Wat is een anode van een elektrische boiler?

2x-anode

Wat is een anode en waarom zit deze in een elektrische boiler? Deze dient ter bescherming van de binnenketel van je elektrische boiler.

De meeste moderne boilers hebben een metalen vat met daarin een emaille coating. Om deze coating te beschermen is er een anode geplaatst. De anode maakt de tank kathodisch waardoor corrosie geen kans krijgt. iedere 2 jaar worden vervangen.

Wij adviseren dit ook echt te doen omdat een boiler anders snel defect kan gaan.

Het systeem met de anode is ook populair in de scheepvaart. Meer informatie vindt u in onderstaande link:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Anode

De anode is eenvoudig zelf te verwisselen, u hoeft slechts een aantal schroeven los te maken.  Wel dient de boiler leeg te zijn alvorens de anode kan worden verwisseld.

Hoe werkt het? Wanneer metaal, zoals de stalen wand van een boiler, in contact komt met water, vindt er corrosieproces plaats. Dit wordt veroorzaakt door elektrochemische reacties tussen het metaal en het water, vooral als het water mineralen of zouten bevat die het geleidend maken.

De anode trekt corrosieve elementen aan zichzelf, omdat het ‘edeler’ (of minder reactief) is dan het staal van de tank. Door deze aantrekkingskracht corrodeert de anode in plaats van de tank. Dit betekent dat de anode langzaam slijt en opoffert om de stalen tank van de boiler te beschermen

Conclusie: De anode in een elektrische boiler is een essentieel onderdeel dat helpt de tank te beschermen tegen corrosie. Regelmatige controle en onderhoud van de anode zorgen ervoor dat uw boiler langer meegaat en efficiënt blijft werken. U zou voor de zekerheid altijd een extra paar kunnen bestellen zodat u na 2 jaar zelf de anodes kunt vervangen.