u zeker dat de boiler verwarmt word in de goede uren zodat het u geen stroom kost.
Hoe werkt dit? Dat Een uitleg vind u in de specificaties onder de producten.
Een elektrische boiler tot 150 liter is uitgevoerd met een schuko stekker (standaard Nederland / Belgische stekker met randaarde) en kunnen op een bestaande groep worden aangesloten.
Een elektra groep in Nederland is af gezekerd met 16 Ampère= 3600 Watt
De meeste boilers hebben een verwarmingselement van 1500 tot 2000 Watt = 6.5 tot 8.7 Ampère.
Vanaf 200 liter is er naast de 1 fase + Nul (230 Vac) verwarmingselement ook krachtstroom (380 Vac) leverbaar.
Wij verwerken uitsluitend orders die ingevoerd zijn in onze webshop. Kom je er niet uit dan kun je uiteraard altijd bellen of mailen zodat wij je verder kunnen helpen.
Als het om meerdere producten gaat (+10 stuks) dan kun je een e-mail sturen met uw gegevens en de producten die je wilt bestellen dan maken wij een aangepaste factuur voor je aan.
Indien je een product wilt bestellen en u bent een buitenlands bedrijf dan kunnen wij een factuur met BTW verlegd voor je aanmaken. Stuur dan je gegevens inclusief BTW nummer en de producten die je wilt bestellen naar info@elektrischeboiler.eu
Jazeker, wij leveren aan particulieren en bedrijven.
Voor bedrijven en particulieren kan eventueel een zaterdaglevering worden aangevraagd voor leveringen <30 Kg.
Jazeker, wij leveren aan bedrijven, projecten en aan particulieren.
Voor bedrijven en particulieren kan eventueel een zaterdaglevering worden aangevraagd voor leveringen <30 Kg.
Heb je grotere aantallen nodig? Bel ons dan op nummer 072 – 369 00 67 of stuur een mail met je gegevens en order naar info@elektrischeboiler.eu.
Ja, in overleg kunnen wij aan de eilanden en Zeeland leveren alleen hiervoor geldt een toeslag transport kosten.
Uiteraard kunnen we altijd het pakket laten bezorgen tot aan de vertrekpunt boot.
Heb je hierover een vraag? Stuur ons dan een mail via info@elektrischeboiler.eu
Het energielabel wordt aangeduid in klasse A t/m G waarbij A het minste energie verbruikt.
Om dit te testen is er een standaard opstelling gemaakt waardoor er een goede vergelijking te maken is. Op het energie label staat dan ook altijd het energie verbruik bij standaard opstelling. Hoe die opstelling is opgebouwd vind je in onderstaande link in bijlage III.
Dit houdt dus niet in dat bij jou ook het energieverbruik zo is. Dit kan in de positieve zin afwijken maar ook negatief. De reële opgenomen energie is afhankelijk van vele factoren zoals watertemperatuur, omgevingstemperatuur, gebruiksduur enz. enz.
Wanneer je als particulier een product bij ons hebt aangeschaft welke niet volgens behoren functioneert, dan zijn wij als verkoper aansprakelijk en moet een defect worden hersteld of worden gerepareerd.
Uiteraard hebben wij altijd het recht ook zelf het probleem te constateren. Dit zijn de zogenaamde conformiteitregels, oftewel uw wettelijke garantie.
Wanneer een boiler bijvoorbeeld blijkt te lekken en hierdoor ontstaat schade aan bijvoorbeeld de vloer, is conform deze conformiteitsregels Finson BV aansprakelijk voor het gebrek zelf en dient de boiler dus gerepareerd of vervangen te worden als reparatie niet snel mogelijk is. Wanneer wij de boiler niet hebben gemonteerd, betreft het hier dus een reparatie of omruiling. Maar voor de schade welke de boiler heeft veroorzaakt (in dit voorbeeld de vloer), kan Finson BV niet worden aangesproken.
Om bovenstaande gegevens te verifiëren, klik je voor de genoemde artikels op onderstaande links:
Artikel 7:24 BW Artikel 6:185 BW Artikel 6:186 BW
Ten eerste bij het kopen van een boiler zijn er verschillende factoren waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je een apparaat kiest dat goed past bij je behoeften en situatie. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:
- Type boiler: er zijn verschillende soorten boilers beschikbaar, waaronder Wesen, Lemet, DAT, en Aparici. Al deze boilers staan bekend om hun betrouwbaarheid en kwaliteit, afhankelijk van uw beschikbare ruimte, het aantal personen in uw huishouden en uw budget, kiest u de beste boiler voor uw persoonlijke situatie. Heeft u zonnepanelen, kiest u bij voorkeur een analoge boiler.
- Energie-efficiëntie: kijk naar de energie-efficiëntie van de boiler. Een hogere energie-efficiëntie betekent doorgaans lagere energiekosten op de lange termijn. Let op het energielabel en kies voor een model met een hoge rating.
- Capaciteit: de grootte van de boiler moet afgestemd zijn op de behoeften. Dit hangt af van het aantal personen in je huishouden en je waterverbruik. Een te kleine boiler zal niet aan je warmwaterbehoeften voldoen, terwijl een te grote boiler onnodig energie kan verbruiken. Doe hier de test
- Installatie- en onderhoudskosten: informeer naar de installatiekosten en de mogelijkheid voor onderhoud. Sommige systemen vereisen meer gespecialiseerde installatie of regelmatig onderhoud, wat de kosten op de lange termijn kan beïnvloeden. De Dat-nofer boilers zijn bijvoorbeeld goedkoper dan de Aparici efficiente plus, alleen heeft de DAT-nofer boiler elke 2 jaar onderhoud nodig terwijl de Aparici efficiente plus om de 4 jaar onderhoud heeft.
- Duurzaamheid en levensduur: zoek naar een boiler die bekend staat om zijn duurzaamheid en een lange levensduur heeft. Dit kan je op de lange termijn geld besparen, zelfs als de initiële investering hoger is. Boilers met een droge weerstand (iets prijziger in aanschaf) hebben minder onderhoud nodig dan boilers met een natte weerstand.
- Garantie: al onze boilers heeft u 2 jaar garantie mits u de meegeleverde inlaatcombinatie monteerd.
- Zelf opgewekte energie: wekt u zelf energie op met zonnepanelen, dan hebben wij sinds kort de anti-salderingsboiler. Met deze boiler kunt u de zelf opgewekte energie gebruiken om de boiler te laten opwarmen.
Waarom wordt er een magnesium of titanium anode geplaatst in een boiler? Dit is de oplossing tegen spanningscorossie binnen in het vat. Deze anode zorgt ervoor dat de emaille binnenlaag een lange levensduur heeft.
De magnesium anode zal zichzelf als het ware opofferen. Hierdoor zal het nodig zijn deze iedere maximaal 2 jaar te vervangen.
Meer informatie
Een nog uitgebreidere uitleg over waarom een magnesium of titanium anode wordt geplaatst vind je in onderstaande link naar een van onze Blogs:
https://elektrischeboiler.eu/wat-is-een-anode/
Wist je dat…
Elektrischeboiler.eu ook boilers aanbiedt met elektronische anodes die tot wel 2 á 3 keer langer meegaan dan normale anodes? Je hebt dus minder onderhoudt wat weer scheelt in de portemonnee!
Daarnaast zijn deze modellen uitgerust met droge weerstanden wat ervoor zorgt voor duurzame anti- kalk boilers:
Deze vraag krijgen we vaak.
Wij zijn een internet bedrijf en kunnen werken met weinig personeel. Ook hebben wij geen vertegenwoordigers op de weg die met dure
auto´s onze boilers aanbieden Ook is er geen tussenhandel zoals een Elektro Technische Groothandel.
We kunnen je uiteraard wel deskundig adviseren. Dit kan telefonisch, via de mail of op afspraak op ons depot in Heiloo. In Heiloo hebben wij zelfs een showroom ingericht met een aantal van onze best verkochte modellen.
Doordat wij deze kosten niet hebben kunnen we minstens 30 tot 50% goedkoper leveren dan de traditionele leverancier met behoud van deskundig advies en een hoge kwaliteit service.
De garantie termijn staat bij het artikel vermeld in de webshop.
Voor alle boilers die wij leveren geldt de garantie zowel voor de ketel als de componenten.
Dit houdt in, dat bij een storing wij proberen te constateren welk component kapot is. Zodra wij hebben geconstateerd dat het desbetreffende component kapot is en het betreft garantie, sturen wij een nieuwe toe. Hiervoor kan het soms nodig zijn dat wij je vragen een foto te mailen. Wij komen niet op locatie maar je kunt er uiteraard ook voor kiezen de boiler retour te sturen zodat wij in onze werkplaats het probleem kunnen oplossen.
Garantie vervalt indien je je niet houdt aan de door de fabrikant aangegeven onderhoudsbeurten en / of niet het meegeleverde overdrukventiel gebruikt.
De garantie geldt uitsluitend op de door ons geleverde artikelen. De kosten die voortkomen uit vervangen onderdelen voor garantie vallen niet onder de garantie.
Iedere boiler heeft een stilstand verlies. Het stilstand verlies is het verlies in warmte wat het water in een boiler heeft gedurende een periode. Ieder energie label is gekoppeld aan een stilstand verlies.
Hoe lager dit verlies is, hoe hoger het energielabel en hoe beter is dus de isolatie van een elektrische boiler.
De instanties die bepalen welk energie label er op een product geplaatst mogen worden hebben dit bepaald in de EN12897, EN12977, EN15332 of de EN60379 normen.
Dit verlies wordt uitgedrukt in kWh per 24 uur en is eenvoudig zelf uit te rekenen m.b.v. onderstaande tabel.
In onderstaande tabel zie je de energie labels en de waarden waarin het verlies moet zijn om dit label te verkrijgen. De waarde V is de inhoudt van de boiler.
Als voorbeeld kunnen we nemen een boiler van 80 liter met energielabel A.
Dan is het stilstandverlies tussen de 5.5+3.16*80=692 kWh en 8.5+4.25*80=1020 kWh
Energie label | Berekening Qst – V is inhoudt boiler |
A | (5.5+3.16)*V – (8.5+4.25)*V |
B | (8.5+4.25)*V – (12+5.93)*V |
C | (12+5.93)*V – (16.66+8.33)*V |
D | (16.66+8.33)*V – ( 21+10.33)*V |
E | (21+10.33)*V – (26+13.66)*V |
Het energie verbruik van een elektrische boiler is sterk afhankelijk van diverse factoren. Volgens de website van de overheid kost een elektrische boiler gemiddeld 200 tot 600 euro per jaar aan stroom.
Het verschil is in grote mate sterk afhankelijk van:
- Het aantal liters water in de boiler.
- Gebruik je een ECO douchekop of een stortdouche ?
- Hoe vaak gebruik je warm water ?
- Hoe warm is het water dat je verbruikt?
- Hoe lang gebruik je het warme water?
- Wat is de omgevingstemperatuur?
- Wat is de ingestelde water temperatuur in de boiler?
- Wat is het opgenomen vermogen van de boiler ?
Op onderstaande link vindt u een calculator waarbij u zelf kunt laten uitrekenen wat uw boiler per jaar kost.
Verbruik douchekop aantal liter water per minuut
Eco douchekop | 6 / 7 liter water per minuut |
Normale douchekop | 10 / 15 liter water per minuut |
Stortdouche | 20 / 25 liter water per minuut |
Het verbruik staat gelijk aan het aantal kW’s. Stel u heeft een elektrische CV ketel of doorstromer van 9 kW. Deze verbruikt tijdens het opwarmen dan 9 kW per uur.
Hoe vaak hij moet opwarmen is afhankelijk van de ingestelde gewenste temperatuur, de omgevingstemperatuur, temperatuur water enz.
Op de gezamenlijke website van waterleiding bedrijven vind je alle databladen met uitgebreide calculatievoorbeelden van wat wel en niet mag op de waterleiding.
Deze vind je hier: https://www.infodwi.nl
Wesen elektrische boilers worden gemaakt door Nielsen Clima te Madrid. De productie vind plaats in Spanje en China.
Ariston Velis wordt gemaakt door Ariston Italie. De produktie vind momenteel plaats in China.
LEMET PPUH werd opgericht in 1978, om de lokale markt te voorzien van producten op het gebied van verwarmingstechniek. Later is de fabriek gespecialiseerd in de productie van apparatuur voor het verwarmen van water. Deze ontwikkeling is dat tot op de dag nog steeds.
Dankzij de ervaring die is opgedaan in de afgelopen 30 jaar, kan Lemet de klanten met de hoogste kwaliteit producten leveren tegen betaalbare prijzen.De oprichter en eigenaar is de heer Leon Pleśniak. Het bedrijf werd gebouwd op basis van de Poolse hoofdstad. De productie afdeling is gelegen in de provincie Opole in Branice.
Lemet is een familiebedrijf en momenteel werken er 40 mensen
Momenteel voert de productie-afdeling activiteiten uit, zoals faculteiten: voorbereiding, lassen, email en spuiterij.
Met de steun van Europese fondsen in 2010 is gestart met een nieuwe lijn van emaille tanks. Dankzij de innovatieve oplossingen op het gebied van ecologie. Hiervoor is een octrooi. Een van de meest moderne en eco-emailleren van dit type in Europa.
Alle producten, zowel geproduceerd en geïmporteerd, worden verhandeld onder de merknaam LEMET.
Vanaf de geboorte van het product door middel van haar distributie naar onze partners en eindigend met post-sale – product service in het hele land wordt gegarandeerd door een netwerk van geautoriseerde service centers.
Lemet Elektrische Boilers worden niet alleen in Polen verkocht maar ook in de omringende landen. Bijvoorbeeld: Tsjechie, Hongarije, Oekraine, Rusland, Duitsland. Maar ook in Denemarken en Zweden en via Finson B.V. in Nederland, Belgie, UK, Luxemburg en Duitsland.
Wordt er aansluit materiaal en een overdrukventiel meegeleverd? Ja, deels wel. Bij alle boilers wordt standaard namelijk een KIWA gekeurde inlaatcombinatie (overdrukventiel) gratis meegeleverd.
Je hoeft alleen montage bouten en de aansluiting naar uw waterleiding zelf te kopen. Omdat er meerdere afmetingen waterleiding zijn en het afhankelijk is van het type muur op locatie (bijvoorbeeld hout, steen, gips) weten wij niet wat je precies nodig hebt om je boiler op te hangen.
Voor enkele euro’s koop je in de bouwmarkt bijvoorbeeld flexibele leidingen en andere onderdelen die nodig zijn de boiler op te hangen. De ophangbeugel zit wel al vast aan de boiler.
Ja, bij alle hangende boilers zit montagemateriaal voor aan de wand. Tevens is er een Uitlijn beugel mee te bestellen als optie voor eenvoudige en snellere montage:
Betaling (4)
Al onze betalingen verlopen via onze payment provider mollie.nl. In theorie heeft u van hun een mail gehad waarin alle betaalgegevens vermeld staan.Mocht dit niet het geval zijn dan zijn de gegevens: Bankrekening: NL76 KNAB 0255 7848 21 t.n.v. Finson B.V. / BIC: KNABNL2H. Vermeld duidelijk het factuurnummer bij de betaling! Een foutieve of geen vermelding kan de betaling vertragen!
Als je een bestelling afrond en betaald heeft krijg je een bevestiging vanuit onze webshop gemaild.
In de bijlage zit een pdf file. Dit is de factuur. Je kunt hem zelf uitprinten.
Bewaar hem goed. Het is ook gelijk je garantiebewijs.
Misschien als u meerdere boilers in 1 order afneemt. Neem hiervoor contact op met de verkoop via info@elektrischeboiler.eu of 072 – 369 00 67
Doorstroomapparaat (1)
Dit staat uitgelegd via onderstaande link:
https://elektrischeboiler.eu/het-verschil-tussen-een-elektrische-boiler-en-een-doorstroom-apparaat/
Elektrische cv ketel (14)
Heb ik voor een elektrische cv ketel krachtstroom nodig?
De elektrische cv ketels die wij leveren zijn ook leverbaar in 230V versie t/m 6 kW. uiteraard zijn er dan wel aparte groepen nodig. Kijk bij het product op de website voor de benodigde stroom en bijbehorende zekering met kabel.
Deze schakelt een fase uit of aan. Dus bij 33% werkt er 1 fase, bij 66% twee en bij 100% alle drie fasen.
Wij zelf hebben geen monteurs.
In de meeste gevallen is het ook handiger een lokale monteur te zoeken die de ketel voor u wil monteren.
Op bijvoorbeeld een Marktplaats / Werkspot zijn er vele erkende monteurs die hun diensten aanbieden.
Een combi cv ketel kan je verwisselen voor een elektrische cv ketel.
Alleen wel de meegeleverde overdrukventielen e.d. monteren i.v.m. garantie.
Let er wel op dat de elektrische cv ketel alleen voor het opwarmen is en niet om warm water te genereren. Er is dus nog een elektrische boiler of doorstroomapparaat nodig voor het warme water.
Als je daarmee bedoeld dat je een elektrische boiler die wij leveren wilt vullen met het warme water uit uw cv ketel is het antwoord “ja”. Dit noemen we hotfill en is mogelijk bij alle elektrische boilers die wij op onze website verkopen.
Indien je het water uit de boiler wilt gebruiken om het water in de cv ketel voor te verwarmen kun je dit het beste navragen bij de leverancier van de cv ketel. De ketel moet dan namelijk geschikt zijn voor hotfill.
Dat is niet echt aan te raden. Het zou heel lang duren voordat u de ruimte op temperatuur heeft. Je zal ook een hele grote boiler moeten kiezen die dus veel water moet opwarmen wat kostentechnisch niet een voordeel zal opleveren t.o.v. een normale cv ketel op gas.
Ook zal de anode en verwarmingselement snel defect raken omdat het water in een gesloten cv systeem veel metalen en andere viezigheid bevat.
Wel kan men een boiler als buffervat gebruiken in een bestaand systeem zoals een cv houtkachel. Deze buffervaten hebben dan ook geen verwarmingselement, geen anode nodig en een rvs of koperen binnenwand i.p.v. glasemaille.
Alleen als er maximaal 40% glycol in zit en in combinatie met water en anti corrosie.
Nee, een elektrische cv is alleen voor het verwarmen van uw vloerverwarming of radiatoren.
De elektrische cv neemt het volle vermogen alleen op het moment dat hij aan het verwarmen is. Zodra de thermostaat hem uitschakelt zal er alleen nog stroom verbruikt worden voor de controller. Ook de pomp loopt nog heel even door.
Daarnaast moet je de cv nooit van het stroom afhalen, ook niet in de zomermaanden. De pomp zal namelijk om de week even draaien om ervoor te zorgen dat deze niet vastloopt. Dit kost op jaarbasis maximaal 0,5 kW aan stroom.
Dat heeft alles te maken met de Europese Unie die in tegenstelling tot wat er in Nederland aan de gang is elektrische verwarming niet stimuleert.
Zie ook onderstaande link:
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN-PL/TXT/?uri=CELEX:32013R0811&from=EN
Hieruit blijkt dat er voor boilers en doorstroomapparaten een andere norm geld. Zo wordt het energie label o.a. bepaald aan de hand van onderstaande. Nu geld er alleen een andere factor waarmee de waarde moet worden vermenigvuldigd bij elektrische cv. De conversion cooffiecient CC is 2.5. Dit houdt dan in dat dat de efficientie 99.5 gedeeld moet worden door 2.5 = 39.8 en dus in een lager label terecht komt.
A+++ | ηs ≥ 150 | |
A++ | 125 ≤ ηs < 150 | |
A+ | 98 ≤ ηs < 125 | |
A | 90 ≤ ηs < 98 | |
B | 82 ≤ ηs < 90 | |
C | 75 ≤ ηs < 82 | |
D | 36 ≤ ηs < 75 | |
E | 34 ≤ ηs < 36 | |
F | 30 ≤ ηs < 34 | |
G | ηs < 30 |
Er van uitgaande dat je een bestaande situatie hebt en de huidige gasketel wilt vervangen voor een elektrische cv ketel.
Je haalt dan de gasketel weg en plaats daarvoor in de plaats de elektrische cv ketel. Wel moet het meegeleverde ventiel om worden gewisseld om aanspraak te kunnen maken op garantie. Dit i.v.m. de maximale werkdruk.
Er is dus weinig extra nodig.
(Wij leveren alleen de elektrische cv ketel. De accessoires kun je elders bestellen.)
Het rendement van een CV ketel, hoe zit dat precies?
Een gas ketel heeft normaal een hoger vermogen dan een elektrische cv ketel. Dit komt omdat de gas cv ook gebruikt wordt voor het opwarmen van je douche en bad water.
In theorie is het vermogen dat nodig is voor het opwarmen van een huis met gas gelijk aan dat wat nodig is met elektra.
Dus als je 9kW vermogen nodig hebt met gas zal dit op elektra ook ongeveer nodig zijn.
Dat is onmogelijk te berekenen. Wat is de omgevingstemperatuur, wat is de ingestelde temperatuur, hoe warm is het water enz.. enz..
In de praktijk zal het weinig verschillen met een gas cv ketel.
Een elektrische cv ketel wordt in tegenstelling tot een gasketel bepaald naar oppervlak m2.
We gaan ervan uit dat de hoogte van de ruimte niet hoger is dan 2.40 mtr.
Vermogen | Oppervlak | Vermogen | Oppervlak |
4 kW -> | 50 m2 | 12 kW -> | 150 m2 |
6 kW -> | 70 m2 | 18 kW -> | 220 m2 |
9 kW -> | 110 m2 | 24 kW -> | 300 m2 |
Inlaatcombinatie-Overdrukventiel (7)
Waterleidingnetwerk:
De waterdruk in Nederland is in de straat gemiddeld 2,6 bar. In een huis komt in de meeste gevallen water binnen met een waterdruk van 2,6 bar.
De waterdruk in een huis kan nooit overal 2,6 bar zijn. Zo zal in een woning met meerdere verdiepingen op de hoger gelegen verdiepingen de waterdruk afgenomen zijn. Daarnaast kan de waterdruk schommelen per verdieping. Dit bijvoorbeeld als je op de beneden verdieping veel water verbruikt. De waterdruk op de bovenste verdieping zal dan afnemen logischerwijs.
De boiler:
Iedere boiler heeft een maximale werkdruk aangegeven in bar of Mpa. Dit is de druk die opgebouwd wordt in de boiler. (dus niet de druk aan de ingaande kant van de waterleiding).
Iedere boiler moet volgens de Europese normen een hoge druk aankunnen gedurende een korte periode. Een boiler die een langdurige periode een werkdruk (druk in de boiler) heeft kan defect raken. Daarom mag de inlaatcombinatie / het overdrukventiel NOOIT hoger zijn dan het door de fabrikant opgegeven werkdruk. Als je op een boiler met een maximale werkdruk van 6 bar, een 8 bar inlaatcombinatie zet zal deze gaan lekken en inwendig veel kalk produceren. In de inlaatcombinatie zit een terugslagklep die ervoor zorgt dat het water niet terug kan lopen in het waterleidingnetwerk. Daarnaast is deze voorzien van een ontluchting waar stoom of druppels uit kunnen lopen als de druk in de ketel te hoog is.
Drukregelaar (drukreduceerventiel):
Dit is niet een inlaatcombinatie maar een apparaat wat de druk regelt. Zo kan deze zo ingesteld worden dat de druk achter het ventiel deze niet hoger wordt dan 3 bar. Ideaal dus als er in het gebouw drukverschillen kunnen optreden. Deze voorkomt veel schade aan uw boiler maar ook aan de wasmachine, afwasmachine, kranen e.d.
Flatgebouwen:
Vaak zitten er in flatgebouwen op de benedenverdieping een pomp (hydrofoor) die ervoor zorgt dat ook de bovenste verdieping nog waterdruk heeft. De waterdruk op de onderste verdieping kan dus zomaar 7 bar zijn terwijl de bovenste verdieping 2 bar waterdruk heeft. Ook kan dit sterk afwijken per moment als er water wordt verbruikt. Je kunt je voorstellen dat als er op de laagste verdieping veel water wordt verbruikt de bovenste verdieping geen waterdruk meer heeft.
Dit kan slecht zijn voor een boiler omdat de ingaande druk hoger is dan de door de fabrikant opgegeven ingaande waterdruk maar ook omdat de bovenste verdiepingen te weinig waterdruk krijgen. Dit met kortsluiting (door droogstaande elementen) of lekkage (door te hoge druk) tot gevolg.
Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen met drukregelaars die de druk in iedere woning of verdieping regelt.
Een drukregelaar zorgt voor een ideale druk in de waterleidingen, zie ook bijgevoegde Watts informatie link hoe deze geplaatst dienen te worden:
https://drive.google.com/file/d/1iae6DmyjZ2jEylNAKEdYY0nZhwnkH1tn/view?usp=sharing
Op de illustratie hieronder ziet u hoe de inlaatcombinatie en drukreduceerventiel geplaatst moet worden;
Ja, dat kan kloppen.
Er komen pas druppels uit het overdrukventiel als er een grote druk in de ketel ontstaat. Zo raakt hij zijn druk kwijt.
Als er dus geen grote druk in de ketel is zal hij dus ook niet druppelen. Het wel of niet druppelen is mede afhankelijk van de ingestelde water temperatuur, druk van het waterleidingnet en eventuele schommelingen in waterdruk die ontstaan door bijvoorbeeld lange leidingen of onregelmatige afname van water in het leidingnetwerk.
Concreet: Er is niets aan de hand als het ventiel van de boiler niet druppelt. Houdt er wel rekening mee dat er een moment kan komen dat er wel druppels uit het ventiel komen. Plaats daarom altijd een afvoer op het ventiel !
Ja, dat klopt.
De installateur zou hier een slangetje aan hebben moeten zetten zodat het water in een afvoer terecht komt. Indien de druk in het vat hoog wordt moet hij zijn druk kwijt kunnen. De afgekoelde stoom zal als druppel uit het overdrukventiel komen om ervoor te zorgen dat de ketel niet scheurt. Plaats dus altijd een overdrukventiel aan de ingang van uw boiler.
LET OP! De meeste moderne boilers hebben een maximale werkdruk van 6 bar (0.6mPa). Plaats dus alleen een inlaatcombinatie/overdrukventiel van 6 bar. Dus niet een 8 bar !
De hoeveelheid druppels zijn mede afhankelijk van het gebruik en ingestelde temperatuur. U kunt bijvoorbeeld de ingestelde temperatuur lager zetten om de hoeveelheid te laten afnemen.
PS. Als er druppels uit de boven of onderkant van uw overdrukventiel komen is de verbinding niet goed. Vraag de installateur deze aan te passen.
Iedere doos wordt opengemaakt en er wordt gecontroleerd of de inlaatcombinatie (overdrukventiel) wel in de doos zit.
Het is dus voor 99.99% zeker dat deze ergens in de doos moet zitten.
Het ventiel wordt bij de Lemet / Wesen / DAT-Aparici boilers aan de bovenkant in de doos op een karton geplakt of op het schuim. Bij de Ariston boilers kan hij in de bodem (in het schuim) geplaatst zijn.
Als je een 200 liter + boiler hebt besteld dan zit de inlaatcombinatie bovenop de boiler verpakt of aan de zijkant.
Bij de boiler zit een meegeleverde inlaatcombinatie met een maximale water werkdruk van 6 bar. Indien er een andere inlaatcombinatie op wordt gezet dan bijgeleverd kan dit de boiler beschadigen en vervalt de garantie.
De waterdruk in het leidingnetwerk zorgt ervoor dat er op alle kranen, en op alle etages voldoende water beschikbaar is.
Het waterleidingbedrijf zorgt voor een water werkdruk in Nederland rond de 2 / 2,5 bar die bij de hoofdmeter begint. De minimale waterdruk die nodig is voor de werking van een wasmachine of cv-installatie is 1,5 bar.
Hoe werkt dit dan?
Elke meter aan hoogte die moet worden overwonnen zorgt voor een daling van de waterdruk met 0.1 bar.
In onderstaand schema is te zien hoe de waterdruk daalt door het hoogteverschil:
- eerste etage: 2,1 bar
- tweede etage: 1,8 bar
- derde etage: 1,5 bar
- vierde etage: 1,2 bar
Als de waterdruk te laag is, kan er te weinig water uit de kraan komen, controleer dan eerst of het aan de kraan ligt. Mocht er te weing druk uit de kraan komen, controleer dan of de hoofdkraan wel helemaal open gedraaid is.
Te hoge waterdruk? Plaats dan een drukreduceerventiel
Het komt regelmatig voor dat de waterdruk in gebouwen niet constant is terwijl dit cruciaal is voor de levensduur van alle apparatuur die is aangesloten op de waterleidingen. Men gaat er vaak vanuit dat bijvoorbeeld een hydrofoor in een appartementen complex de druk regelt maar niets is minder waar.
Een te hoge waterdruk, te lage waterdruk of drukschommelingen in de waterleidingen zijn schadelijk voor wasmachines, boilers, kranen, leidingen en andere apparatuur.
Een drukregelaar zorgt voor een ideale druk in de waterleidingen, zie ook bijgevoegde Watts informatie link hoe deze geplaatst dienen te worden:
https://drive.google.com/file/d/1iae6DmyjZ2jEylNAKEdYY0nZhwnkH1tn/view?usp=sharing
Een boiler is een drukvat. Bij een druk hoger dan de maximaal toegestane werkdruk moet hij dus zijn druk kwijt. Dat regelt de inlaatcombinatie / het overdrukventiel.
Het overdrukventiel zal bij een hoog ingestelde temperatuur meer druppelen dan bij een laag ingestelde temperatuur
Een inlaatcombinatie is een combinatie van een overdrukventiel en een terugslagklep.
Ja, alle inlaatcombinaties (overdrukventiel) die wij met een boiler meesturen zijn Kiwa gekeurd:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kiwa_NV
Gebruik altijd de meegeleverde 6 bar Kiwa inlaatcombinatie (overdrukventiel)!
Duco 6 bar Kiwa inlaatcombinatie
Levering - Vervoer (9)
Dat klopt, iedere doos met daarin een boiler wordt voordat we deze mee geven aan de vervoerder open gemaakt.
Wij checken de boiler op mankementen en doen er een Kiwa gekeurde inlaatcombinatie (overdrukventiel) bij. Zo weten we zeker dat we complete en hele boilers meegeven aan de vervoerder. De doos wordt nog extra opgevuld met piepschuim waarna de doos weer wordt dichtgemaakt.
De doos wordt in een omdoos geplaatst met extra platen piepschuim aan de onder en bovenkant. Dit om transportschade te voorkomen.
Er zit geen muurbeugel bij de boiler, wat nu? De muurbeugel zit niet bij de 5 en 10 liter elektrische boilers. Deze heeft aan de achterkant gaten voor schroefmontage.
Vanaf de 30 liter tot 150 liter zit deze voor de volle 100% in de doos. Hij zit reeds aan de boiler gemonteerd.
Ja, wij hebben ook een afhaaladres:
- De Wagenmaker 2
- 1851 PX, Heiloo
U besteld en betaald de boiler in de webshop. Aan het eind van uw bestelling krijgt u de keuze verzenden of afhalen te Heiloo.
Heel soms komt het voor dat er een boiler geleverd wordt met schade ontstaan tijdens vervoer. Het melden van een schade aan ons s dan belangrijk.
Al onze artikelen worden verzekerd verzonden met onze vervoerder. U moet dan ook meteen bij aflevering de goederen controleren op gebreken en/of mankementen.
Mocht er zich een gebrek of mankement voordoen meld het meteen aan de chauffeur
Indien die al weg is meteen bellen met leverancier en vervoerder.
Dit is belangrijk om aanspraak te kunnen maken op een vergoeding. Als u dit een dag later doet zal de vervoerder zeggen dat de schade pas ontstaan is na levering en zal er geen vergoeding uitgekeerd worden!! Maak meteen foto’s van de schade en stuur deze aan de vervoerder en leverancier.
Om een gebrek in behandeling te kunnen nemen moet deze dus meteen gemeld worden en moeten er afbeeldingen gemaild worden van:
- 1- Waar het om gaat. Specifiek gefotografeerd.
- 2- De gehele boiler inclusief het mankement.
- 3- De verpakking van de boiler met schade.
Hoelang duurt het voordat mijn boiler afgeleverd wordt? Dit hangt mede af van hoe laat je een boiler of ander product op elektrischeboiler.eu bestelt.
De boilers worden mits voor 14.30 uur besteld en betaald met I-deal meestal nog dezelfde dag meegegeven aan onze vervoerder en zullen in 95% van de gevallen een dag later afgeleverd worden. Soms kan het een dag langer duren maar bijna altijd heb je de boiler binnen 2 werkdagen. Bij een bankoverschrijving kan het enkele dagen (1 tot 3) langer duren i.v.m. de verwerkingstijd van de bank.
Let op! Wij doen altijd ons uiterste best jouw bestelling z.s.m. op het afleveradres aan te leveren maar zijn afhankelijk van de transporteur. Maak daarom pas een afspraak met een installateur na ontvangst goederen.
Een aantal fabrikanten heeft een werk mal op de doos laten drukken. Deze geeft dan aan waar de gaten geboord moeten worden voor montage boiler. Dit geldt niet voor alle boilers.
Indien deze er niet bij zitten kan men eenvoudig de afstand meten met een meetlat tussen de montagegaten op de boiler. Ook is het handig een stuk karton te pakken, deze op de gaten van de boiler te plaatsen en af te tekenen met een pen. Je hebt dan je eigen mal gemaakt.
Wist je dat…
Je voor eenvoudige en snelle montage een Universele uitlijnbeugel kunt bestellen? Zie hieronder de link naar het juiste product:
https://elektrischeboiler.eu/winkel/universele-boiler-ophangbeugel/
Kan ik goederen ook retour sturen? Ja, je kunt goederen retour sturen op een aantal voorwaarden.
Voor particuliere kopers hanteren wij de wettelijke termijn van 14 dagen na ontvangst product.
Ongefrankeerde pakketten worden niet aangenomen!
Producten die wij WEL terug nemen zijn:
- Ongebruikte producten
- Compleet retour ontvangen producten.
- In de originele verpakking zitten.
- Producten die binnen 14 dagen aan ons retour gezonden zijn.
- Pakketten die voldoende zijn gefrankeerd.
Wat wij NIET terug nemen zijn:
- Indien de producten reeds aangesloten zijn geweest op het waternet.
- Producten die niet volledig retour ontvangen zijn.
- Buiten de 14 dagen termijn zijn.
- Producten die niet in originele verpakking zitten.
- Pakketten die niet of onvoldoende zijn gefrankeerd.
Omdat elektrische boilers gebruikt worden voor o.a. drinkwater en toepassingen in keukens (levensmiddelen) zijn we gebonden aan een aantal hygiënevoorschriften. Hierdoor kunnen we uitsluitend ongebruikte en origineel verpakte en ongeopende boilers / doorstroomapparaten terug nemen en crediteren.
Goederen retour sturen informatie:
https://elektrischeboiler.eu/retour-sturen-herroepingsrecht/
Verstuurt u ook naar het buitenland? Jazeker, het is mogelijk om producten naar het buitenland te versturen.
Neem gerust contact met ons op voor de mogelijkheden en de eventuele kosten.
De verzendkosten voor Nederland en België kunt u zelf vinden in de winkelwagen onder “Verzendkosten berekenen”.
Wat zijn de verzendkosten van een bestelling in elektrischeboiler.eu?
Verzendkosten Nederland en België
- Nederland: 4,99 euro
- België 9,99 euro
Bovenstaande prijzen zijn inclusief BTW, ongeacht wat voor soort pakket(ten). Indien het om een aparte offerte gaat van +10 stuks met korting kunnen deze prijzen afwijken.
Storing (21)
In sommige gevallen kan het handig zijn de parameters van de boiler aan te passen. Wij raden aan hier alleen wijzigingen in aan te brengen indien echt nodig. Dit kan in het service menu.
– Bij wijzigen parameters zal de ECO instellingen gewist worden. Deze moeten dus opnieuw worden geprogrammeerd.
Code | Omschrijving | Range | Basis instelling |
F1 | Anti legionella funktie (0=uit 1=aan) | 0/1 | 1 |
F2 | Herhaling anti legionella | 7-21 dagen | 14 dagen |
F3 | Start anti legionella funktie | 0-23 uur | 1 uur |
F4 | Detectie geen water in tank 1=aan 0=uit | 1/0 | 1 |
F5 | Anti vries funktie temperatuur | 5-10 celsius | 7 celsius |
F6 | De ECO mode waarde | 35-45 celsius | 45 celsius |
Als er een storing wordt gedetecteerd in de controller van de Ariston Velis zullen alle leds gelijktijdig oplichten.
Diagnose funktie: De diagnose funktie is aan te zetten door de aan / uit knop (A) gedurende 5 seconden ingedrukt te houden. De leds geven nu de status van de storing aan. Indien je de storing hebt gelezen en weer terug wil naar normale modus druk de aan / uit knop weer in of wacht 25 seconden.
Reset: Doe het apparaat uit en weer aan door op de aan / uit knop (ref A) te drukken. Het ideale moment is om dit te doen meteen nadat de diagnose functie is uitgevoerd en de led’s net uitgegaan zijn.
Betekenis melding LED bij diagnose:
- 1 – Interne fout (controller/printplaat)
- 3 – Defecte temperatuursensor
- 5 – Te hoge temperatuur water (gemeten met aparte sensor)
- 4 en 5 – Te hoge temperatuur algemeen. Gemeten door controller
- 3 en 5 – Sensor error
- 3 en 4 – Geen heet water met verwarmingselement aan
- 3,4 en 5 – Te weinig water in boiler vat
- 2 en 3 – Defecte temperatuur sensor
- 2 en 5 – Te hoge temperatuur water (gemeten met aparte sensor)
- 2,4 en 5 – Te hoge temperatuur algemeen. Gemeten door controller
- 2,3 en 5 – Sensor error
- 2,3 en 4 – Geen heet water met verwarmingselement aan
- 2,3,4 en 5 – Te weinig water in boiler vat
https://drive.google.com/file/d/1pQHskphPgvu0vrDgFw0YGBlsTVoUYkfT/view?usp=sharing
De DAT-Aparici Eficiente (PLUS) Error01 is een beveiliging tegen droogkoken. Het kan zijn dat als de boiler niet goed is afgevuld, niet goed ontlucht is of er een luchtbel in is blijven zitten. De boiler schakelt zichzelf dan uit of de boiler zal een Error 01 code geven.
Haal meteen de stekker uit de wandcontactdoos
Daarna een warme kraan dichtbij de boiler en hoofdkraan openzetten en wachten totdat er een mooie waterstroom uit de boiler loopt. Pas daarna de stroom er weer opzetten.
Het kan zijn dat de zekering gereset moet worden. Dat kan eenvoudig door de stroom er weer af te halen, daarna de kap aan onderkant los te halen en de knop op het thermische zekering blok in te drukken.
Als de boiler nu nog niet aangaat zie je een ER01 storingscode op de display verschijnen doe dan het volgende:
- 1- Zorg ervoor dat de tank vol met water is
- 2- Haal de stekker uit het stopcontact en doe hem weer in het stopcontact, wacht tot nummer 01 weer verschijnt
- 3- Druk vervolgens 3 seconden op de onderste knop (de kleine knop onder de roulette knop)
De boiler is nu gereset en klaar voor gebruik. Het kan zijn dat je de boiler in de toekomst uitzet of het water eraf haalt door bijvoorbeeld vakantie of werkzaamheden aan het waternet. Houdt er dan rekening mee de boiler altijd eerst te ontluchten alvorens de stroom weer op de boiler wordt gezet.
De boiler maakt gebruik van de waterdruk van de waterleiding. Deze kan er dus nooit voor zorgen dat de druk minder is dan voorheen. Wel kan de inlaatcombinatie verstopt zitten. Deze kunt je eenvoudig zelf loshalen en schoonmaken om het probleem op te lossen.
Let er ook op dat je de juiste buizen en slangen gebruikt. Als de waterleiding 15 mm is en je daarna een 10 mm flexibele waterleiding gebruikt zal de waterdruk ook afnemen. Neem dus altijd dezelfde diameter slang als de waterleiding heeft.
Is er dan nog te weinig druk? Controleer dan alle kranen. Staan ze wel open? Is er misschien een lekkage ergens? Heeft de waterleiding leverancier een storing? Is er misschien teflon tussen een van de aansluitingen gekomen tijdens de installatie?
Als je een boiler aansluit moet je hem goed ontluchten. Dit doe je door de warme kraan open zetten van bijvoorbeeld de wasbak en daarna de hoofdkraan van de watertoevoer open te zetten.
Eerst zal er tijdens het vullen van de boiler lucht uit de kraan komen omdat de boiler onderin met water wordt gevuld. Het water wat uit de boiler wordt getapt komt helemaal boven uit de boiler. De warme kraan kan pas dicht als er na enige tijd een mooie volle straal uit de kraan komt. Pas daarna de stekker van de boiler in het stopcontact steken.
Als er dan later toch nog lucht uit de kraan komt is de boiler niet goed ontlucht. Wel zal het altijd zo zijn dat een verwarmingselement in de boiler zelf ook lucht produceert. Het water wat uit een boiler komt is dus altijd zuurstofrijk. Dit vooral bij een hoge ingestelde temperatuur
Als u de temperatuur lager zet zal er minder zuurstof in het water komen.
Indien je een ER02 foutmelding krijgt op een Lemet Ecoway boiler is dit eenvoudig te verhelpen door de parameter F4 uit te zetten.
Deze functie is standaard ingesteld maar is enkel voor landen zoals Polen, Hongarije e.d. waar de waterdruk vaak wegvalt.
In Nederland is dit een onhandige meting en komt de melding een enkele keer voor, bijvoorbeeld bij een lage inkomende watertemperatuur in de winterperiode.
Om in het service menu te komen kun je onderstaande stappen doorlopen:
– Haal de stroom van de boiler, wacht 10 minuten en doe de stroom er weer op. Zet nu de controller uit. (Alleen het spanningslampje brandt)
– Druk op PROG en houdt deze ingedrukt totdat je op de display ziet F1 01
– Nu 3 keer op de OK knop drukken tot je F4 01 ziet staan
– Druk op de up / down knop om de gewenste waarde in te stellen (F4 00) en bevestig met 3 keer met OK.
– Bij wijzigen parameters zal de ECO instellingen gewist worden. Deze moeten dus opnieuw worden geprogrammeerd.
Code | Omschrijving | Range | Basis instelling |
F1 | Anti legionella funktie (0=uit 1=aan) | 0/1 | 1 |
F2 | Herhaling anti legionella | 7-21 dagen | 14 dagen |
F3 | Start anti legionella funktie | 0-23 uur | 1 uur |
F4 | Detectie geen water in tank 1=aan 0=uit | 1/0 | 1 |
F5 | Anti vries funktie temperatuur | 5-10 celsius | 7 celsius |
F6 | De ECO mode waarde | 35-45 celsius | 45 celsius |
In de winter kan het ingaande water zo tussen de 5 en 10 graden kouder zijn dan in de zomer. Hierdoor kunt u waarschijnlijk korter douchen dan normaal.
Terwijl u doucht wordt er kouder water dan normaal toegevoegd in de boiler wat mengt met het warme water. Omdat de temperatuur van het water hierdoor sneller afkoelt kunt u minder lang douchen.
Een boiler is 1 vat. Als je een 100 liter boiler hebt en de boiler is goed opgewarmd heb je dus een vat van 100 liter warm water. vergelijk het met een emmer water. De gehele inhoudt van de emmer heeft zo goed als dezelfde temperatuur.
Indien je water gebruikt uit een boiler wordt er gelijktijdig weer koud water toegevoegd. Als je bijvoorbeeld een 10 liter boiler hebt zal het water steeds kouder worden door toevoeging van het koude water. Het is dus onmogelijk 10 liter warm water met dezelfde temperatuur uit de boiler te halen.
Een te snel koude boiler kan te maken hebben met bijvoorbeeld een foutieve boiler keuze. Een 5 liter boiler is slechts een halve emmer water. Je kunt dus nooit een volle emmer water vullen met 5 liter. (oplossing: kies grotere inhoud van boiler)
Ook een stortdouche neemt ongeveer 2 maal zoveel water als een normale douche. Ook dan is uw boiler dus snel leeg. (oplossing: kies grotere inhoud boiler of vervang de douchekop)
Of je hebt de boiler te koud ingesteld. Als je de boiler op bijvoorbeeld 60 graden hebt staan haal je nooit het volle rendement. Stel je douched op 45 graden. Dan is er dus veel warm water nodig en zal er weinig koud aan toegevoegd worden. De boiler loopt dus snel leeg. (Oplossing: stel de temperatuur van de boiler hoger in zodat er minder warm water nodig is vanuit de boiler)
Het overdrukventiel is defect of vuil. Maak deze schoon.
De hoofdkraan staat niet helemaal of helemaal niet open.
Andere oorzaken zouden nog kunnen zijn, lucht in de boiler (Oplossing: ontluchten) of niet genoeg kunnen opwarmen door bijvoorbeeld het gebruik van een schakelklok – dag nacht tarief. (Oplossing: schakelklok eerder de boiler laten opwarmen).
Controleer ook altijd of er niet een ander dan meegeleverde overdrukventiel is gemonteerd.
Het water wordt niet warm? Controleer goed of de stroom is ingeschakeld en de elektrische boiler op de juiste stand staat. Ook controleren of er geen lucht in de elektrische boiler zit. Anders de boiler ontluchten.
Bij een digitale boiler kan het soms zijn dat je de stroom er even af moet halen en er weer op moet zetten of je hem moet resetten. In 99% van de gevallen is het probleem dan opgelost.
Mocht het water dan nog niet worden opgewarmd dan onderstaande stappen doorlopen.
- Zet de boiler dan in de hoogste stand
- controleer of het lampje van “opwarmen” brand
- Als het om een analoge boiler gaat controleer dan of de draaiknop wel goed om het kunststof onderdeel zit van het verwarmingselement. Hiervoor moet je de kap loshalen. Zet het draaiknopje op de thermostaat eventueel met de hand op de hoogste stand en kijk of hij nu wel opwarmt
- Als het om een digitale boiler gaat kijk dan of de juiste lampjes branden
- Meet op de thermostaat (op beide schuifjes) of er spanning op staat op het moment dat de boiler opwarmt en het lampje brand. Als er spanning op staat en het water niet verwarmd wordt is het element defect en moet dus worden vervangen. Anders is de thermostaat of bij digitale boilers de display defect. In het laatste geval de display dus vervangen.
word na al deze stappen het water wordt niet warm?
Dan zal waarschijnlijk de anode versleten zijn ( controleer anode om de 2 jaar) met een magnesium anode bij een elektronische anode kan dit wel 4 jaar zijn afhankelijk van de ingestelde temperatuur. Alles hoger dan 65 graden slijt 2 keer zo snel! Of de thermische zekering is eruit gesproken en dan heeft u een nieuwe pcb nodig! Heeft u een Lemet, Aparici of Wesen boiler neem dan even contact op.
Indien er knipperende leds op de Wesen ECO 100 liter display zichtbaar zijn (oranje en later groen) gaat de boiler in zijn oververhittingsbeveiliging.
Haal de stekker uit de wandcontactdoos en controleer nu onderstaande:
- Is er waterdruk op de ingaande kant?
- Staan alle kranen open aan ingaande kant?
- Heeft u de boiler goed ontlucht? (hoofdkraan aan koude kant en warme kraan aan warme kant open en laat water doorstromen totdat het water niet meer sputtert).
Indien het nu nog niet is opgelost zou het kunnen zijn dat de sensor niet goed zit of het stekkertje niet goed verbonden is. Heel soms kan dit los trillen tijdens transport. Maak de kap open en controleer dan het stekkertje of deze goed vast zit en of de sensor diep in de buis zit. Zie de pijlen op onderstaande afbeelding.
Bij een piepende boiler kan het zijn dat de inlaatcombinatie die bij de boiler is geplaatst vervuilt is. Dit kan bijvoorbeeld komen door vervuilt water of door iets simpels zoals een stukje losgeraakt teflon tape. Wij raden bij een boiler die geluid maakt eerst aan te kijken naar uw inlaatcombinatie en deze goed schoon te maken.
Algemeen is het zo dat een geluid in een boiler wordt veroorzaakt door kalkaanslag of vuil op het verwarmingselement. Het wordt alleen nog maar erger als er magnetiet in het systeem zit. Bij nieuwe boilers kan het zijn dat zand en ander vuil ook meespeelt. Ook de toestand van het water speelt een belangrijke rol. Meestal treedt het al op na enkele weken gebruik.
Als het schoonspoelen van uw inlaatcombinatie niet helpt, spoel dan de ketel goed schoon en verwijder eventuele kalk en andere aanslag van uw verwarmingselement.
E.e.a. staat ook uitgelegd (met oplossing) in onderstaande link:
https://lereparator.com/nl/chauffe-eau-electrique-qui-fait-du-bruit-que-faire/
Indien een DAT-Aparici Eficiente of DAT-Aparici Eficiente PLUS helemaal niets doet (dus er brand geen enkel lampje) is de thermische zekering uitgeslagen. In de meeste gevallen is dit gebeurd omdat er te weinig of geen water in de boiler zit. Dit kan komen doordat bijvoorbeeld de boiler slecht of niet is ontlucht.
Gelukkig is dit eenvoudig zelf op te lossen door de thermische zekering te resetten.
- Stekker uit de wandcontactdoos halen.
- Haal de kap onderaan de boiler los.
- Op afbeelding 1 zie je een thermisch zekering blok.
- Maak de schroefjes los zodat je bij de zwarte puntjes kan, zie afbeelding 2.
- Druk op de zwarte knopjes en plaats het blok weer terug.
- Daarna een warme kraan dichtbij de boiler en hoofdkraan openzetten en wachten totdat er een mooie waterstroom uit de boiler loopt (ontluchten). Pas daarna de stroom er weer opzetten.
Indien een DAT-Nofer ECO Plus helemaal niets doet (er brand ook geen lampje) is de thermische zekering uitgeslagen. In de meeste gevallen is dit gebeurd omdat er te weinig of geen water in de boiler zit. Dit kan komen doordat bijvoorbeeld de boiler slecht of niet is ontlucht.
Gelukkig is dit eenvoudig zelf op te lossen door de thermische zekering te resetten.
- Haal de stekker uit de wandcontactdoos.
- Haal de kap onderaan de boiler los.
- Hier ziet u (afbeelding 1) een thermisch zekering blok.
- Druk op het zwarte knopje (zie groene pijl).
- Daarna de hoofdkraan open zetten en de warmwaterkraan van bijvoorbeeld de wasbak of douche en wachten totdat er een mooie egale waterstroom uit de boiler komt zonder gesputter. Pas daarna de stroom er weer opzetten.
Als een elektrische CV na het aansluiten niets doet, is er een fout gemaakt bij het aansluiten. Bijvoorbeeld als de ketel is aangezet terwijl deze nog niet is afgevuld, dan zal hij uit veiligheidsoverweging de thermische zekering uitschakelen. De ketel doet dan helemaal niets meer. Er branden geen lampjes. Ook niet op de pomp
Als dit het geval is zult u eerst de oorzaak moeten achterhalen om herhaling en schade aan de ketel te voorkomen !
Daarna kun je de thermische zekering resetten zoals hieronder aangegeven:
Als een elektrische cv ketel niet warmer wordt dan 30 tot 40 graden en de pomp loopt wel is het verstandig eerst enkele zaken uit te sluiten.
- Controleer altijd eerst of in de ingestelde parameters de temperatuur goed staat. Zet parameter P04 tijdelijk even op 70 graden.
- Zo kan men de thermostaat loskoppelen en de vanuit de fabriek meegeleverde brug terug plaatsen. Daarna de elektrische cv ketel opstarten en kijken of hij dan wel doorloopt.
- Mocht het nog niet opgelost zijn draai dan alle kranen dicht van de radiatoren of delen vloerverwarming. Start daarna het systeem op en in 99.99% van de gevallen zult u zien dat de temperatuur oploopt. Het gekozen vermogen is te laag voor het te verwarmen oppervlak of de radiatoren/vloerverwarming is te zwaar berekend.
Als uw boiler het niet goed doet kan dat meerdere oorzaken hebben.
De meest voorkomende storing in een boiler is dat de thermische zekering de gehele boiler doet laten uitvallen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen indien men de boiler aanzet met te weinig water er in.
Gelukkig is deze storing eenvoudig op te lossen door het reset knopje in te drukken. Deze zit bij de anode waar de aansluitkabel (stroom) op aangesloten wordt.
Dit kan er per boiler iets anders uitzien maar onderstaande geeft een goede indruk. Kijk wel uit met stroom!
Zie afbeelding voor 30 tot 150 Liter Lemet boiler: Onderstaande de resetknop voor 5 en 10 liter Lemet boiler: Voor de Lemet Ecoway: Bij de Lemet Primo: Voor de Lemet 200+ liter boilers 2 kW – 3 kW element
Indien uw wesen ECO helemaal niets doet (dus er brand geen enkel lampje) is de thermische zekering uitgeslagen. In de meeste gevallen is dit gebeurd omdat er te weinig of geen water in de boiler zit. Dit kan komen doordat bijvoorbeeld de boiler slecht of niet is ontlucht, de ingaande waterkraan dicht staat.
Gelukkig is dit eenvoudig zelf op te lossen door de thermische zekering te resetten.
- Haal de stekker uit de wandcontactdoos.
- Haal de kap onderaan de boiler los.
- Op afbeelding 1 onderaan de pagina zie je een thermisch zekering blok.
- Maak de schroefjes los zodat u bij de zwarte puntjes kan, zie afbeelding 2.
- Druk op de zwarte knopjes en plaats het blok terug.
Als de Wesen inox boiler niet goed afgevuld is en u wel al de stroom op het apparaat aansluit kan het zijn dat de thermische zekering uitslaat.
Deze is eenvoudig zelf weer te resetten door op het knopje te drukken op de zekering. Deze vind je onder de kap.
Onthoud de boiler zijn ingestelde waarde als stroom er af gaat ? Hieronder een overzicht:
Wel is het zo dat als er een ECO stand aangezet is deze weer vanaf het begin (dus weer 1 tot 2 weken) zichzelf probeert in te stellen.
Indien u de ECO+ mode heeft geactiveerd en u kunt de temperatuur niet aanpassen op de gewenste stand dan moet de ECO+ mode eerst worden ge-reset, resetten gaat als volgt:
- Zet de controller in ECO mode
- Druk op de PROG knop en houdt deze ingedrukt voor 3-5 seconden
- De display geeft nu aan ”RST’
- De ECO functie is nu ge-reset en deze zal opnieuw gaan meten wanneer deze het beste kan opwarmen
In sommige gevallen kan het zijn dat het water niet heel warm is. Dit kan komen door een te grote waterdruk. Het apparaat is dus niet stuk. U krijgt namelijk wel water als u de kraan iets minder hard opendraaid.
De doorstroomboiler heeft ook een thermische zekering. Deze zit bij de aansluiting van het aansluitsnoer (stroom). Midden in het blok kun je hem resetten door op het grijze puntje in het midden te drukken. In 99% van de gevallen is de storing nu opgelost.
Draai de kraan een beetje open totdat het lampje brand en wacht 20 seconden. Het water wordt nu warm.
Wesen boilers (2)
Druk op het bedieningspaneel op de aan / uit knop om hem aan te zetten.
Met het bedieningspaneel kun je nu met de + en – knop de gewenste temperatuur instellen. Ideale instelling is 65 graden. De instelling met + en – werkt niet in de ECO stand.
Door langer dan 3 seconden op de ECO knop te drukken activeer je de intelligente ECO stand. Hij zal automatisch naar 55 graden gaan.
De uitgebreide uitleg vind je in onderstaande link:
https://drive.google.com/file/d/1EKXFP_G3PNWuS8P9_0dk6xqoFRE2Tf9P/view?usp=sharing
Zowel op de Ariston Velis en Wesen boilers zit standaard 2 jaar garantie.