Elektrische cv ketel (14)

Heb ik voor een elektrische cv ketel krachtstroom nodig?

De elektrische cv ketels die wij leveren zijn ook leverbaar in 230V versie t/m 6 kW. uiteraard zijn er dan wel aparte groepen nodig. Kijk bij het product op de website voor de benodigde stroom en bijbehorende zekering met kabel.

Deze schakelt een fase uit of aan. Dus bij 33% werkt er 1 fase, bij 66% twee en bij 100% alle drie fasen.

Wij zelf hebben geen monteurs. 

In de meeste gevallen is het ook handiger een lokale monteur te zoeken die de ketel voor u wil monteren.

Op bijvoorbeeld een Marktplaats / Werkspot zijn er vele erkende monteurs die hun diensten aanbieden.

Een combi cv ketel kan je verwisselen voor een elektrische cv ketel.

Alleen wel de meegeleverde overdrukventielen e.d. monteren i.v.m. garantie.

Let er wel op dat de elektrische cv ketel alleen voor het opwarmen is en niet om warm water te genereren. Er is dus nog een elektrische boiler of doorstroomapparaat nodig voor het warme water.

Als je daarmee bedoeld dat je een elektrische boiler die wij leveren wilt vullen met het warme water uit uw cv ketel is het antwoord “ja”. Dit noemen we hotfill en is mogelijk bij alle elektrische boilers die wij op onze website verkopen.

Indien je het water uit de boiler wilt gebruiken om het water in de cv ketel voor te verwarmen kun je dit het beste navragen bij de leverancier van de cv ketel. De ketel moet dan namelijk geschikt zijn voor hotfill.

Dat is niet echt aan te raden. Het zou heel lang duren voordat u de ruimte op temperatuur heeft. Je zal ook een hele grote boiler moeten kiezen die dus veel water moet opwarmen wat kostentechnisch niet een voordeel zal opleveren t.o.v. een normale cv ketel op gas.

Ook zal de anode en verwarmingselement snel defect raken omdat het water in een gesloten cv systeem veel metalen en andere viezigheid bevat.

Wel kan men een boiler als buffervat gebruiken in een bestaand systeem zoals een cv houtkachel. Deze buffervaten hebben dan ook geen verwarmingselement, geen anode nodig en een rvs of koperen binnenwand i.p.v. glasemaille.

Alleen als er maximaal 40% glycol in zit en in combinatie met water en anti corrosie.

Nee, een elektrische cv is alleen voor het verwarmen van uw vloerverwarming of radiatoren.

https://elektrischeboiler.eu/van-het-gas-af/

De elektrische cv neemt het volle vermogen alleen op het moment dat hij aan het verwarmen is. Zodra de thermostaat hem uitschakelt zal er alleen nog stroom verbruikt worden voor de controller. Ook de pomp loopt nog heel even door.

Daarnaast moet je de cv nooit van het stroom afhalen, ook niet in de zomermaanden. De pomp zal namelijk om de week even draaien om ervoor te zorgen dat deze niet vastloopt. Dit kost op jaarbasis maximaal 0,5 kW aan stroom.

Dat heeft alles te maken met de Europese Unie die in tegenstelling tot wat er in Nederland aan de gang is elektrische verwarming niet stimuleert.

Zie ook onderstaande link:

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN-PL/TXT/?uri=CELEX:32013R0811&from=EN

Hieruit blijkt dat er voor boilers en doorstroomapparaten een andere norm geld. Zo wordt het energie label o.a. bepaald aan de hand van onderstaande. Nu geld er alleen een andere factor waarmee de waarde moet worden vermenigvuldigd bij elektrische cv. De conversion cooffiecient CC is 2.5. Dit houdt dan in dat dat de efficientie 99.5 gedeeld moet worden door 2.5 = 39.8 en dus in een lager label terecht komt.

A+++ | ηs ≥ 150
A++ | 125 ≤ ηs < 150
A+ | 98 ≤ ηs < 125
A | 90 ≤ ηs < 98
B | 82 ≤ ηs < 90
C | 75 ≤ ηs < 82
D | 36 ≤ ηs < 75
E | 34 ≤ ηs < 36
F | 30 ≤ ηs < 34
G | ηs < 30

Er van uitgaande dat je een bestaande situatie hebt en de huidige gasketel wilt vervangen voor een elektrische cv ketel.

Je haalt dan de gasketel weg en plaats daarvoor in de plaats de elektrische cv ketel. Wel moet het meegeleverde ventiel om worden gewisseld om aanspraak te kunnen maken op garantie. Dit i.v.m. de maximale werkdruk.

Er is dus weinig extra nodig.

(Wij leveren alleen de elektrische cv ketel. De accessoires kun je elders bestellen.)

Het rendement van een CV ketel, hoe zit dat precies?

Een gas ketel heeft normaal een hoger vermogen dan een elektrische cv ketel. Dit komt omdat de gas cv ook gebruikt wordt voor het opwarmen van je douche en bad water.

In theorie is het vermogen dat nodig is voor het opwarmen van een huis met gas gelijk aan dat wat nodig is met elektra.

Dus als je 9kW vermogen nodig hebt met gas zal dit op elektra ook ongeveer nodig zijn.

Dat is onmogelijk te berekenen. Wat is de omgevingstemperatuur, wat is de ingestelde temperatuur, hoe warm is het water enz..  enz..

In de praktijk zal het weinig verschillen met een gas cv ketel.

Een elektrische cv ketel wordt in tegenstelling tot een gasketel bepaald naar oppervlak m2.

We gaan ervan uit dat de hoogte van de ruimte niet hoger is dan 2.40 mtr.

VermogenOppervlakVermogenOppervlak
4 kW ->50 m212 kW ->150 m2
6 kW ->70 m218 kW ->220 m2
9 kW ->110 m224 kW ->300 m2