Wat is een anode?

Een anode dient ter bescherming van uw binnenketel.  De meeste moderne boilers hebben een metalen vat met daarin een emaille coating. 

Water, vooral als het mineralen bevat, kan in de loop van de tijd corrosief werken op de stalen binnenkant van een boiler. Om deze corrosie te voorkomen, maken veel boilers gebruik van wat bekend staat als een opofferanode. Deze anode is meestal gemaakt van een metaal dat reactiever is dan het staal van de boiler, zoals magnesium, aluminium of zink.

Wanneer de anode is geïnstalleerd, begint deze in plaats van de stalen tank te corroderen. Het principe hierachter is dat, omdat het metaal van de anode reactiever is dan het staal, het eerst “opoffert” of corrodeert, waardoor het staal intact blijft. Dit proces heet galvanische bescherming.

Naarmate de anode corrodeert, wordt deze langzaam dunner en uiteindelijk zal het volledig worden verbruikt. Zodra dit gebeurt, zal het staal van de boiler beginnen te corroderen tenzij de anode wordt vervangen. Daarom is het belangrijk om de toestand van de opofferanode regelmatig te controleren en deze te vervangen wanneer dat nodig is.

Er zijn verschillende soorten anodes beschikbaar voor boilers. Magnesiumanodes zijn het meest gebruikelijk en werken goed in de meeste situaties. Aluminiumanodes zijn bestand tegen hard water en kunnen een goede keuze zijn in gebieden met dergelijk water. Zinkanodes worden soms gebruikt in combinatie met magnesiumanodes. Om zwavelgeuren te bestrijden die kunnen ontstaan door de aanwezigheid van bepaalde bacteriën in het water.

Magnesium Anode 5-10 Liter, Lemet
Wat is een anode?