Wat is een Kiwa inlaatcombinatie?

Een KIWA-gekeurde inlaatcombinatie/overdrukventiel speelt een cruciale rol in de veiligheid en efficiëntie van een boilersysteem. KIWA is een onafhankelijk test- en certificeringsorganisatie die de kwaliteit en veiligheid van producten zoals waterinstallaties beoordeelt.

Een inlaatcombinatie heeft meerdere belangrijke functies:

Bescherming tegen terugstroming

De terugslagklep in de inlaatcombinatie voorkomt dat warm water uit de boiler terugstroomt in de koudwatervoorziening. Dit is essentieel om de kwaliteit van het drinkwatersysteem te beschermen en te voorkomen dat verontreinigingen het schoonwatercircuit binnendringen.

Drukregulatie

Het drukreduceerventiel helpt de waterdruk naar de boiler toe te reguleren. Dit is belangrijk omdat te hoge druk schade kan toebrengen aan de boiler en andere aangesloten apparatuur. Door de druk op een veilig en stabiel niveau te houden, wordt de levensduur van de boiler verlengd en het risico op lekkages en andere druk-gerelateerde problemen verminderd.

Veiligheidsventiel

Een overdrukventiel, indien geïntegreerd in de inlaatcombinatie, heeft als doel de overtollige druk binnen de boiler te beperken tot max. 6 bar. Als de druk in de boiler om welke reden dan ook te hoog oploopt, opent dit ventiel automatisch om het overtollige water (en dus druk) af te voeren, waardoor wordt voorkomen dat de boiler door overmatige druk beschadigd raakt. Vandaar de naam veiligheidsventiel.

Compliance en garantie

Het gebruik van een KIWA-gekeurde inlaatcombinatie verzekert dat het product voldoet aan de strenge normen en eisen op het gebied van veiligheid en kwaliteit. Dit is niet alleen belangrijk voor de veiligheid van de gebruikers en de integriteit van het waterleidingsysteem, maar het is vaak ook een vereiste voor het behoud van de fabrieksgarantie op de boiler.

15mm en 22mm inlaatcombinatie

Kiwa gekeurde inlaatcombinatie 15mm

De inlaatcombinatie van 15mm komt in bijna 90% van alle huishoudens voor. Dit komt omdat bijna alle huizen een 15mm dikke waterleiding hebben. In bijvoorbeeld grote villa’s of bedrijven kan dit echter groter zijn. Dan zou je de 22mm inlaatcombinatie nodig hebben. Omdat daar bijvoorbeeld meer douches of waterleidingen aanwezig zijn dan bij een normaal huishouden.

Hier vind u een informatie video over de inlaatcombinatie
In het kort

De KIWA-gekeurde inlaatcombinatie is dus een essentieel onderdeel van een boilerinstallatie, ontworpen om zowel de veiligheid van het systeem als de kwaliteit van het drinkwater te waarborgen. Het helpt de druk te reguleren, beschermt tegen terugstroming, en zorgt voor een veilige afvoer van overtollige druk, terwijl het ook voldoet aan strikte certificeringsnormen. Dit maakt het een onmisbaar element voor elke boilerinstallatie die zowel efficiënt als veilig wil zijn.