Storing (21)

Categorie: Storing

In sommige gevallen kan het handig zijn de parameters van de boiler aan te passen. Wij raden aan hier alleen wijzigingen in aan te brengen indien echt nodig. Dit kan in het service menu.

– Bij wijzigen parameters zal de ECO instellingen gewist worden. Deze moeten dus opnieuw worden geprogrammeerd.

CodeOmschrijvingRangeBasis instelling
F1Anti legionella funktie (0=uit 1=aan)0/11
F2Herhaling anti legionella7-21 dagen14 dagen
F3Start anti legionella funktie0-23 uur1 uur
F4Detectie geen water in tank 1=aan 0=uit1/01
F5Anti vries funktie temperatuur5-10 celsius7 celsius
F6De ECO mode waarde35-45 celsius45 celsius
Categorie: Storing

Als er een storing wordt gedetecteerd in de controller van de Ariston Velis zullen alle leds gelijktijdig oplichten.

Diagnose funktie: De diagnose funktie is aan te zetten door de aan / uit knop (A) gedurende 5 seconden ingedrukt te houden. De leds geven nu de status van de storing aan. Indien je de storing hebt gelezen en weer terug wil naar normale modus druk de aan / uit knop weer in of wacht 25 seconden.

Reset: Doe het apparaat uit en weer aan door op de aan / uit knop (ref A) te drukken. Het ideale moment is om dit te doen meteen nadat de diagnose functie is uitgevoerd en de led’s net uitgegaan zijn.

Betekenis melding LED bij diagnose:

 • 1 – Interne fout (controller/printplaat)
 • 3 – Defecte temperatuursensor
 • 5 – Te hoge temperatuur water (gemeten met aparte sensor)
 • 4 en 5 – Te hoge temperatuur algemeen. Gemeten door controller
 • 3 en 5 – Sensor error
 • 3 en 4 – Geen heet water met verwarmingselement aan
 • 3,4 en 5 – Te weinig water in boiler vat
 • 2 en 3 – Defecte temperatuur sensor
 • 2 en 5 – Te hoge temperatuur water (gemeten met aparte sensor)
 • 2,4 en 5 – Te hoge temperatuur algemeen. Gemeten door controller
 • 2,3 en 5 – Sensor error
 • 2,3 en 4 – Geen heet water met verwarmingselement aan
 • 2,3,4 en 5 – Te weinig water in boiler vat

https://drive.google.com/file/d/1pQHskphPgvu0vrDgFw0YGBlsTVoUYkfT/view?usp=sharing

Categorie: Storing

De DAT-Aparici Eficiente (PLUS) Error01 is een beveiliging tegen droogkoken. Het kan zijn dat als de boiler niet goed is afgevuld, niet goed ontlucht is of er een luchtbel in is blijven zitten. De boiler schakelt zichzelf dan uit of de boiler zal een Error 01 code geven.

Haal meteen de stekker uit de wandcontactdoos

Daarna een warme kraan dichtbij de boiler en hoofdkraan openzetten en wachten totdat er een mooie waterstroom uit de boiler loopt. Pas daarna de stroom er weer opzetten.
Het kan zijn dat de zekering gereset moet worden. Dat kan eenvoudig door de stroom er weer af  te halen, daarna de kap aan onderkant  los te halen en de knop op het thermische zekering blok in te drukken. 

Als de boiler nu nog niet aangaat zie je een ER01 storingscode op de display verschijnen doe dan het volgende:

 • 1- Zorg ervoor dat de tank vol met water is
 • 2- Haal de stekker uit het stopcontact en doe hem weer in het stopcontact, wacht tot nummer 01 weer verschijnt
 • 3- Druk vervolgens 3 seconden op de onderste knop (de kleine knop onder de roulette knop)

De boiler is nu gereset en klaar voor gebruik. Het kan zijn dat je de boiler in de toekomst uitzet of het water eraf haalt door bijvoorbeeld vakantie of werkzaamheden aan het waternet. Houdt er dan rekening mee de boiler altijd eerst te ontluchten alvorens de stroom weer op de boiler wordt gezet.

Categorie: Storing

De boiler maakt gebruik van de waterdruk van de waterleiding. Deze kan er dus nooit voor zorgen dat de druk minder is dan voorheen. Wel kan de inlaatcombinatie verstopt zitten. Deze kunt je eenvoudig zelf loshalen en schoonmaken om het probleem op te lossen.

Let er ook op dat je de juiste buizen en slangen gebruikt. Als de waterleiding 15 mm is en je daarna een 10 mm flexibele waterleiding gebruikt zal de waterdruk ook afnemen. Neem dus altijd dezelfde diameter slang als de waterleiding heeft.

Is er dan nog te weinig druk? Controleer dan alle kranen. Staan ze wel open? Is er misschien een lekkage ergens? Heeft de waterleiding leverancier een storing? Is er misschien teflon tussen een van de aansluitingen gekomen tijdens de installatie?

Categorie: Storing

Als je een boiler aansluit moet je hem goed ontluchten. Dit doe je door de warme kraan open zetten van bijvoorbeeld de wasbak en daarna de hoofdkraan van de watertoevoer open te zetten.

Eerst zal er tijdens het vullen van de boiler lucht uit de kraan komen omdat de boiler onderin met water wordt gevuld. Het water wat uit de boiler wordt getapt komt helemaal boven uit de boiler. De warme kraan kan pas dicht als er na enige tijd een mooie volle straal uit de kraan komt. Pas daarna de stekker van de boiler in het stopcontact steken.

Als er dan later toch nog lucht uit de kraan komt is de boiler niet goed ontlucht. Wel zal het altijd zo zijn dat een verwarmingselement in de boiler zelf ook lucht produceert. Het water wat uit een boiler komt is dus altijd zuurstofrijk. Dit vooral bij een hoge ingestelde temperatuur

Als u de temperatuur lager zet zal er minder zuurstof in het water komen.

Categorie: Storing

Indien je een ER02 foutmelding krijgt op een Lemet Ecoway boiler is dit eenvoudig te verhelpen door de parameter F4 uit te zetten.

Deze functie is standaard ingesteld maar is enkel voor landen zoals Polen, Hongarije e.d. waar de waterdruk vaak wegvalt.

In Nederland is dit een onhandige meting en komt de melding een enkele keer voor, bijvoorbeeld bij een lage inkomende watertemperatuur in de winterperiode.

Om in het service menu te komen kun je onderstaande stappen doorlopen:

– Haal de stroom van de boiler, wacht 10 minuten en doe de stroom er weer op. Zet nu de controller uit. (Alleen het spanningslampje brandt)

– Druk op PROG en houdt deze ingedrukt totdat je op de display ziet F1 01

– Nu 3 keer op de OK knop drukken tot je F4 01 ziet staan

– Druk op de up / down knop om de gewenste waarde in te stellen (F4 00) en bevestig met  3 keer met OK.

– Bij wijzigen parameters zal de ECO instellingen gewist worden. Deze moeten dus opnieuw worden geprogrammeerd.

CodeOmschrijvingRangeBasis instelling
F1Anti legionella funktie (0=uit 1=aan)0/11
F2Herhaling anti legionella7-21 dagen14 dagen
F3Start anti legionella funktie0-23 uur1 uur
F4Detectie geen water in tank 1=aan 0=uit1/01
F5Anti vries funktie temperatuur5-10 celsius7 celsius
F6De ECO mode waarde35-45 celsius45 celsius
Categorie: Storing

In de winter kan het ingaande water zo tussen de 5 en 10 graden kouder zijn dan in de zomer. Hierdoor kunt u waarschijnlijk korter douchen dan normaal.

Terwijl u doucht wordt er kouder water dan normaal toegevoegd in de boiler wat mengt met het warme water. Omdat de temperatuur van het water hierdoor sneller afkoelt kunt u minder lang douchen.

Categorie: Storing

Een boiler is 1 vat. Als je een 100 liter boiler hebt en de boiler is goed opgewarmd heb je dus een vat van 100 liter warm water. vergelijk het met een emmer water. De gehele inhoudt van de emmer heeft zo goed als dezelfde temperatuur.

Indien je water gebruikt uit een boiler wordt er gelijktijdig weer koud water toegevoegd. Als je bijvoorbeeld een 10 liter boiler hebt zal het water steeds kouder worden door toevoeging van het koude water. Het is dus onmogelijk 10 liter warm water met dezelfde temperatuur uit de boiler te halen.

Een te snel koude boiler kan te maken hebben met bijvoorbeeld een foutieve boiler keuze. Een 5 liter boiler is slechts een halve emmer water. Je kunt dus nooit een volle emmer water vullen met 5 liter. (oplossing: kies grotere inhoud van boiler)

Ook een stortdouche neemt ongeveer 2 maal zoveel water als een normale douche. Ook dan is uw boiler dus snel leeg. (oplossing: kies grotere inhoud boiler of vervang de douchekop)

Of je hebt de boiler te koud ingesteld. Als je de boiler op bijvoorbeeld 60 graden hebt staan haal je nooit het volle rendement. Stel je douched op 45 graden. Dan is er dus veel warm water nodig en zal er weinig koud aan toegevoegd worden. De boiler loopt dus snel leeg. (Oplossing: stel de temperatuur van de boiler hoger in zodat er minder warm water nodig is vanuit de boiler)

Het overdrukventiel is defect of vuil. Maak deze schoon.

De hoofdkraan staat niet helemaal of helemaal niet open.

Andere oorzaken zouden nog kunnen zijn, lucht in de boiler (Oplossing: ontluchten) of niet genoeg kunnen opwarmen door bijvoorbeeld het gebruik van een schakelklok  – dag nacht tarief. (Oplossing: schakelklok eerder de boiler laten opwarmen).

Controleer ook altijd of er niet een ander dan meegeleverde overdrukventiel is gemonteerd.

Categorie: Storing

Het water wordt niet warm? Controleer goed of de stroom is ingeschakeld en de elektrische boiler op de juiste stand staat. Ook controleren of er geen lucht in de elektrische boiler zit. Anders de boiler ontluchten.

Bij een digitale boiler kan het soms zijn dat je de stroom er even af moet halen en er weer op moet zetten of je hem moet resetten. In 99% van de gevallen is het probleem dan opgelost.

waterkraan met heet water
waterkraan met heet water

Mocht het water dan nog niet worden opgewarmd dan onderstaande stappen doorlopen.

 1. Zet de boiler dan in de hoogste stand
 2. controleer of het lampje van “opwarmen” brand
 3. Als het om een analoge boiler gaat controleer dan of de draaiknop wel goed om het kunststof onderdeel zit van het verwarmingselement. Hiervoor moet je de kap loshalen. Zet het draaiknopje op de thermostaat eventueel met de hand op de hoogste stand en kijk of hij nu wel opwarmt
 4. Als het om een digitale boiler gaat kijk dan of de juiste lampjes branden
 5. Meet op de thermostaat (op beide schuifjes) of er spanning op staat op het moment dat de boiler opwarmt en het lampje brand. Als er spanning op staat en het water niet verwarmd wordt is het element defect en moet dus worden vervangen. Anders is de thermostaat of bij digitale boilers de display defect. In het laatste geval de display dus vervangen.

word na al deze stappen het water wordt niet warm?

Dan zal waarschijnlijk de anode versleten zijn ( controleer anode om de 2 jaar) met een magnesium anode bij een elektronische anode kan dit wel 4 jaar zijn afhankelijk van de ingestelde temperatuur. Alles hoger dan 65 graden slijt 2 keer zo snel! Of de thermische zekering is eruit gesproken en dan heeft u een nieuwe pcb nodig! Heeft u een Lemet, Aparici of Wesen boiler neem dan even contact op.

Categorie: Storing

Indien er knipperende leds op de Wesen ECO 100 liter display zichtbaar zijn (oranje en later groen) gaat de boiler in zijn oververhittingsbeveiliging.

Haal de stekker uit de wandcontactdoos en controleer nu onderstaande:

 • Is er waterdruk op de ingaande kant?
 • Staan alle kranen open aan ingaande kant?
 • Heeft u de boiler goed ontlucht? (hoofdkraan aan koude kant en warme kraan aan warme kant open en laat water doorstromen totdat het water niet meer sputtert).

Indien het nu nog niet is opgelost zou het kunnen zijn dat de sensor niet goed zit of het stekkertje niet goed verbonden is. Heel soms kan dit los trillen tijdens transport. Maak de kap open en controleer dan het stekkertje of deze goed vast zit en of de sensor diep in de buis zit. Zie de pijlen op onderstaande afbeelding.

Categorie: Storing

Bij een piepende boiler kan het zijn dat de inlaatcombinatie die bij de boiler is geplaatst vervuilt is. Dit kan bijvoorbeeld komen door vervuilt water of door iets simpels zoals een stukje losgeraakt teflon tape. Wij raden bij een boiler die geluid maakt eerst aan te kijken naar uw inlaatcombinatie en deze goed schoon te maken.

Algemeen is het zo dat een geluid in een boiler wordt veroorzaakt door kalkaanslag of vuil op het verwarmingselement. Het wordt alleen nog maar erger als er magnetiet in het systeem zit. Bij nieuwe boilers kan het zijn dat zand en ander vuil ook meespeelt. Ook de toestand van het water speelt een belangrijke rol. Meestal treedt het al op na enkele weken gebruik.

Als het schoonspoelen van uw inlaatcombinatie niet helpt, spoel dan de ketel goed schoon en verwijder eventuele kalk en andere aanslag van uw verwarmingselement.

E.e.a. staat ook uitgelegd (met oplossing) in onderstaande link:

https://lereparator.com/nl/chauffe-eau-electrique-qui-fait-du-bruit-que-faire/

Categorie: Storing

Indien een DAT-Aparici Eficiente of DAT-Aparici Eficiente PLUS helemaal niets doet (dus er brand geen enkel lampje) is de thermische zekering uitgeslagen. In de meeste gevallen is dit gebeurd omdat er te weinig of geen water in de boiler zit. Dit kan komen doordat bijvoorbeeld de boiler slecht of niet is ontlucht.

Gelukkig is dit eenvoudig zelf op te lossen door de thermische zekering te resetten.

 • Stekker uit de wandcontactdoos halen.
 • Haal de kap onderaan de boiler los.
 • Op afbeelding 1 zie je een thermisch zekering blok.
 • Maak de schroefjes los zodat je bij de zwarte puntjes kan, zie afbeelding 2.
 • Druk op de zwarte knopjes en plaats het blok weer terug.
 • Daarna een warme kraan dichtbij de boiler en hoofdkraan openzetten en wachten totdat er een mooie waterstroom uit de boiler loopt (ontluchten). Pas daarna de stroom er weer opzetten.
thermische-zekering-wesen-aparici
Afbeelding 1
thermische-zekering-wesen-aparici-2
Afbeelding 2
Categorie: Storing

Indien een DAT-Nofer ECO Plus helemaal niets doet (er brand ook geen lampje) is de thermische zekering uitgeslagen. In de meeste gevallen is dit gebeurd omdat er te weinig of geen water in de boiler zit. Dit kan komen doordat bijvoorbeeld de boiler slecht of niet is ontlucht.

Gelukkig is dit eenvoudig zelf op te lossen door de thermische zekering te resetten.

 • Haal de stekker uit de wandcontactdoos.
 • Haal de kap onderaan de boiler los.
 • Hier ziet u (afbeelding 1) een thermisch zekering blok.
 • Druk op het zwarte knopje (zie groene pijl).
 • Daarna de hoofdkraan open zetten en de warmwaterkraan van bijvoorbeeld de wasbak of douche en wachten totdat er een mooie egale waterstroom uit de boiler komt zonder gesputter. Pas daarna de stroom er weer opzetten.
Categorie: Storing

Als een elektrische CV na het aansluiten niets doet, is er een fout gemaakt bij het aansluiten. Bijvoorbeeld als de ketel is aangezet terwijl deze nog niet is afgevuld, dan zal hij uit veiligheidsoverweging de thermische zekering uitschakelen. De ketel doet dan helemaal niets meer. Er branden geen lampjes. Ook niet op de pomp

Als dit het geval is zult u eerst de oorzaak moeten achterhalen om herhaling en schade aan de ketel te voorkomen !

Daarna kun je de thermische zekering resetten zoals hieronder aangegeven:

Categorie: Storing

Als een elektrische cv ketel niet warmer wordt dan 30 tot 40 graden en de pomp loopt wel is het verstandig eerst enkele zaken uit te sluiten.

 1. Controleer altijd eerst of in de ingestelde parameters de temperatuur goed staat. Zet parameter P04 tijdelijk even op 70 graden.
 2. Zo kan men de thermostaat loskoppelen en de vanuit de fabriek meegeleverde brug terug plaatsen. Daarna de elektrische cv ketel opstarten en kijken of hij dan wel doorloopt.
 3. Mocht het nog niet opgelost zijn draai dan alle kranen dicht van de radiatoren of delen vloerverwarming. Start daarna het systeem op en in 99.99% van de gevallen zult u zien dat de temperatuur oploopt. Het gekozen vermogen is te laag voor het te verwarmen oppervlak of de radiatoren/vloerverwarming is te zwaar berekend.

Categorie: Storing

Als uw boiler het niet goed doet kan dat meerdere oorzaken hebben.

De meest voorkomende storing in een boiler is dat de thermische zekering de gehele boiler doet laten uitvallen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen indien men de boiler aanzet met te weinig water er in.

Gelukkig is deze storing eenvoudig op te lossen door het reset knopje in te drukken. Deze zit bij de anode waar de aansluitkabel (stroom) op aangesloten wordt.

Dit kan er per boiler iets anders uitzien maar onderstaande geeft een goede indruk. Kijk wel uit met stroom!

Zie afbeelding voor 30 tot 150 Liter Lemet boiler: Onderstaande de resetknop voor 5 en 10 liter Lemet boiler: Voor de Lemet Ecoway: Bij de Lemet Primo: Voor de Lemet 200+ liter boilers 2 kW – 3 kW element

Categorie: Storing

Indien uw wesen ECO helemaal niets doet (dus er brand geen enkel lampje) is de thermische zekering uitgeslagen. In de meeste gevallen is dit gebeurd omdat er te weinig of geen water in de boiler zit. Dit kan komen doordat bijvoorbeeld de boiler slecht of niet is ontlucht, de ingaande waterkraan dicht staat.

Gelukkig is dit eenvoudig zelf op te lossen door de thermische zekering te resetten.

 • Haal de stekker uit de wandcontactdoos.
 • Haal de kap onderaan de boiler los.
 • Op afbeelding 1 onderaan de pagina zie je een thermisch zekering blok.
 • Maak de schroefjes los zodat u bij de zwarte puntjes kan, zie afbeelding 2.
 • Druk op de zwarte knopjes en plaats het blok terug.
thermische-zekering-wesen-aparici
Afbeelding 1
thermische-zekering-wesen-aparici-2
Afbeelding 2
Categorie: Storing

Als de Wesen inox boiler niet goed afgevuld is en u wel al de stroom op het apparaat aansluit kan het zijn dat de thermische zekering uitslaat.

Deze is eenvoudig zelf weer te resetten door op het knopje te drukken op de zekering. Deze vind je onder de kap.

Categorie: Storing

Onthoud de boiler zijn ingestelde waarde als stroom er af gaat ? Hieronder een overzicht:

Wel is het zo dat als er een ECO stand aangezet is deze weer vanaf het begin (dus weer 1 tot 2 weken) zichzelf probeert in te stellen.

Categorie: Storing

Indien u de ECO+ mode heeft geactiveerd en u kunt de temperatuur niet aanpassen op de gewenste stand dan moet de ECO+ mode eerst worden ge-reset, resetten gaat als volgt:

 1. Zet de controller in ECO mode
 2. Druk op de PROG knop en houdt deze ingedrukt voor 3-5 seconden
 3. De display geeft nu aan ”RST’
 4. De ECO functie is nu ge-reset en deze zal opnieuw gaan meten wanneer deze het beste kan opwarmen
Categorie: Storing

In sommige gevallen kan het zijn dat het water niet heel warm is. Dit kan komen door een te grote waterdruk. Het apparaat is dus niet stuk. U krijgt namelijk wel water als u de kraan iets minder hard opendraaid.

De doorstroomboiler heeft ook een thermische zekering. Deze zit bij de aansluiting van het aansluitsnoer (stroom). Midden in het blok kun je hem resetten door op het grijze puntje in het midden te drukken. In 99% van de gevallen is de storing nu opgelost.

Draai de kraan een beetje open totdat het lampje brand en wacht 20 seconden. Het water wordt nu warm.